Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
O κόσμος αγκαλιάζει τα προσφυγόπουλα

Πέραμα, Πέμπτη 2/2

Με μαζικές συγκεντρώσεις, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, εργαζόμενοι, αντιρατσιστικές κινήσεις υποδέχτηκαν τα προσφυγόπουλα στην πρώτη τους μέρα στο σχολείο σε μία σειρά πόλεις και γειτονιές. 

Την Τετάρτη 1η Φλεβάρη υποδοχή προσφυγόπουλων έγινε στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου, που βρίσκεται στη γειτονιά του Παύλου Φύσσα, λίγα μόλις μέτρα μακριά από τον τόπο της δολοφονίας του από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Τους 25 μικρούς μαθητές υποδέχτηκαν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής μαζί με τη δημοτική αρχή. Μόλις έφτασε το πούλμαν με τα προσφυγόπουλα από το στρατόπεδο του Σχιστού, οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και μοίρασαν πολύχρωμα μπαλόνια και λουλούδια. Στη συνέχεια ακολούθησε γιορτή υποδοχής, στην οποία τα παιδιά του σχολείου μαζί με τα προσφυγόπουλα, τραγούδησαν και χόρεψαν. Στη συγκέντρωση έξω από το σχολείο συμμετείχαν με πανό η Λαϊκή Επιτροπή Κερατσινίου, ο Σύλλογος Γυναικών Πειραιά “Η πρόοδος”, η ΚΕΕΡΦΑ, η Δημοτική Κίνηση “Άλλος Δρόμος”, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, η ΚΑΡ. 

Μαζική ήταν η συμμετοχή των εκπαιδευτικών από το Σύλλογο Δασκάλων Κερατσινίου-Περάματος, που μαζί με όλους τους συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Πειραιά πραγματοποίησαν διευκολυντικές στάσεις εργασίας την Τρίτη 31/1, την Τετάρτη 1/2 και την Πέμπτη 2/2 προκειμένου να παρευρεθούν τα μέλη τους στις συγκεντρώσεις υποδοχής που έγιναν στη Νίκαια, στο Κερατσίνι και στο Πέραμα τις αντίστοιχες ημέρες. Οι έξι Σύλλογοι έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους “στο να λειτουργούν τμήματα εκπαίδευσης για τα προσφυγόπουλα εκτός των διδακτικών ωρών που ισχύουν για όλους τους υπόλοιπους μαθητές” θεωρώντας “ότι πρόκειται για διαδικασία που απομονώνει τα παιδιά αυτά, στερώντας την κοινωνικοποίησή τους και την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία. Ταυτόχρονα η απομόνωση των μαθητών αυτών προκαλείται αλλά και προκαλεί, ξενοφοβικά και ρατσιστικά αντανακλαστικά στους μαθητές μας, αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα”.  

Η μαζική συγκέντρωση υποδοχής που έγινε την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 2 Φλεβάρη στο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ικονίου, ήταν η δεύτερη μαζική απάντηση μετά το αντιφασιστικό συλλαλητήριο του Σαββάτου 21/1, στην πρόκληση των Χρυσαυγιτών που είχαν εισβάλει με τη συνοδεία της αστυνομίας μέσα στο σχολείο προκειμένου να αποτρέψουν τη φοίτηση των προσφυγόπουλων. Μία σειρά από σωματεία, φορείς, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές κινήσεις ήταν εκεί, όμως την παράσταση έκλεψαν μαθητές από τα λύκεια και γυμνάσια του Περάματος που συμμετείχαν στη συγκέντρωση υποδοχής με το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πειραιά, δείχνοντας την αλληλεγγύη τους στους στα προσφυγόπουλα. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και οι μαθητές Anticapitalista Πειραιά, μοιράζοντας κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ για τις 18 Μάρτη. 

Καλοδεχούμενα

“Καταδικάζουμε την προσπάθεια τον φασιστών να εμποδίσουν τη φοίτηση των προσφυγόπουλων στην πόλη μας”, είπε ο Γιάννης, μαθητής στο 1ο Λύκειο Περάματος. “Δεν θα περάσει κάτι τέτοιο. Επικροτούμε το γεγονός ότι οι πρόσφυγες θα φοιτήσουν στα σχολεία μας και χαιρετίζουμε κάθε εκπαιδευτικό που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση για να βοηθήσει αυτά τα παιδιά που έρχονται από τον πόλεμο. Όλη αυτή την εβδομάδα μαζεύαμε σχολικά είδη και σήμερα τους τα φέραμε. Έχουμε μαζέψει μεγάλη ποσότητα. Τους ευχόμαστε ότι καλύτερο και δηλώνουμε ό,τι αυτά τα παιδιά είναι καλοδεχούμενα. Είμαι και εγώ από την Αλβανία. Γεννήθηκα εδώ πήγα στο 3ο Δημοτικό Περάματος, έχω γνωρίσει το ρατσισμό από μία μειοψηφία αλλά η πλειοψηφία των συμμαθητών μου ήταν στο πλευρό μου”. 

Στη συγκέντρωση υποδοχής συμμετείχε ομάδα φοιτητών του τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθηνών μαζί με την καθηγήτρια τους.“Ήρθαμε να στηρίξουμε όλη αυτή την προσπάθεια γιατί θέλουμε οι πρόσφυγες να ενσωματωθούν στην κοινωνία μας”, μας είπε ο Αλέξης. “Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της εκπαίδευσης, όπου μπορούν τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν και να τους δώσουμε το χώρο για να αλληλεπιδράσουν με τους υπόλοιπους μαθητές και συνολικά στην κοινωνία μας. Δεν θέλουμε την αφομοίωσή τους αλλά την ένταξή τους, με όλη την πολιτιστική τους κουλτούρα, γι’ αυτό χρειάζεται σιγά σιγά να ενταχθούν στην πρωινή ζώνη”. 

