Εργατικό κίνημα
Επιμένουν οι αγρότες στα μπλόκα

Mπλόκο στα Χανιά της Κρήτης. Φωτό: 902.gr

Στο κενό έπεσε άλλη μια προσπάθεια της κυβέρνησης να πισωγυρίσει το κίνημα των αγροτών με την συνάντηση μεταξύ Τσίπρα κι εκπροσώπων από αγροτικά μπλόκα, τη Δευτέρα 22/2.
 
Παρά το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των αγροτών, βγαίνοντας από το Μαξίμου μίλησαν για “ουσιαστικό διάλογο”, στα Τέμπη, τις Μικροθήβες και πολλά ακόμα μπλόκα που εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση με τον Τσίπρα αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.  
 
Συνέχεια και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων είχαν ήδη αποφασίσει σε πανελλαδική τους συνέλευση, εκπρόσωποι από 69 μπλόκα που συναντήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής 21/2 στη Νίκαια της Λάρισας μετά από κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. 
 
Ενδεικτικά των συνεχιζόμενων κινητοποίησεων οι αποκλεισμοί και οι παρεμβάσεις σε μια σειρά περιοχές, όπως και τα νέα αγροτικά μπλόκα που εμφανίζονται σε  σημεία όπως στο Οροπέδιο Λασιθίου στην Κρήτη. Για αερολογίες της κυβέρνησης μιλούν οι κρητικοί αγρότες, οι οποίοι τη Δευτέρα 22/2 πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Ηράκλειο κι από την Τρίτη ξεκίνησαν αποκλεισμό της τοπικής εφορίας. Στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια στα Χανιά ανακοίνωσαν καθημερινό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Χανίων - Ηρακλείου από τις 12μες μέχρι τις 5μμ. Την Δευτέρα στην Άρτα, οι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής που συσπειρώνονται στο μπλόκο της παλιάς γέφυρας, κατέλαβαν τα τοπικά γραφεία της ΔΕΗ. Στα Γιάννενα τα τρακτέρ διαδήλωσαν στην πόλη την Κυριακή 21/2, ημέρα εκδηλώσεων για την 103η επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, ενώ στην κινητοποίηση συμμετείχε με πανό και η τοπική ΚΕΕΡΦΑ. Την επόμενη μέρα απέκλεισαν την εφορία των Ιωαννίνων.
 
Να σημειωθεί ότι η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων δεν συμμετείχε στη συνάντηση της Δευτέρας, δηλώνοντας ότι “Αυτοί που θα πάνε σ' αυτή τη συνάντηση θα βάλουν αιτήματα που εκφράζουν τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών, των μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων και όχι των μικρομεσαίων αγροτών που αποτελούν το 80% και πάνω των αγροτών της χώρας μας”. 
 
Πέντε σημεία
Αντίθετα, απαίτησαν ξεχωριστή συνάντηση την επόμενη μέρα, προκειμένου η κυβέρνηση να τοποθετηθεί συγκεκριμένα πάνω στο κάθε ένα από τα 5 σημεία που προβάλουν ως βασικές διεκδικήσεις. 
 
Όπως ανακοίνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή τα σημεία αυτά είναι η απόσυρση του κυβερνητικού σχεδίου για το ασφαλιστικό, η κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ και η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Η θέσπιση αφορολογόγητου για ατομικό, αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, αφορολόγητο πετρέλαιο και μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια. Καμία κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων και κατάργηση του φόρου στο κρασί και το τσίπουρο.
 
Οι αγρότες που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, δηλώνουν ότι “αν τα κυβερνητικά σχέδια για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό έρθουν στη Βουλή και γίνουν νόμοι του κράτους, οι μικρομεσαίοι αγρότες θα είμαστε αναγκασμένοι να δίνουμε κοντά στο 80% του εισοδήματός για σύνταξη - πρόνοια και φόρους”. Σχετικά με την απαίτηση της κυβέρνησης για μία αντιπροσωπεία που θα πάει σε διάλογο, τονίζουν τα διαφορετικά αιτήματα μεγαλοαγροτών και μικρομεσαίας αγροτιάς. “Εξαρχής ήταν γνωστό ότι υπήρχαν διαφορετικά αιτήματα μέσα στο αγροτικό κίνημα και ανάμεσα στα μπλόκα. Ήξερε η κυβέρνηση ότι άλλα είναι τα συμφέροντα και τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών και άλλα των μεγαλοαγροτών. Είναι, επομένως, υποκριτικό, αλλά και ύπουλο από τη μεριά της να κάνει την ανήξερη και να ζητάει να υπάρξει μια αντιπροσωπεία που θα εκφράζει όλα τα μπλόκα, με την οποία θα κάνει συνάντηση και διάλογο”, αναφέρουν.  
 
“Με τον δικό μας πολυήμερο και σκληρό αγώνα και, βεβαίως, με τον αγώνα των εργατοϋπαλλήλων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, είχαμε, ήδη, την πρώτη επιτυχία. Η κυβέρνηση, αν και το είχε προγραμματίσει, δεν τόλμησε, μέχρι τα τώρα, να φέρει για ψήφιση στη βουλή το σχέδιο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό, ενώ πίσω πήγε και το Φορολογικό... Συνεχίζουμε τον αγώνα. Με τα μπλόκα και με άλλες μορφές πάλης. Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα είναι κίνημα αγωνιστικής διεκδίκησης και θα συνεχίζει να παλεύει στους δρόμους, να επαγρυπνεί και να δώσει απάντηση όποτε έλθουν τα μέτρα ως νόμοι στη Βουλή”, καταλήγουν.