Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Εμπρός για κλιμάκωση!

18/2, πορεία των εργαζόμενων στα νοσοκομεία προς το υπ. Οικονομικών

Mαζική σύσκεψη σωματείων: “Tώρα είναι η ώρα”

Την Τετάρτη 17/2 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συνδικαλιστών από τα νοσοκομεία όλης της χώρας μετά από πρόσκληση της ΠΟΕΔΗΝ στο ξενοδοχείο Νοβοτέλ. Η ανταπόκριση ήταν τεράστια με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τη μαζική συμμετοχή από νοσοκομεία και κέντρα υγείας επαρχιακών πόλεων. Τον λόγο πήραν συνολικά πάνω από 30 ομιλητές και ομιλήτριες μεταφέροντας τον αναβρασμό που επικρατεί.
 
Ο συνδυασμός της μαζικής προσέλευσης, της αγανάκτησης για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αλλά και των περιγραφών της ασφυκτικής κατάστασης που βρίσκονται τα νοσοκομεία εξαιτίας της συνεχιζόμενης λιτότητας δημιούργησαν έντονη πίεση, τόσο προς την ηγεσία της ομοσπονδίας όσο και προς την ίδια την ΑΔΕΔΥ. Αποτέλεσμα της πίεσης αυτής ήταν και η δέσμευση του προεδρείου για κήρυξη απεργίας στις αρχές του επόμενου μήνα αλλά και ο προσανατολισμός της ΑΔΕΔΥ για κήρυξη 48ωρης απεργίας.
Από την μεριά του προεδρείου έγινε εκτενής ανάλυση για το ασφαλιστικό, τα προβλήματα που η λιτότητα έχει δημιουργήσει στην Υγεία αλλά και για το αίτημα σε σχέση με την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.
 
Εκ μέρους του Νυστεριού και του Συντονιστικού των Νοσοκομείων τον λόγο πήρε ο Κωστας Καταραχιάς από το Νοσοκομείο Άγιος Σάββας τονίζοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο: «Η σημερινή συγκέντρωση είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στους χώρους δουλειάς. Υπάρχει ένα ολόκληρο δυναμικό που έχει καταλάβει ποια είναι η επίθεση και ότι υπάρχει ανοιχτό ένα μεγάλο μέτωπο, αυτό έρχεται σαν συνέχεια της μεγάλης απεργίας στις 4 Φλεβάρη. Το μήνυμα της ήταν ότι οι εργαζόμενοι παντού δεν θα αφήσουν να περάσει αυτό το ασφαλιστικό. Όχι απλά θα αναγκάζουμε την κυβέρνηση να αναβάλει την κατάθεσή του αλλά ότι τελικά μπορούμε να τους αναγκάσουμε να μην το καταθέσουν καν. 
 
Προσλήψεις
Πρόκειται για ρεαλιστικό στόχο και πάνω σε αυτόν πρέπει να συγκροτήσουμε την πάλη μας το επόμενο διάστημα. Τα διακυβεύματα για τα νοσοκομεία το επόμενο διάστημα είναι τρία βασικά. Πρώτο, η χρηματοδότηση για προσλήψεις. Οι ελλείψεις προσωπικού φτάνουν πια στο 50% γεγονός που έχει διαλύσει την υγεία. 
 
Δεύτερο είναι η αντιστροφή της ιδιωτικοποίησης που έχει συντελεστεί όλο το προηγούμενο διάστημα στον χώρο της υγείας. Τρίτο σημαντικό διακύβευμα είναι η αντίσταση στη βαρβαρότητα του πολέμου. Το πραγματικό πρόσωπο της Ε.Ε. είναι ο πόλεμος, η λιτότητα και ο ρατσισμός. Οι επιλογές της κυβέρνησης που φέρνουν το ΝΑΤΟ στα σύνορα μας και στηρίζει τους πνιγμούς των προσφύγων μας χώνει πιο βαθιά σε αυτόν τον βάλτο της βαρβαρότητας. 
 
