Εργατικό κίνημα
Νοσοκομειακοί Γιατροί: Απεργία

Ευαγγελισμός, 21/12/2006

Απεργιακός μήνας είναι ο Γενάρης για τους νοσοκομειακούς γιατρούς όλης της χώρας. Με απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΕΙΝΑΠ πριν τις γιορτές, οι γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά ξεκινούν τη νέα χρονιά με 5νθήμερη απεργία από τις 15 έως τις 19 Γενάρη και νέα συνέλευση στις 18/1. Την ίδια στιγμή το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ αποφάσισε 48ωρη απεργία στις 18 και 19 Γενάρη με νέα συνεδρίαση τη δεύτερη μέρα για να αποφασιστεί η συνέχεια.

Οι κινητοποιήσεις των γιατρών έχουν ως βασική αιτία την απόφαση του υπουργού Υγείας Αβραμόπουλου να εφαρμόσει από 1η Γενάρη το Προεδρικό Διάταγμα 76/2005 που μειώνει το χρόνο εργασίας των ειδικευόμενων γιατρών στις 58 ώρες και σταδιακά των ειδικευμένων στις 48 ώρες. Χωρίς αυξήσεις στους μισθούς και μαζικές προσλήψεις γιατρών, η επίθεση αυτή σήμαινε σημαντική περικοπή μισθών, εφαρμογή ελαστικών σχέσεων και απλήρωτης εργασίας στο ΕΣΥ καθώς και επικίνδυνα για τους ασθενείς νοσοκομεία που θα εφημέρευαν χωρίς ιατρικό προσωπικό.

Αναστολή
Η άμεση αντίδραση των γιατρών με τις πρώτες μαζικές απεργίες το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη, ανάγκασε τον Αβραμόπουλο σε μια σειρά κινήσεις εκτόνωσης του κινήματος. Πρώτα έστησε επιτροπή διαλόγου υπουργείου, ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ που δήθεν θα έδινε λύση στα προβλήματα που δημιουργούσε το ΠΔ. Ενώ όταν ο "διάλογος" άρχισε να καταρρέει και οι απεργίες να έχουν τεράστια συμμετοχή, προχώρησε σε αόριστες υποσχέσεις για εξάμηνη αναστολή του ΠΔ.

Καμιά προσπάθεια δεν έπεισε τους γιατρούς να κάνουν πίσω. Οι απεργίες έδωσαν έκφραση στην οργή που ένιωθαν όλοι για τη λιτότητα, τις περικοπές και την υποχρηματοδότηση της Υγείας. Τώρα ο αγώνας συνεχίζεται. Κανένα νοσοκομείο δεν έχει καταφέρει να εφαρμόσει το ΠΔ, μειώνοντας τις ώρες εργασίας των γιατρών. Αναγκάζονται να λειτουργούν σύμφωνα με το παλιό ωράριο για να μπορέσουν να βγάλουν ασφαλή προγράμματα εφημεριών. Οι γιατροί, όμως, από τη στιγμή που το ΠΔ ισχύει από 1η Γενάρη και υπαγορεύει τη μείωση του ωραρίου, δεν ξέρουν αν στο τέλος του μήνα θα πληρωθούν και όλες τις ώρες τις οποίες θα δουλέψουν.

Αυτή η προοπτική ξεσηκώνει τους πάντες. Η λύση δεν είναι η εξάμηνη αναστολή του ΠΔ που θα διαλύσει το κίνημα δίνοντας χρόνο στο Αβραμόπουλο. Η λύση βρίσκεται στο αγώνα διαρκείας μέχρι να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των γιατρών. Αυξήσεις στους μισθούς, μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, μείωση των ωρών εργασίας με ένα αξιοπρεπές και ανθρώπινο ωράριο, γενναία αύξηση της χρηματοδότησης της Υγείας.

Στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ που έγινε στις 20/12, αποφασίστηκε η αναστολή της συμμετοχής στο διάλογο με το υπουργείο. Με μόνη εξαίρεση την δεξιά παράταξη της ΔΗΚΝΙ, οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚ και της ΑΕΓ (ΣΥΝ), που αρχικά είχαν συμφωνήσει στη συμμετοχή στην επιτροπή, δήλωσαν τώρα την ανάγκη διακοπής του διαλόγου. Ηταν, όμως, ενάντια στην κλιμάκωση του αγώνα. Παρά τις περιγραφές για τη μαζική συμμετοχή των γιατρών στις απεργίες του Δεκέμβρη, αλλά και την αποφασισμένη 5νθήμερη απεργία της ΕΙΝΑΠ, ψήφισαν μαζί με τη ΔΗΚΝΙ τη 48ωρη στις 18-19 Γενάρη.

