Εργατικό κίνημα
ΟΛΠ - ΟΛΘ Απεργία διαρκείας

Απεργιακή διαδήλωση λιμενεργατών, 31/5

Συνεχίζουν τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες τους οι εργαζόμενοι στα Λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους. 
 
Οι απεργίες ξεκίνησαν την Πέμπτη 26 Μάη με απόλυτη επιτυχία. Η συμμετοχή των εργαζόμενων είναι καθολική. Στον Πειραιά απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Καραϊσκάκη. Με τα πανό τους συμμετείχαν η ΟΜΥΛΕ, η Ένωση Λιμενεργατών, το ΠΑΜΕ Λιμανιών, ο Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια και η Αντεπίθεση Εργαζόμενων. Πριν ξεκινήσουν χαιρετισμοί από συνδικαλιστές και συμπαραστάτες ο Νίκος Γεωργίου, πρόεδρος της Ένωσης Λιμενεργατών δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη για την έναρξη της απεργίας: 
 
«Τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, αποχές από την εργασία τα Σαββατοκύριακα και φυσικά από υπερωρίες, αργίες ή οτιδήποτε άλλο. Aντιδρούμε στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ και συνδέουμε αυτή την ιδιωτικοποίηση με το μέλλον των εργασιακών σχέσεων στα λιμάνια. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει ούτε λιμάνι, ούτε πόλη, ούτε ανάπτυξη προς όφελος του λαού και της κοινωνίας μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις. 
 
“Δεν θα επιτρέψουμε”
Η ιδιωτικοποίηση το μόνο στόχο που έχει είναι η μεγιστοποίηση των εσόδων του κεφαλαίου με το ξεζούμισμα των εργαζόμενων και τη συντριβή των εργασιακών σχέσεων. Έχουμε ξεκάθαρο παράδειγμα αυτή τη στιγμή τι συμβαίνει με την Cosco στο Λιμάνι του Πειραιά. Δεν θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο να επεκταθεί ούτε στον ΟΛΠ, ούτε στον ΟΛΘ. Λέμε ότι θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας μέχρι να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική. 
 
Το πρωί υπήρχε περιφρούρηση στο σταθμό της κρουαζιέρας. Δεν εμποδίζαμε τους τουρίστες, αλλά δεν έγινε καμιά φορτοεκφορτωτική εργασία είτε από εργαζόμενους στο Λιμάνι είτε από τρίτους». 
 
Στη διαδήλωση συμμετείχε αντιπροσωπεία από τους ναυτεργάτες της ΠΕΝΕΝ μεταφέροντας την αλληλεγγύη τους στον αδελφό κλάδο των λιμενεργατών. Ο Νίκος Κροκίδης, γραμματέας του σωματείου μας δήλωσε: «Η ΠΕΝΕΝ έχει πρωτοστατήσει σε όλες τις εκδηλώσεις με την παρουσία της κατά της ιδιωτικοποίησης όλης της δημόσιας περιουσίας αλλά και συγκεκριμένα για το λιμάνι του Πειραιά. Είμαστε και σήμερα εδώ να διαδηλώσουμε κατά της ιδιωτικοποίησης. Δυστυχώς η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει θέσει αυτούς τους στόχους χωρίς να υπολογίζει τίποτα. Θα ξεπουλήσει όλη τη δημόσια περιουσία. Σε αυτό αντιστεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις». 
 
Πρόσθεσε σε σχέση με την πανλιμενική συγκέντρωση κατά της ιδιωτικοποίησης που έγινε στα κεντρικά του ΟΛΠ στις 25 Μάη: «Η εκδήλωση πήγε πολύ καλά, είχαμε μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Είναι και αυτό μία από τις προσπάθειές μας κατά της ιδιωτικοποίησης. Θα εντείνουμε στο επόμενο διάστημα αντίστοιχες δράσεις όπως αυτή». 
 
Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας που ξεσήκωσε όλο το λιμάνι του Πειραιά, καθώς οι απεργοί επέλεξαν να διαδηλώσουν από τον κεντρικό δρόμο κι όχι μέσα στο χώρο του λιμανιού για να συνδεθούν με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και κατοίκους της πόλης. 
 
«Το λιμάνι ανήκει σε όλο το λαό κι όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό», «Λιμάνι στα χέρια των εργατών, όχι της Cosco και των εφοπλιστών», «Κάτω τα χέρια απ’ τα Λιμάνια» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούγονταν. 
Η πορεία έφτασε στο υπουργείο, μπήκε στον προαύλιο χώρο, ενώ αντιπροσωπεία των εργαζόμενων πέρασε μέσα στο υπουργείο για να μεταφέρει τα αιτήματα της απεργίας. Την ίδια ώρα αντίστοιχη κινητοποίηση γινόταν και στη Θεσσαλονίκη.  
 
Με περιφρουρήσεις –ειδικά στο χώρο της κρουαζιέρας- συνεχίστηκαν όλες οι επόμενες μέρες της απεργίας, ενώ το Σαββατοκύριακο οι εργαζόμενοι απείχαν από τις εργασίες τους. 
 