Το εργατικό κίνημα έστειλε το μήνυμά του με την απεργία στις 4 του μήνα. Το μήνυμα ήταν ότι οι απεργίες μας είναι δυνατές και ότι μπορούν να κλιμακωθούν. Η αυριανή στάση εργασίας είναι μόνο ένας σταθμός, η δικιά μας πρόταση λοιπόν είναι να συμφωνήσουμε από τώρα ότι θα κλιμακώσουμε. Κλιμάκωση δεν σημαίνει όμως μια απεργία για την τιμή των όπλων αλλά συμφωνημένη απεργία που θα οργανωθεί σωστά. 48ωρη προτείνουμε εμείς, από κοινού με όλο το δημόσιο. Ήδη κινητοποιούνται μια σειρά από κλάδοι όπως τα λιμάνια και οι ναυτεργάτες, ενώ η ΔΕΗ έχει πει ότι θα κάνει 48ωρες επαναλαμβανόμενες αν κατατεθεί το νομοσχέδιο. Από τη μεριά μας θα το παλέψουμε από τα κάτω, στις συνελεύσεις και τις επιτροπές αγώνα, με την προσπάθεια κάθε νοσοκομείο να μπει σε αυτή τη διαδικασία».
 
Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μιχάλης Ρίζος από το ΔΣ του Αττικού Νοσοκομείου, ο οποίος σε μια αποστροφή του λόγου του υπογράμμισε: «Είναι καλό να συζητάμε γενικά για τα διάφορα θέματα αλλά πρέπει να μπούμε και στο δια ταύτα. Η κυβέρνηση πρώτη φορά είναι τόσο στριμωγμένη από τις κοινωνικές αντιδράσεις. Τα αστικά ΜΜΕ λένε συχνά ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και βρίσκουν λύσεις για να παγώσουν τις αντιδράσεις του κόσμου. Εμείς σαν κίνημα πρέπει να απαντάμε ότι στην ταξική πάλη δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Χρειάζεται να απευθυνθούμε σε όλους τους εργαζόμενους και τους αγρότες που θέλουν να παλέψουν για την ανατροπή της επίθεσης. Δεν πρέπει να δώσουμε χρόνο στην κυβέρνηση. Τώρα είναι η ώρα για κλιμάκωση με 48ωρη απεργία! Τώρα που αγώνας είναι σε φάση ανόδου!».
 
Την επομένη της σύσκεψης πραγματοποιήθηκε και η τετράωρη στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ. Εκατοντάδες υγειονομικοί συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Υγείας στην οδό Αριστοτέλους και βάδισαν με πορεία μέχρι το υπουργείο Οικονομικών. Εκεί οι διαδηλωτές συνάντησαν κλειστές πόρτες, κατεβασμένα ρολά και ΜΑΤ που δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν χημικά.
 
Στην συγκέντρωση έξω από το υπουργείο με πανό εκτός από την Ομοσπονδία συμμετείχαν το Συντονιστικό των Νοσοκομείων, το Σωματείο του Αγλαΐα Κυριακού και το ΠΑΜΕ. Το λόγο πήραν σειρά συνδικαλιστών, ανάμεσα τους και ο Χρίστος Αργύρης από το Νοσοκομείο Γεννηματάς επιμένοντας στη γραμμή της κλιμάκωσης «Ετοιμαστείτε να βγούμε μαζικά στους δρόμους τον Μάρτη! Χτες έγινε μια μαζική σύσκεψη της ΠΟΕΔΗN, στην οποία το προεδρείο δεσμεύτηκε ότι στις αρχές του επόμενου μήνα θα προχωρήσουμε σε 24ωρη πανελλαδική, πανυγειονομική απεργία. Απευθύνουμε κάλεσμα στην ΑΔΕΔΥ να βγάλει μαζί μας γενική απεργία, αλλά κι αν η ΑΔΕΔΥ προτείνει η απεργιακή κινητοποίηση να μετατεθεί για αργότερα, εμείς θα πρέπει να προχωρήσουμε στην απεργία ακόμη και μόνοι μας.
 
