Διεθνή
Γιατροί στον αγώνα στην Αίγυπτο ... και στη Βρετανία

Παν-αιγυπτιακή συνέλευση Συνδικάτου Γιατρών, Κάιρο 12/2

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι γιατροί της Αιγύπτου. Όλα ξεκίνησαν όταν πριν από μερικές εβδομάδες αστυνομικοί του καθεστώτος Σίσι απήγαγαν στην κυριολεξία δύο γιατρούς από νοσοκομείο στην πόλη Ματαρίγια με σκοπό να τους αναγκάσουν να συντάξουν ψευδείς αναφορές σχετικά με τους τραυματισμούς κάποιων εκ των νοσηλευόμενων. Αργότερα οι γιατροί έκαναν καταγγελίες ενάντια στους αστυνομικούς και το υπουργείο Εσωτερικών της χούντας προέβη σε νέο κύκλο εκφοβισμού για να αποσυρθούν οι καταγγελίες. Τελικά το υπουργείο πέτυχε το σκοπό του και οι καταγγελίες αποσύρθηκαν μόνο που στο μεταξύ η σύγκρουση γενικεύτηκε.
 
Πρώτοι αντέδρασαν οι γιατροί του εκεί νοσοκομείου που αρχικά το έκλεισαν εντελώς για δύο μέρες μετά από συνέλευση που έκαναν την 1η Φεβρουαρίου. Την περασμένη εβδομάδα  έκαναν απεργία διαρκείας η οποία κατέληξε σε παν-αιγυπτιακή συνέλευση του Συνδικάτου των Γιατρών την Παρασκευή 12/2 στο Κάιρο.
 
Η συνέλευση γνώρισε πρωτόγνωρη επιτυχία με πολλές χιλιάδες γιατρών από όλη τη χώρα να ανταποκρίνονται. Στο πλευρό τους βρέθηκαν και αντιπροσωπείες από πολλά εργατικά σωματεία. Στην θυελλώδη διαδικασία που ακολούθησε πάρθηκαν 18 αποφάσεις! Απόφαση σταθμός είναι το κάλεσμα για μέρα δράσης στις 20/2 σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας ενώ η συνέλευση αποφάσισε ότι από τις 27/2 η Υγεία στα δημόσια νοσοκομεία θα είναι εντελώς δωρεάν για όλους. Τέλος ενδεικτικό της ριζοσπαστικοποίησης του κλάδου είναι αίτημα για απαγόρευση εισόδου στα νοσοκομεία για αστυνομικούς και στρατιωτικούς.
 
Όπως σε κάθε άλλη χώρα έτσι και στην Αγγλία, λιτότητα σημαίνει επίθεση στην Υγεία. Τα νέα μέτρα προωθούν την εντατικοποίηση των ειδικευόμενων γιατρών σε πρωτόγνωρα επίπεδα. 
 
Μπροστάρηδες στην αντίσταση σε αυτή την επίθεση βρίσκονται οι ειδικευόμενοι γιατροί. Αποτελούν την πολυπληθέστερη ομάδα εργαζομένων στο ΕΣΥ και βγάζουν την περισσότερη «λάντζα». Από πέρσι ξεκίνησαν με απεργίες, συγκεντρώσεις και πορείες να διαδηλώνουν την αντίθεση τους στα κυβερνητικά σχέδια. Στους μήνες που ακολούθησαν οι κινητοποιήσεις συσπείρωσαν γύρω τους και άλλα κομμάτια όπως οι μαίες και οι φοιτητές/τριες των νοσηλευτικών σχολών που τους κόβουν την πενιχρή αποζημίωση που παίρνουν για την διάρκεια της πρακτικής τους.
 
Την περασμένη εβδομάδα καλέστηκαν δύο 24ωρες απεργίες οι οποίες οργανώθηκαν με πολύ καλή συμμετοχή ενώ απεργιακές φρουρές οργανώθηκαν σε δεκάδες νοσοκομεία. Οι γιατροί κέρδισαν το επιχείρημα ότι η εντατικοποίηση της εργασίας τους είναι επικίνδυνη για τους ασθενείς, έτσι σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς όχι απλά δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στους γιατρούς αλλά βρέθηκαν μαζί τους και στις συγκεντρώσεις.