Πολιόρκησαν τη συνέλευση των μετόχων

Την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ πολιόρκησαν οι λιμενεργάτες την Τρίτη 31 Μάη στο ξενοδοχείο Athens Plaza στο Σύνταγμα. Αργά το μεσημέρι της Τρίτης 31/5 έγινε γνωστό ότι η συνέλευση των μετόχων αναβλήθηκε για την Δευτέρα 6/6. 
Όπως κατήγγειλαν τόσο στις ομιλίες που έγιναν στην πλατεία Κλαυθμώνος (από όπου ξεκίνησαν την πορεία τους), όσο και μπροστά στο ξενοδοχείο «το ΤΑΙΠΕΔ, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, προχωράει σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ, με σκοπό να νομιμοποιήσει την Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και ελληνικού Δημοσίου, όπως και την τροποποίηση του Καταστατικού». Οι εργαζόμενοι θα κινηθούν με όλους τρόπους, νομικά και κινηματικά, απέναντι σε αυτή την διαδικασία.
 
Η πορεία ήταν μαζική με τη συμμετοχή εργαζόμενων και από το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Όταν οι διαδηλωτές έφτασαν μπροστά στο ξενοδοχείο συνάντησαν διμοιρίες των ΜΑΤ στην είσοδο που δεν επέτρεπαν να μπουν οι συνδικαλιστές-μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΠ, όπως είχαν το δικαίωμα. 
 
Επικράτησε ένταση και ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ, Γιώργος Γεωργακόπουλος λιποθύμησε με αποτέλεσμα να κληθεί το ΕΚΑΒ για τις πρώτες βοήθειες. Οι απεργοί λιμενεργάτες έμειναν για πάνω από μιάμιση ώρα μπροστά στο υπουργείο ζητώντας να τους επιτραπεί η είσοδος. 
 
Η διοίκηση του ΟΛΠ συνεχώς καθυστερούσε με γελοίες δικαιολογίες, ενώ ζητούσε να περάσουν ελάχιστα άτομα αφού πρώτα έδιναν τα στοιχεία τους στην ασφάλεια του ξενοδοχείου. Τα σωματεία δεν δέχτηκαν αυτούς τους απαράδεκτους όρους. 
 
Την ίδια στιγμή από πίσω πόρτα του ξενοδοχείου έμπαιναν άλλα μέλη του ΔΣ του ΟΛΠ για να πραγματοποιηθεί η συνέλευση. Ο Γ. Γεωργακόπουλος ανακοίνωσε δημόσια ότι τα σωματεία «δεν αναγνωρίζουν τη συνέλευση-καρικατούρα» και κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν την πορεία τους στο υπουργείο Οικονομικών. 
 
Η Φανή Γουργούρη, πρόεδρος διοικητικών υπαλλήλων του ΟΛΘ και γραμματέας της ΟΜΥΛΕ μας έδωσε την εικόνα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη: «Έχουμε ξεκινήσει κινητοποιήσεις από τις αρχές του Απρίλη με αποχές από την εργασία και απεργίες, ενώ τώρα από τις 26 Μάη ξεκινήσαμε τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες. Διεκδικούμε να παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού και σε κάθε περίπτωση τη διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων και θέσεων. Η συμμετοχή είναι καθολική, κάθε μέρα έχουμε κάποιο χάπενινγκ, πορείες, μοιράζουμε υλικό στην Αριστοτέλους. Η υποδοχή από τον κόσμο είναι πάρα πολύ καλή, περισσότερη από ό, τι περιμέναμε». 
 

Kλιμακώνουμε, συντονιζόμαστε

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία που συσπειρώνονται στο Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια βρίσκονται από την πρώτη μέρα στο πλευρό των απεργών στα λιμάνια. Στις περιφρουρήσεις στο χώρο της κρουαζιέρας, στις διαδηλώσεις, στις συγκεντρώσεις για την προετοιμασία των κινητοποιήσεων. 
 
Η ανακοίνωση συμπαράστασης του Συντονισμού που μοιράζεται στα λιμάνια, αλλά και στους υπόλοιπους χώρους δουλειάς τονίζει: «Συνεχίζουμε τις 48ωρες απεργίες, οργανώνουμε καθημερινά την περιφρούρηση.
 
Χρειάζεται να κλιμακώσουμε και να μπλοκάρουμε όχι μονάχα τον ΟΛΠ αλλά και την Cosco. Να οργανώσουμε την περιφρούρηση και να μπλοκάρουμε την λειτουργία και των δικών τους προβλητών. Να προχωρήσουμε τον συντονισμό με τους συναδέλφους της Cosco όπως είχε γίνει στις 16 Φλεβάρη που στάθηκαν μαζί μας στις περιφρουρήσεις και δεν μπήκαν για δουλειά και να μπουν και αυτοί στον κοινό αγώνα για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση.  
 
Να απαιτήσουμε από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ότι θα πρέπει να προχωρήσουν και στις δύο πόλεις σε απεργία συμπαράστασης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Να νεκρώσουμε τις πόλεις γιατί δημόσιο Λιμάνι σημαίνει ζωή για  Πειραιά και Θεσσαλονίκη.
 
Να συντονιστούμε με τους εργαζόμενους στις Συγκοινωνίες της Αθήνας που συγκρούονται και αυτοί. Να καλέσουμε όλα τα σωματεία σε σύσκεψη για να οργανώσουμε τον κοινό βηματισμό.
 
Να απαιτήσουμε από την ΓΣΕΕ να καλέσει πανεργατική απεργία ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. 
 
Οργανώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον αγώνα μας μπορούμε να χτίσουμε ένα πλατύ μέτωπο υπεράσπισης των λιμανιών και ΤΩΡΑ που η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη από όλες τις εργατικές μάχες και τα κοινωνικά μέτωπα, να νικήσουμε, αναγκάζοντάς τους να κάνουν πίσω στην ιδιωτικοποίηση».