Εκπαίδευση και Νεολαία
Η μάχη για το Άρθρο '16: Ολοι και όλα για την ΝΙΚΗ

Ημέρα πανεκπαιδευτικού και πανεργατικού ξεσηκωμού θα είναι η 10 Γενάρη, όταν ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. 24ωρη απεργία έχουν ήδη κηρύξει η ΠΟΣΔΕΠ, η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού ΑΕΙ-ΤΕΙ, ενώ φοιτητικές συνελεύσεις έχουν οριστεί με το άνοιγμα των σχολών στις 8 και 9/1. Στις 10 Γενάρη φοιτητές, πανεπιστημιακοί, δάσκαλοι και καθηγητές οργανώνουν μία ολοήμερη διαδήλωση που θα ξεκινήσει στις 12μ στα Προπύλαια, από κει θα βαδίσει στους δρόμους της Αθήνας ως τη Βουλή και θα κορυφωθεί με μεγάλη συναυλία στις 4μμ στο Σύνταγμα.

Οι γιορτές των Χριστουγέννων δεν σταμάτησαν την προετοιμασία του αγώνα για δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα οργάνωσε μεγάλες εξορμήσεις σε γειτονιές για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και η νεολαία. "Το Σάββατο 23 Δεκέμβρη, η εξόρμηση στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης ήταν για όλους μας μια συγκλονιστική εμπειρία", μας είπε η Χριστίνα Κόικα, "Μας έδειξε όχι μόνο ότι ο κόσμος είναι μαζί μας ενάντια στο ξεπούλημα της Παιδείας, αλλά ότι στις 10 Γενάρη υπάρχει η προοπτική να γίνει ένα συλλαλητήριο μεγαλύτερο από το ασφαλιστικό του 2001.

Ολοι σταματούσαν για να υπογράψουν, να πάρουν προκηρύξεις και την Εργατική Αλληλεγγύη. Μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι που είχαν βγει για τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους. Οσοι είχαν ακούσει για το άρθρο 16, αλλά δεν ήξεραν ποια είναι ακριβώς η επίθεση, χαίρονταν που κάποιος επιτέλους τους ενημέρωνε και έμεναν ώρα για να συζητήσουμε.

Το αποτέλεσμα είναι ότι μέσα σε δύο μόνο ώρες δώσαμε 74 εφημερίδες, χιλιάδες προκηρύξεις και μαζέψαμε 165 ευρώ ενίσχυση! Ολοι καταλάβαιναν ότι η ενίσχυση του αγώνα είναι σημαντική και άφηναν χρήματα. Τα αισθήματα του κόσμου για την κυβέρνηση της ΝΔ είναι οργή, αγανάκτηση και αηδία. Είναι κάτι παραπάνω από ρεαλιστικό ότι, με αρχή τη 10 Γενάρη, μπορούμε να ανατρέψουμε την επίθεση Καραμανλή".

Οι εξορμήσεις μέσα στις γιορτές είχαν αποφασιστεί σε σύσκεψη που έκανε το ΣΕΚ στις 22/12 με κεντρικό θέμα τη μάχη ενάντια στην αναθεώρηση. Ολοι δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να ανοίξουν την προοπτική των καταλήψεων διαρκείας και των απεργιών συμπαράστασης από τα συνδικάτα.

"Υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους μπορούμε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη", άνοιξε τη συζήτηση η Μαρία Στύλλου, "Ο πρώτος είναι ότι έχουμε την πλειοψηφία μαζί μας. Τα νοσοκομεία, ο ΟΤΕ, τα λιμάνια είναι η αιχμή των συμμαχιών μας γιατί η μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση είναι κοινή. Ζητάμε από όλους να είναι μαζί μας. Το ζητάμε και από το κόσμο του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο να λέει πως είναι ενάντια αλλά να οργανώσει μαζί μας.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι και χρονικά μας παίρνει. Στις 10 Γενάρη ξεκινά η συζήτηση, όμως η ψηφοφορία της Ολομέλειας δε θα γίνει τώρα. Θα ακολουθήσει, πιθανά το Φλεβάρη. Αρα μέσα στον Γενάρη έχουμε να ξεδιπλώσουμε μια μάχη με διάρκεια καταλήψεων και απεργιών, με συντονισμό του εκπαιδευτικού μετώπου και με κάλεσμα σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για απεργία στις 10 Γενάρη αλλά και μετά στις 17 Γενάρη. Ο τρίτος λόγος είναι ότι αυτή η μάχη δεν είναι μόνο φοιτητική. Είναι μάχη όλου του κόμματος, που λόγω γιορτών θα ξεκινήσει από τις γειτονιές τοπικά και θα φτάσει στο εργατικό.

