Εκπαίδευση και Νεολαία
Θεσσαλονίκη: Aντιπολεμική εκδήλωση στη Nομική

Εκδήλωση συζήτηση εν όψει του αντιπολεμικού πανελλαδικού συλλαλητηρίου στις 17 Μάρτη οργάνωσε η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο στη Νομική Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 12/2. 

Στην Εκδήλωση χαιρέτησαν ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ Γ.Αναγνώστου και ο ταμείας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Τούσσης. Ο πρώτος είπε στην τοποθέτησή του ότι το αντιπολεμικό κίνημα έχει δικαιωθεί ύστερα από την αποκάλυψη των ψεμάτων του Μπους για να  δικαιολογήσει την εισβολή στο Ιράκ. Στη συνέχεια καυτηρίασε τον Βύρωνα Πολύδωρα για την πολιτική της «ζαρντινιέρας» και της καταστολής που υιοθετεί απέναντι στο κίνημα και για τη στάση του απέναντι στην αποκάλυψη του σκανδάλου των απαγωγών, όταν δήλωσε στη βουλή ότι οι πακιστανοί λίγο πολύ «αλληλοαρπάχτηκαν».

Ο εκπρόσωπος του ΕΚΘ τόνισε ότι χρειάζεται να υπάρχει ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος με το αντιπολεμικό κίνημα και όλα τα κινήματα και ενημέρωσε ότι το ΕΚΘ στηρίζει το φοιτητικό κίνημα, κηρύσσοντας 24ωρη απεργία για την Πέμπτη 15/2. 

Στη συνέχεια ο Γκέντι Γκούρι, εκπρόσωπος του Φόρουμ Μεταναστών, τόνισε ότι τα δικαιώματα των μεταναστών καταπατούνται γιατί αυτές είναι οι ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας και τόνισε ότι η ΕΕ είναι υπέρ των στρατοπέδων συγκέντρωσης για τους μετανάστες.    

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου από τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, έκανε αναφορά στο γεγονός ότι η κυβέρνηση Καραμανλή προσπαθεί να φέρει τον πόλεμο στη χώρα μας με την επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα. Μίλησε για το δυνάμωμα της αντίστασης στη Μ. Ανατολή και τόνισε ότι το αντιπολεμικό κίνημα χρειάζεται να ανοίγει όλα τα ζητήματα, όπως αυτό του Ψωμιάδη που προσπάθησε να κάνει  μαθήματα ιστορίας, ζητώντας από το Νομαρχιακό Συμβούλιο να εκδώσει ψήφισμα καταδίκης των βιβλίων του Δημοτικού επειδή αναφέρουν τον Κεμάλ ώς «ηγέτη του απελευθερωτικού αγώνα των Τούρκων». 

Στη συνέχεια ο Πάνος Λιβέρης από την Οικολογία-Αλληλεγγύη αφού μίλησε για τη σημερινή κατάσταση στο Ιράκ, αναφέρθηκε στην εθνικιστική προπαγάνδα που προσπάθησε να εξαπολύσει ο Ψωμιάδης σχετικά με το ζήτημα του Κεμάλ και τη στάση της Οικολογίας Αλληλεγγύης . 

Στη συνέχεια το λόγο πήραν φοιτητές από τις κατειλημμένες σχολές της Θεσσαλονίκης, που τόνισαν ότι μετά την πρώτη νίκη του κινήματος του Αρθρου 16 οι καταλήψεις συνεχίζουν παλεύοντας ενάντια στην κυβέρνηση Καραμανλή και τις επιλογές της που είναι η στήριξη της κατοχής σε Ιράκ και Αφγανιστάν και για αυτό οι φοιτητές θα συμμετέχουν μαζικά στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο. Στο τέλος πολλοί ήταν αυτοί που συμπλήρωσαν αίτηση συμμετοχής στα πούλμαν που θα καταλήξουν το Σάββατο 17/3 στο Σύνταγμα.

Νίκος Τουρνάς