Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
19 Μάρτη Πανευρωπαϊκή μέρα δράσης ενάντια στο ρατσισμό

Το πάνελ στην εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στη Μυτιλήνη, 17/2

Οργανώνουμε τη δράση παντού

Συνεχίστηκαν και αυτή την εβδομάδα οι τοπικές εκδηλώσεις της ΚΕΕΡΦΑ στις γειτονιές της Αθήνας, στην Πάτρα, τα Γιάννενα και τη Μυτιλήνη όπου μαζί με την προβολή του βίντεο από το διήμερο στον Έβρο οργανώνεται ο επόμενος σταθμός του διεθνούς αντιρατσιστικού κινήματος, η 19 Μάρτη. 
 
Την Τετάρτη 17/2 έγινε εκδήλωση στους Αμπελόκηπους. «Μετά τις ομιλίες του Τάκη Ζώτου, δικηγόρου της πολιτικής Αγωγής στη Δίκη της Χρυσής Αυγής του Κώστα Καταραχιά, πρόεδρου του σωματείου Άγιος Σάββας, το λόγο πήρε ο Λεωνίδας ο οποίος συμμετείχε στο πανελλαδικό διήμερο στον Έβρο», μας είπε η Στέλλα. «Τόνισε ότι είναι πολύ συγκινημένος και ότι κάτι τέτοιο είχε ζήσει μόνο στα φοιτητικά του χρόνια. Εκτίμησε ότι ήταν ένα τεράστιο πολιτικό γεγονός που παρακίνησε και άλλα κομμάτια της αριστεράς. Στη συνέχεια ο Άχμετ από την Αιγυπτιακή κοινότητα δήλωσε ότι είναι  εξοργισμένος από την πολιτική που οδηγεί τόσους ανθρώπους στον πνιγμό και ότι η μόνη λύση είναι να ανοίξουν τα σύνορα. Μετά από τις τοποθετήσεις όλων των συντρόφων αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε εξορμήσεις στη γειτονιά και στα σωματεία της περιοχής, αφισοκολλήσεις, καθώς και εξορμήσεις στα τζαμιά με προκηρύξεις στα Αραβικά, καλώντας ντόπιους και μετανάστες στη διεθνής μέρα  δράσης 19 Μάρτη». 
 
Την Πέμπτη 18/2 έγινε εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στα Βριλήσσια. «Από την πλευρά μου άνοιξα τη συζήτηση δίνοντας την εικόνα πώς οργανώθηκε η κινητοποίηση στον Έβρο σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, τονίζοντας ότι μετά την ορμή που μας έδωσε αυτή η πρωτοβουλία, συνεχίζουμε για τις 19 Μάρτη», μας είπε ο Ορέστης Ηλίας, δημοτικός Σύμβουλος Βριλησσίων. «Στη συνέχεια ο Π. Κωνσταντίνου τόνισε ότι οι περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο σημαίνει περισσότερους πνιγμούς, ενώ η Ήρα Διαμάντη από τον Κοινωνικό Χώρο αφού έδωσε την εικόνα της αλληλεγγύης του κόσμου απέναντι στους πρόσφυγες τόνισε ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις το αντιρατσιστικό κίνημα βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή. Στη διάρκεια της συζήτησης η Ρούλα Σουντουλίδου αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Δήμο πρότεινε συντονισμό των σωματείων της περιοχής μαζί με τη ΚΕΕΡΦΑ για να διοργανώσουν  εκδήλωση ενόψει της 19 Μάρτη. Αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν πολύ μεγάλη σημασία στην πόλη των Βριλησσίων γιατί στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει σε Hot Spot Ναυτική Βάση της περιοχής. Χρειάζεται να πιέσουμε τη Δημοτική Αρχή να υλοποιήσει παλιότερη απόφαση που έλεγε ότι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι να φιλοξενηθούν στις δομές του Δήμου και όχι να φυλακιστούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης».   
 
Στόχοι
Την ίδια μέρα εκδήλωση διοργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. «Μετά την εισήγηση όπου παρουσιάστηκε η πολιτική σημασία και το ρόλο που έπαιξαν τα σωματεία για να πραγματοποιηθεί το διήμερο στον Έβρο μπήκαν οι επόμενοι στόχοι που είναι η διοργάνωση αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου στα Γιάννενα στις 19 Μάρτη σε σύνδεση με το διεθνές αντιρατσιστικό κίνημα», μας είπε ο Άρης Παναγιωτίδης. 
 
«Τέσσερις μετανάστες από το Πακιστάν που συμμετείχαν δήλωσαν ότι μπορούν να κινητοποιήσουν την πακιστανική κοινότητα και έκαναν προτάσεις για να βγει συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης. Ο Θωμάς εργαζόμενος στους ΟΤΑ τόνισε την ανάγκη το αίτημα για ανοιχτά σύνορα να γίνει αίτημα των συνδικάτων και στον ίδιο τόνο δυο φοιτητές πρότειναν εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς ενόψει της 19 Μάρτη. Αποφασίσαμε να απευθύνουμε κάλεσμα στα σωματεία της πόλης για κοινό συντονισμό για τις 19 Μάρτη.
 