Την πρόταση για μετατροπή της 5νθήμερης απεργίας της ΕΙΝΑΠ σε πανελλαδική, την έκανε ο Θανάσης Σταυρίδης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ με την Πρωτοβουλία Γένοβα και ειδικευόμενος γιατρός στο Σωτηρία: "Πρέπει να ξεκινήσουμε από τις 15 Γενάρη με 5νθήμερη απεργία όπως αποφάσισε η βάση της ΕΙΝΑΠ στη συνέλευσή της. Δεν θα είμαστε μόνοι μας. Μαζί με το δικό μας αγώνα θα υπάρχει η νέα έκρηξη στην παιδεία ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16, θα είναι ο ΟΤΕ και τα λιμάνια".
Την ίδια πρόταση έκανε ο Θοδωρής Σδούκος, από την Ενωση Γιατρών Θεσσαλονίκης: "Στην Θεσσαλονίκη γενικά έχουν γίνει μαζικές γενικές συνελεύσεις και έχει αποφασιστεί ένα πλαίσιο αιτημάτων που ταυτίζεται με της ΕΙΝΑΠ. Πρέπει να καταγγελθεί η κοροϊδία του υπουργείου και να αποσυρθεί η Ομοσπονδία από το διάλογο. Πρέπει να αποφασίσουμε 5νθήμερη απεργία όπως η γενική συνέλευση της ΕΙΝΑΠ, αυτό θα αναγκάσει την κυβέρνηση να αλλάξει στάση".

Η 5νθήμερη απεργία της ΕΙΝΑΠ χρειάζεται να οργανωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με προκηρύξεις και αφίσες, με κλιμάκια ενημερώσης όλων των γιατρών, με μαζικές συνελεύσεις που θα εκλέξουν απεργιακές επιτροπές για περιφρούρηση των νοσοκομείων και κλείσιμο όλων των τμημάτων. Η μαζική συμμετοχή στην απεργία αλλά και στη νέα συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στις 18 Γενάρη που θα αποφασίσει τη συνέχεια με νέα 5νθήμερη, μπορεί να δώσει αυτοπεποίθηση σε όλες τις Ενώσεις των Γιατρών να κλιμακώσουν. Αλλά και να αναγκάσει την ΟΕΝΓΕ να μετατρέψει τον αγώνα σε διαρκείας για όλους.

Η μάχη για δημόσια και δωρεάν Υγεία συμπίπτει χρονικά αλλά και ουσιαστικά με τον αγώνα για δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Αυτό είναι ατού για τους νοσοκομειακούς γιατρούς αλλά και για όλους τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία. Είναι δυο μέτωπα που ενώνουν εργαζόμενους και νεολαία και μπορούν μαζί να τσακίσουν την κυβέρνηση Καραμανλή.

 


Στις πύλες των νοσοκομείων

Στο κλείσιμο του νοσοκομείου Ευαγγελισμός προχώρησε η ΠΟΕΔΗΝ σε συντονισμό με το Σωματείο Εργαζόμενων του νοσοκομείου την Πέμπτη 21 Δεκέμβρη. Ηταν το δεύτερο στη σειρά νοσοκομείο, μετά το Λαϊκό, όπου η ΠΟΕΔΗΝ είχε αποφασίσει αυτή τη συμβολική δράση για να αναδειχτούν τα αιτήματα των εργαζόμενων στη Υγεία, ενάντια στο πάγωμα των αυξήσεων και τωνπροσλήψεων, ενάντια στην υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ. 

Για πάνω από δύο ώρες συνδικαλιστές και εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο προαύλιο, έκλεισαν με πανό την κεντρική είσοδο και φώναξαν συνθήματα για δημόσια και δωρεάν Υγεία. Η λειτουργία του νοσοκομείου διακόπηκε με επιτυχία, ενώ μοιράστηκαν προκηρύξεις σε επισκέπτες και ασθενείς ώστε να ενημερωθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξππλισμό. Στο τέλος, οι εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν στα ταμεία όπου οι ασθενείς πληρώνουν για να εξεταστούν και τα έκλεισαν. Για την υπόλοιπη ημέρα, οι εξετάσεις γίνονταν δωρεάν όπως πρέπει να γίνεται σε ένα πραγματικό δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας.

Οπως ανακοινώθηκε στη συγκέντρωση, ο επόμενος αποκλεισμός θα γίνει στο Ιπποκράτειο. Σύμφωνα με την απόφαση της ΠΟΕΔΗΝ το ίδιο θα επαναλαμβάνεται κάθε εβδομάδα και σε ένα νοσοκομείο. Η συμμετοχή σε αυτές τις κινητοποιήσεις είναι μεγάλη και δείχνει τη διάθεση των εργαζόμενων να συγκρουστούν με τον Αβραμόπουλο και την κυβέρνηση Καραμανλή.

Γι'αυτό μαζί με τις συμβολικές κινήσεις χρειάζεται η ΠΟΕΔΗΝ να δώσει συνέχεια στις πανελλαδικές απεργίες του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη, βγάζοντας στις πύλες των νοσκομείων και στους δρόμους όλους τους εργαζόμενους μαζί. Η 5νθήμερη απεργία της ΕΙΝΑΠ στις 15-19 Γενάρη είναι η κατάλληλη ευκαιρία γιατροί και εργαζόμενοι μαζί να κλιμακώσουν βάζοντας λουκέτο στα νοσοκομεία.