Εργατικό κίνημα
Συμβασιούχοι: Aπεργία 15 Φλεβάρη

Aπό την προηγούμενη απεργία των συμβασιούχων στις 16 Nοέμβρη 2006.

24ωρη απεργία για όλους τους συμβασιούχους και πανελλαδική συγκέντρωση στις 8.30πμ στον Αρειο Πάγο καλεί η ΓΣΕΕ την Πέμπτη 15 Φλεβάρη. Την ίδια ημέρα 4ωρη στάση εργασίας από τις 11πμ εως το τέλος της βάρδιας και συμμετοχή στην συγκέντρωση έχει κηρύξει η ΠΟΕ ΟΤΑ και η ΠΟΕΙΔΔ.

Στις 15 Φλεβάρη κρίνεται το μέλλον δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων. Συζητιέται στην Ολομέλεια αίτηση αναίρεσης που κατέθεσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς (που πρόσφατα τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή) για να επανεξεταστεί,  απόφαση του Ιούνη του 2006 που δικαίωνε εργαζόμενους ορισμένου χρόνου στον ΕΛΓΑ, κρίνοντας ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.  Εκείνη η απόφαση είχε χαρακτηριστεί ως μία ιστορική απόφαση δικαίωσης συμβασιούχων.     

Την Δευτέρα 12/2 η Γραμματεία Συμβασιούχων της ΓΣΕΕ  έδωσε συνέντευξη τύπου «Δεν χωρεί καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για πολιτικές σκοπιμότητες. Το σώμα που έβγαλε την απόφαση τον Ιούνη του 2006 δεν έχει διαφοροποιηθεί στο βαθμό που επιτρέπει να αλλαχθεί αυτή η απόφαση», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος. 

«Στο χώρο του ΥΠΠΟ πάνω από 1000 άτομα παραμένουν αυτή τη στιγμή στην εργασία τους χάρη στα ασφαλιστικά μέτρα», είπε η Κατερίνα Χαμιλάκη μέλος της Γραμματείας Συμβασιούχων από το ΥΠΠΟ. «Χιλιάδες συμβασιούχοι στο ΥΠΠΟ παρά την πολυετή προϋπηρεσία τους βρίσκονται αυτή τη στιγμή με την απειλή της απόλυσης. Αυτή τη στιγμή βιώνουμε μία συντονισμένη προσπάθεια από την κυβέρνηση σε συνεργασία με συγκεκριμένους ανθρώπους στα ανώτατα δικαστήρια, το θέμα των συμβασιούχων να κλείσει μία για πάντα. Μας λένε ότι 33.000 μόνο που έγιναν αορίστου με το ΠΔ  και από δω και πέρα οι υπόλοιποι τελειώσαμε. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν από τη δεκαετία του ‘70 ως συμβασιούχοι και κοντεύουν να πάρουν σύνταξη ως συμβασιούχοι και όμως είναι πολύ πιθανό ότι θα απολυθούν τους επόμενους μήνες. 

Xωρίς όρους

Αυτό είναι απαράδεκτο, πρέπει οπωσδήποτε το θέμα των συμβασιούχων να ξαναβγει στο προσκήνιο. Και όχι μόνο γιατί υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες συμβασιούχοι που ακόμα εργάζονται αλλά η  κυβέρνηση συνεχίζει να προσλαμβάνει συμβασιούχους κατά χιλιάδες. Σε αυτή τη συντονισμένη κίνηση εμείς θα αντισταθούμε και στις 15 Φεβρουαρίου με μία μαζική δυναμική κινητοποίηση και θα αντιστεκόμαστε από εδώ και μπρος μέχρι την οριστική πολιτική λύση της μονιμοποίησης όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις». 

«Ο κ. Σανιδάς έδειξε ένα υπερβάλοντα ζήλο όταν άσκησε αναίρεση στην ομόφωνη απόφαση του Εφετείου Αθηνών για τη μη έκδοση του προέδρου των πακιστανών», είπε ο Γρ. Φελώνης πρόεδρος τους ΕΚΑ. «Τώρα έρχεται και δείχνει έναν ανάλογο υπερβάλοντα ζήλο την με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Επειδή όμως όλα κρίνονται με βάση το συσχετισμό δυνάμεων και την αντίδραση που θα υπάρξει εκτιμώ ότι την Πέμπτη το σύνολο των συμβασιούχων και όλων των υπολοίπων εργαζόμενων θα πρέπει να συγκεντρωθούν έξω από τον Αρειο Πάγο ώστε να βρωντοφωνάξουμε ότι έχουμε δικαίωμα στη δουλειά και να διεκδικήσουμε  να πάψουν να υπάρχουν αυτές οι αποικιακού τύπου συμβάσεις».  

Οι Συμβασιούχοι ήταν αυτοί που άνοιξαν πρώτοι την κόντρα με την κυβέρνηση Καραμανλή, αμέσως μετά τις εκλογές. Τώρα χρειάζεται να ξαναπιάσουν το νήμα αυτού του κινήματος, που είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να αναγκάσει την κυβέρνηση να σταματήσει την κοροϊδία. Τώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ είναι στριμωγμένη από το κίνημα του Αρθρου 16, χρειάζεται μαζί με τους φοιτητές να βγουν και οι συμβασιούχοι σε απεργίες απαιτώντας μονιμοποίηση όλων χωρίς προϋποθέσεις. 

Η ενότητα εκατοντάδων χιλιάδων συμβασιούχων και εκατοντάδων χιλιάδων φοιτητών που βρίσκονται ήδη  στο δρόμο μπορεί να στείλει  την κυβέρνηση της ανεργίας και των ιδιωτικοποιήσεων στο σπίτι της. Μία καλή ευκαιρία για να γίνει αυτο το βήμα είναι την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου που μαζί με τους συμβασιούχους θα βρίσκονται στο δρόμο φοιτητές, πανεπιστημιακοί και εκπαιδευτικοί, να ενωθούν και στην πράξη σε ένα κοινό συλλαλητήριο έξω από τη βουλή που θα διεκδικεί μόνιμη δουλειά και δημόσια παιδεία για όλους.