Επίσης την Κυριακή 21/2, ημέρα απελευθέρωσης των Ιωαννίνων κάναμε παρέμβαση στην παρέλαση με πανό της ΚΕΕΡΦΑ και στη συνέχεια συμμετείχαμε και στην κινητοποίηση των αγροτών που έκαναν πορεία στην πόλη με τα τρακτέρ». 
 
Στη Νέα Ιωνία την ίδια μέρα έγινε πλούσια συζήτηση και βιντεοπροβολή όπου μέλη της ΚΕΕΡΦΑ που συμμετείχαν στον Έβρο μετέφεραν μια σειρά εμπειρίες από την κινητοποίηση. Έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για τις 19 Μάρτη όπου τονίστηκε ότι αναβαθμίζεται η σημασία της καθώς γίνεται μέσα σε μία περίοδο όπου μπαίνει σε εφαρμογή η απόφαση του ΝΑΤΟ -με τις ευλογίες της Μέρκελ, του Ερντογκάν και του Καμμένου- για περιπολίες στο Αιγαίο κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι ο φράχτης του Έβρου «επεκτείνεται» στο Αιγαίο με όλες τις τραγικές συνέπειες για τις ζωές των προσφύγων.  
 
«Έναρξη της καμπάνιας για τις 19 Μάρτη έγινε και στην Πάτρα όπου στο κάλεσμα της εκδήλωσης της ΚΕΕΡΦΑ ανταποκρίθηκε η ΕΛΜΕ Αχαΐας καθώς και η συντονιστική επιτροπή του Pride Πάτρας δηλώνοντας τη στήριξή τους στο συλλαλητήριο που θα γίνει στην πλατεία Γεωργίου», μας είπε ο Νεκτάριος. «Τις επόμενες ημέρες συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΛΜΕ όπου θα πάρει και επίσημα απόφαση να καλέσει στο συλλαλητήριο στις 19 Μάρτη καθώς και σε αντιρατσιστικά αντιμαθήματα στις 21 Μάρτη».  
 
Εκδήλωση έγινε και στο Μαρούσι την Παρασκευή 19/2 με ομιλητή τον Θανάση Καμπαγιάννη δικηγόρο της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής και την Αφροδίτη Φράγκου από την τοπική ΚΕΕΡΦΑ. Στη συζήτηση αναδείχθηκε ιδιαίτερα η σημασία της τοπικής δράσης ενάντια στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, αλλά και η ανάγκη το αντιρατσιστικό κίνημα που παλεύει ενάντια στους φράχτες να βάλει στο κέντρο του την πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ και τον πόλεμο.
 
Την ίδια μέρα έγινε εκδήλωση στη Νέα Σμύρνη με ομιλητές τη Ν. Αργύρη από την ΚΕΕΡΦΑ και τον Β. Καρέλη από την Κίνηση Χειραφέτησης ΑΜεΑ «Μηδενική Ανοχή», ο οποίος «τόνισε την ανάγκη συνεύρεσης των ατόμων με  αναπηρία ή τα ΛOAT άτομα μαζί με τους μετανάστες και όλους όσοι βιώνουν το ρατσισμό μέσα σε κοινές δράσεις όπως η 19 Μάρτη», μας είπε η Νεφέλη. «Στη διάρκεια της συζήτησης μπήκαν προτάσεις για εξορμήσεις στις πλατείες αλλά και στα σχολεία της περιοχής με στόχο να γίνει η σύνδεση της ΚΕΕΡΦΑ με καθηγητές που δίνουν μάχη ενάντια στο ρατσισμό μέσα στα σχολεία».
 

Εκδήλωση στη Λέσβο

Την Τετάρτη 17/2 στη Μυτιλήνη πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Εργατικής Λέσχης εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ, εν όψει της κινητοποίησης για τις 19 Μάρτη. 
 
Στο πάνελ συμμετείχαν αλληλέγγυοι και ο Λ. Μπόλαρης. Ο πρώτος, ξένος εθελοντής, περιέγραψε τις εμπειρίες του από την υποδοχή και περίθαλψη των προσφύγων και για τις πολιτικές αιχμές που αισθάνονται οι ίδιοι οι αλληλέγγυοι ότι πρέπει να έχει η δουλειά τους. Η δεύτερη, εκπαιδευτικός, μίλησε για τις ευαισθησίες που οι ίδιοι οι μαθητές δείχνουν για το ζήτημα, που είναι ιδιαίτερα οξυμένο στο νησί, και για τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν για να κινητοποιηθούν. 
 