Οργάνωση
Γι'αυτό πρέπει να δούμε την οργάνωση από τώρα. Θα μετατρέψουμε τα κάλαντα σε “Οχι στην Αναθεώρηση του Αρθρου 16”. Αυτό θα παίξει το ρόλο του περάσματος και της σύνδεσης με τη νέα χρονιά. Θα κάνουμε μεγάλες εξορμήσεις με πολύ κόσμο, γι'αυτό να ζητήσουμε από όλους να έρθουν να βοηθήσουν. Και την πρώτη βδομάδα του 2007, θα κάνουμε δημοψήφισμα, όπως είχαμε οργανώσει για τον αγώνα των δασκάλων. Θα στήσουμε ξανά κάλπες παντού, στις γειτονιές, στους εργατικούς χώρους, στα νοσοκομεία, στον ΟΤΕ, στους δήμους. Στο τέλος θα βγάλουμε ανακοινώσεις με τα αποτελέσματα ώστε όλοι να τα μάθουν. Και όλα θα οδηγούν στις 10 Γενάρη, με πίεση προς τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν πανεργατική.

Το κρίσιμο είναι ότι πάμε για καταλήψεις διαρκείας στις σχολές. Θα το ξεκινήσουμε από τώρα, με συζήτηση άτομο το άτομο, ώστε στις 9 Γενάρη που είναι οι περισσότερες φοιτητικές συνελεύσεις να έχουμε ένα ισχυρό κομμάτι φοιτητών πεισμένο ότι η κατάληψη θα φέρει τη νίκη".

"Σε αυτή τη μάχη θέλουμε να τους ενώσουμε όλους", είπε ο Νεκτάριος Δαργάκης από το Πάντειο, "Χρειάζεται πολλή συζήτηση με τον καθένα ξεχωριστά. Αυτό φάνηκε στην τελευταία εξόρμησή μας στο δήμο Ταύρου, όπου όλοι ρώταγαν πώς μπορούμε να νικήσουμε, τι πρέπει να κάνει η Αριστερά. Εχουμε συμμάχους, όπως τους νοσοκομειακούς γιατρούς που έχουν 5νθήμερη απεργία πάνω που ξεκινά η δική μας μάχη. Τους απεργούς δάσκαλους που χρειάζεται να τους ξαναβρούμε και να οργανώσουμε μαζί".

"Οι καταλήψεις διαρκείας είναι αυτό που θέλει η πλειοψηφία των φοιτητών", είπε ο Παντελής Παναγιωτακόπουλος από την Κοινωνιολογία Ρεθύμνου, "Ακόμα και πολλοί φοιτητές από τις παρατάξεις που δεν μιλάνε για καταλήψεις διαρκείας. Χρειάζεται όμως σκληρή συζήτηση. Μπορούμε να κερδίσουμε ξανά τα ΕΑΑΚ να αλλάξουν 'γραμμή'. Πρέπει να απευθυνθούμε στο κόσμο της ΠΚΣ που ίσως προτείνει μόνο διήμερες ή τριήμερες καταλήψεις, να τους αναγκάσουμε να κλιμακώσουν. Με τις εξορμήσεις μας, με την εφημερίδα και τα κείμενα υπογραφών να μιλήσουμε με πολύ κόσμο".

"Την αισιοδοξία της Γένοβα ότι μπορούμε να κερδίσουμε, την έχουν χιλιάδες φοιτητές από τις καταλήψεις του καλοκαιριού", είπε η Νίκη Αργύρη από την Φιλοσοφική Αθήνας, "Το ίδιο δείχνουν οι παρεμβάσεις μας στους εργατικούς χώρους και τις γειτονιές. Στη Φιλοσοφική όλοι πλέον μας ρωτάνε τι προτείνουμε. Στην εκδήλωσή μας στο θέατρο Διάνα με θέμα 'Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα', ήρθαν μέλη της ΠΑΣΠ. Ολα αυτά να τα κάνουμε κοινή δράση για να νικήσουμε".

"Στις 10 Γενάρη η ΔΟΕ έχει κηρύξει 24ωρη απεργία", είπε η Μαρία Καλύβα από το Σύλλογο Δασκάλων "Αριστοτέλης", "Δυο μέρες πριν, στις 8/1 έχουμε συνέλευση στο Σύλλογο. Σαν Πρωτοβουλία Γένοβα θα βάλουμε την πρόταση να ξεκινήσουμε πάλι απεργία διαρκείας ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16, όπως ακριβώς προτείναμε συνέχιση της απεργίας και για 7η βδομάδα το φθινόπωρο και δεν συμφωνήσαμε με το κλείσιμό της. Δεν ξέρουμε τι θα προτείνουν οι Παρεμβάσεις, αλλά θα τους πιέσουμε για την κλιμάκωση του αγώνα. Οι συνάδελφοι ήθελαν να συνεχίσουν το φθινόπωρο και πιστεύω ότι και τώρα είναι έτοιμοι να συνεχίσουν από κει που σταματήσαμε τότε".