Με συγκεντρώσεις υποδέχτηκαν την Τρίτη 31/1 στο Δημοτικό Σχολείο Τερψιθέας Λάρισας και την Τετάρτη 1/2 στο 26ο Δημοτικό εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και φορείς της πόλης, προσφυγόπουλα από το στρατόπεδο στο Κουτσόχερο. Σύμφωνα με ανταπόκριση από το ΑΠΕ στο 26ο Δημοτικό Λάρισας: “Τα παιδιά των προσφύγων μπήκαν στο σχολείο κρατώντας ένα μικρό δεντράκι ελιάς και το πρόσφεραν στους συμμαθητές τους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτό είναι ένα δώρο από εμάς, ως σύμβολο της ειρήνης και της φιλίας». Η υποδοχή που διοργανώθηκε σήμερα, ανέδειξε «την ανάγκη της αλληλεγγύης μεταξύ των παιδιών ανεξάρτητα από χρώμα, θρησκεία και εθνική καταγωγή» τόνισε από την πλευρά της η διευθύντρια του σχολείου κ. Σταγιάννη κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ενώ ευχαρίστησε τα προσφυγόπουλα για την παρουσία τους στο σχολείο”. 

Και στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας υποδέχτηκαν την Τετάρτη 1/2 τα προσφυγόπουλα στην πρώτη τους μέρα στο 4ο και 5ο Δημοτικό. Τους 70 μαθητές που ζουν στο στρατόπεδο 722 της Αλεξάνδρειας υποδέχτηκαν εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε Ημαθίας (προσφέροντας συμβολικά γλυκά στους μαθητές), της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, της Δημοτικής Αρχής και δημοτικών παρατάξεων, αντιφασίστες, μέλη της Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας Αλεξάνδρειας, της Ομάδας Αλληλεγγύης (ΟΜΑΔΑ) και άλλοι.

 

Να αγκαλιάσει κάθε δήμος και τους γονείς τους

Οι θάνατοι-δολοφονίες προσφύγων στη Μόρια, τη Σάμο και τη Ριτσώνα και η απεργία πείνας των προσφύγων στο Ελληνικό, φέρνει για άλλη μία φορά στη δημοσιότητα τις άθλιες συνθήκες ζωής που έχουν οδηγήσει τους πρόσφυγες, η πολιτική του εγκλεισμού και της γκετοποίησής τους μέσα στα στρατόπεδα. 

Την ώρα που η ΕΕ σκληραίνει τη στάση της απέναντι στους πρόσφυγες και ισχυροποιεί την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας με την πλήρη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης, το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες χρειάζεται να κλιμακωθεί σε κάθε πόλη και γειτονιά.   

Αυτές τις μέρες υποδεχόμαστε σε πολλά σχολεία σε όλη την Ελλάδα τη δεύτερη φουρνιά προσφυγόπουλων. Το υπουργείο Παιδείας το κάνει σαν αποτέλεσμα πίεσης του εκπαιδευτικού κινήματος και του κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Μην ξεχνάμε ότι ενώ τα αρχικά σχέδια του υπουργείου Παιδείας ήταν να ανοίξουν “σχολεία” μέσα στα στρατόπεδα, εκπαιδευτικοί έπαιρναν την πρωτοβουλία και έγραφαν προσφυγόπουλα στα κανονικά σχολεία και μάλιστα στην πρωινή βάρδια. 

Οι δάσκαλοι, οι γονείς, οι μαθητές, οι εργαζόμενοι στους Δήμους, οι δημοτικές κινήσεις, που υποδέχονται τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, έχουν τη δύναμη να επιβάλουν ότι θα μπουν οι πρόσφυγες στις πόλεις και θα κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης -κολαστήρια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ  σπαταλάει 1,1 δις για την αστυνόμευση και τον αποκλεισμό των προσφύγων στα νησιά, χαρίζει εκατομμύρια σε ΜΚΟ που έχουν αναλάβει τη σίτιση των προσφύγων στα στρατόπεδα, για να καταλήγει σε αυτούς ένα φαγητό γεμάτο σκουλήκια. 

Να διεκδικήσουμε σε κάθε Δήμο να ανοίξουν κλειστά κτίρια, ξενοδοχεία, σχολεία, νοσοκομεία, Ολυμπιακά ακίνητα, να φτιαχτούν δημόσιοι ξενώνες. Να γίνουν προσλήψεις δημοτικών υπαλλήλων, για να αναλάβουν την καθαριότητα, να φτιαχτούν δημόσια μαγειρεία για την σίτιση των προσφύγων, να προσληφθεί το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό και μεταφραστές στα νοσοκομεία. 

Το επόμενο διάστημα χρειάζεται να ανοίξουν αυτές οι συγκεκριμένες μάχες σε κάθε πόλη, κόβοντας το δρόμο στη Χρυσή Αυγή που επιχειρεί να καλλιεργήσει το μίσος που γεννά η πολιτική της γκετοποίησης. Για να πάνε όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία και να ζήσουν μαζί με τους γονείς τους στις πόλεις και τις γειτονιές μας, για να έχουν μία αξιοπρεπή στέγη, μόρφωση και υγεία όλα τα παιδιά και οι οικογένειές τους. Έτσι μπορούμε να δυναμώσουμε και την ελπίδα που γεννά η ίδια η αλληλεγγύη και να τσακίσουμε την πολιτική των κλειστών συνόρων και των φραχτών του Τραμπ και της ΕΕ.