Ο Λ. Μπόλαρης αναφέρθηκε κυρίως στη σημασία των παγκόσμιων κινητοποιήσεων της 19 Μάρτη και στα διλήμματα που βάζουν οι άρχουσες τάξεις στο αντιρατσιστικό κίνημα και την αριστερά και πως πρέπει να τα απαντάμε. Επίσης μίλησε για το πώς συνδέονται οι πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας, της κυβέρνησης και της ΕΕ, με τον πόλεμο και το ρατσισμό. Μια πλούσια συζήτηση ακολούθησε μετά, γύρω από τα ζητήματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, των πολέμων, του φασισμού, της ισλαμοφοβίας και την αντιμετώπιση των ναζί. Την εκδήλωση παρακολούθησαν περίπου 40 άτομα. Όλοι μαζί αποφασίσαμε να δραστηριοποιηθούμε για να καλέσουμε συνδικάτα κι άλλες συλλογικότητες και να οργανώσουμε μια δυνατή κινητοποίηση στη πόλη στις 19 Μάρτη. 
Μιχάλης Τσορμπατζόγλου, Παρασκευάς Ψάνης 
 
Εκδήλωση αφιερωμένη στη διεθνή μέρα δράσης 19 Μάρτη διοργανώνουν οι Κοινότητες Σενεγάλης και Γουινέας μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ την Τρίτη 1η Μάρτη στις 6μμ στο Ρομάντζο. Στην εκδήλωση θα προβληθεί βίντεο από το διήμερο κινητοποιήσεων στον Έβρο στις 23-24 Γενάρη. Ομιλητές θα είναι: η Ευγενία Κουνιάκη, δικηγόρος, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, ο Αμπντουλάι Κάλτσα, πρόεδρος της κοινότητας της Σενεγάλης και ο Λαμίν Κάμπα, πρόεδρος της κοινότητας Γουινέας. Θα ακολουθήσει μουσική και γεύμα από την Κοινωνική Κουζίνα ο «Άλλος Άνθρωπος».
 

Αποφασίζουμε συμμετοχή στις 19M!

Ήδη στηρίζουν:
EΙΝΑΠ, ΠΟΕΔΗΝ, Σωματείο εργαζομένων Αττικού Νοσοκομείου, Σωματείο εργαζομένων Γεννηματά, Σωματείο εργαζομένων Δήμου Ν. Ηρακλείου, Σωματείο εργαζομένων Δήμου Νίκαιας, Σωματείο εργαζομένων ΙΝΤΡΑΚΟΜ, Γ ΕΛΜΕ Αθήνας, Σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. Χανίων, Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Χανίων, Σωματείο εργαζομένων στους Δήμους Χανίων, ΕΛΜΕ Χανίων, ΕΡΑ Χανίων, Ν.Τ ΑΔΕΔΥ Xανίων, ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας, ΑΣΚΤ Αθήνας, Φ.Σ Πολυτεχνείου Κρήτης, Συμβούλιο ένταξης μεταναστών Αθήνας, Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, Κοινωνική Κουζίνα Χανίων
 
Ενημερωτικό Δελτίο για την πανευρωπαϊκή  -πανελλαδική καμπάνια για τις 19 Μάρτη κυκλοφορεί η ΚΕΕΡΦΑ αυτή την εβδομάδα. Το τετρασέλιδο ξεκινά με το διεθνές κάλεσμα για τις 19 Μάρτη που υπογράφεται από αντιρατσιστικές αντιφασιστικές κινήσεις σε Βρετανία, Ελλάδα, Καταλονία, Ολλανδία, Πολωνία, Αυστρία και συνεχίζει εξηγώντας ότι θα είναι μεγάλη ευκαιρία για το αντιρατσιστικό κίνημα να κλιμακώσει τη δράση του σε όλη την Ευρώπη, αμέσως μετά το επιτυχημένο διήμερο στον Έβρο στις 23-24/1. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που κλιμακώνεται ο πόλεμος στη Συρία και ταυτόχρονα το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει την περιφρούρηση στο Αιγαίο με στόχο τη αποτροπή των προσφύγων. 
 
Οι ήδη ξεκινημένες πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο έχουν τη τιμητική τους στις κεντρικές σελίδες του τετρασέλιδου, δίνοντας τον τόνο της διεθνούς δύναμης του αντιρατσιστικού αντιφασιστικού κινήματος. Το τετρασέλιδο κλείνει με τις προετοιμασίες που γίνονται στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα σε Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Πάτρα, Χανιά, Μυτιλήνη για την επιτυχία των συλλαλητηρίων στις 19 Μάρτη αλλά και για τα πρώτα ψηφίσματα –καλέσματα των εργατικών σωματείων, όπου για μία ακόμα φορά οι χώροι της εκπαίδευσης είναι στην πρώτη γραμμή. 
 
Το τετρασέλιδο της ΚΕΕΡΦΑ είναι ένα πολύτιμό όπλο στη μάχη για να μετατρέψουμε την αλληλεγγύη σε ένα κίνημα που θα γκρεμίσει τους φράχτες και τα στρατόπεδα, κόντρα στο ρατσισμό και την ισλαμοφοβία των φασιστών και των κυβερνήσεων της ΕΕ.