Κάποιοι συνδικαλιστές λένε να περιμένουμε να κατατεθεί το ασφαλιστικό και να μην προχωρήσουμε τώρα σε κλιμάκωση για να μην “κάψουμε το χαρτί της απεργίας”. Αυτή η άποψη είναι λάθος, χρειάζεται άμεσα να προχωρήσουμε σε 24ωρη και 48ωρη κλιμάκωση ώστε να μην κατατεθεί καν το νομοσχέδιο στη βουλή. Έχουμε τη δύναμη να το καταφέρουμε αυτό, φάνηκε από τη μεγάλη απεργία στις 4/2 που εκατοντάδες χιλιάδες πλημμύρισαν τους δρόμους αλλά φάνηκε και από την αδυναμία της κυβέρνησης η οποία αναβάλει την κατάθεση του διαρκώς από τον Δεκέμβρη. 
 
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι η μόνη κυβέρνηση στον πλανήτη που λέει ότι θα βγει από την κρίση, ενώ ακόμα και οι μεγαλύτεροι καπιταλισμοί του πλανήτη βυθίζονται στην κρίση. Λένε ψέματα! Σαν να μην έφταναν τα ψέματα τους τώρα έφεραν και το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.  Η επιλογή αυτή δεν είναι “απειλή για την εθνική μας κυριαρχία” όπως λένε κάποιοι, στην πραγματικότητα αποτελεί κλιμάκωση της πολεμικής έντασης γύρω από τη Συρία. Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει ο πόλεμος αυτός, σημαίνει βαρβαρότητα, δυστυχία και ξεριζωμό για τους πρόσφυγες.
 
Για να πνίγονται αυτοί οι πρόσφυγες στα νερά του Αιγαίου η ελληνική κυβέρνηση δαπανά εκατοντάδες εκατομμύρια σε φράχτες ενώ εξαιτίας της υποχρηματοδότησης της Υγείας πεθαίνουν άνθρωποι στα νοσοκομεία μας. Αυτό είναι ακόμα ένας λόγος για τον οποίο ο αγώνας μας για την Υγεία συνδέεται και με την πάλη ενάντια στον πόλεμο και τον ρατσισμό. Για τον λόγο αυτό θα διαδηλώσουμε και στις 19 Μάρτη, για να φωνάξουμε ότι οι “πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι” και ότι οι ανάγκες μας είναι πιο σημαντικές».
 
Αναβρασμός
Στην διαδρομή προς το υπουργείο Oικονομικών μίλησε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Ζαννέτα Λυσικάτου, ειδικευόμενη γιατρός από το νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού: «Τα νοσοκομεία βρίσκονται στη μάχη για το ασφαλιστικό, σήμερα έχουμε τετράωρη στάση εργασίας. Η στάση αυτή οργανώθηκε κυρίως από τα κάτω, σε μεγάλο βαθμό μάλιστα και μέσα από την πίεση στη χτεσινή σύσκεψη της ΠΟΕΔΗΝ. Θέλουμε να κηρυχτεί απεργία για τις αρχές του άλλου μήνα. Υπάρχει μεγάλος αναβρασμός μέσα στα νοσοκομεία, όλοι έχουν καταλάβει ότι το ασφαλιστικό είναι κατάπτυστο και υπάρχει διάθεση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
 
Σήμερα ακυρώθηκαν τακτικά χειρουργεία για να μπορέσουμε να διαμαρτυρηθούμε. Ωστόσο δεν διαμαρτυρόμαστε μόνο για το ασφαλιστικό. Τα νοσοκομεία καταρρέουν! Υπάρχει άμεση ανάγκη για προσλήψεις και αυτό αποτελεί βασικό μας αίτημα. Έχουμε καταφέρει να μετατρέψουμε τη συσσωρευμένη οργή των συναδέλφων σε δύναμη που ξεκινάει μέσα από τα νοσοκομεία με στάσεις εργασίας όπως η σημερινή και κλιμακώνει τη δράση της με 24ωρες απεργίες και συμμετοχή στις πανεργατικές μέχρι να τα πάρουν όλα πίσω».