Γράμματα και σχόλια
Φυλακές: Κελιά θανάτου!

Τρεις νεκροί σε κελιά φυλακών και ένας ακόμη σε κελί αστυνομικής διεύθυνσης είναι ο απολογισμός των τελευταίων 10 ημερών που υπενθυμίζει την τραγική κατάσταση που υφίστανται οι κρατούμενοι/ες σε όλη τη χώρα, την ίδια στιγμή που οι κινητοποιήσεις στις φυλακές ενάντια στο νέο σωφρονιστικό κώδικα φτάνουν τους 4 μήνες. 

Στις 2/6 ο 26χρονος Μαλτέζος Σώζος βρέθηκε νεκρός στο κελί του. Υπέφερε μέρες από οδοντική φλεγμονή και ζητούσε επίμονα να μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Οδοντίατρο δεν έχουν οι φυλακές Μαλανδρινού που κρατούνταν αρχικά. Μεταφέρθηκε στις φυλακές Λάρισας και είχε ραντεβού για τις 5 Φλεβάρη. Ήταν ήδη πολλές οι μέρες αφότου το πρόσωπό του είχε παραμορφωθεί από τη φλεγμονή, όπως λένε οι συγκρατούμενοί του.

Τρεις μέρες μετά, ένας 33χρονος κρατούμενος αυτοκτόνησε στις φυλακές Αλικαρνασσού. Αιτία ήταν, όπως ο ίδιος ανέφερε σε σημείωμά του, οι τύψεις απέναντι στην οικογένειά του. Ένιωθε ότι έμπλεξε τον ξάδερφό του σε αξιόποινες πράξεις, στην προσπάθειά του να φέρει στις φυλακές ποσότητα ναρκωτικών. Ενδεικτικό για τη μεταχείριση των κρατούμενων είναι ότι οι δύο συγκελίτες του έπαιρναν αγωγή με τόσο δυνατά ψυχοφάρμακα που δεν αντιλήφθηκαν εγκαίρως την αυτοκτονία. 

Στις 8/6 ένας 32χρονος κρατούμενος, χρήστης και οροθετικός έχασε τη ζωή του στην απομόνωση των φυλακών Κορυδαλλού, όπου τον είχε πετάξει η Υπηρεσία, θεωρώντας πως πάσχει από φυματίωση και χωρίς να ασχοληθεί καν με αυτό το ενδεχόμενο. Όπως καταγγέλλει η δικηγόρος του σε ανάρτησή της: «Ήταν ασθενής και δεν μπορούσε να δίνει το παρών, οπότε ξαναφυλακίστηκε. [..] Θα απολυόταν σε μερικές μέρες». Με αφορμή τα δύο αυτά περιστατικά οι επιτροπές των κρατούμενων καταγγέλλουν την απουσία θεραπευτικής μεταχείρισης στους χρήστες κρατούμενους, κάτι που τους ρίχνει στα «κυκλώματα», την απόγνωση και τη ραγδαία χειροτέρευση της υγείας τους.

Στις 11/2 βρέθηκε νεκρός στο κελί του στην Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων ένας 57χρονος κρατούμενος. Τα αίτια είναι άγνωστα, ωστόσο η εγκληματική ενέργεια έχει αποκλειστεί.

Σωφρονιστικός κώδικας

Παράλληλα συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στο νέο σωφρονιστικό κώδικα. Στις 9/2 η Επιτροπή Αγώνα Κρατούμενων συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Γενικό Διευθυντή συντονισμού σωφρονιστικών καταστημάτων Π. Δουλάμη, καθώς και με έναν εκ των τριών συντακτών του προσχεδίου του νέου κώδικα Ν. Κουλούρη. Μετά από σχετική καταγγελία που είχε εκδώσει η Επιτροπή μαζί με τους δικηγόρους των κρατούμενων (Δ. Κατσαρής, Γ. Κακαρνιάς, Θ. Καμπαγιάννης, Κ. Παπαδάκης), σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής, «λάβαμε την προφορική διαβεβαίωση από τον Π. Δουλάμη ότι η προηγούμενη άρνηση που υπήρξε από μεριάς του στην παρουσία δικηγόρου της επιτροπής [σ.σ: σε συνάντηση στις 29/1] οφειλόταν σε παρανόηση». 

Σε ανακοινώσεις τους, κρατούμενοι/ες από 8 φυλακές, δηλώνουν ότι συνεχίζουν και θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους πανελλαδικά, όχι για την επιστροφή στον ισχύοντα σωφρονιστικό κώδικα, αλλά για «άμεση τροποποίηση του κώδικα και ψήφισή του τώρα». Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων απαιτούν: «να τερματιστεί το καθεστώς υπερεξουσίας των εισαγγελέων μέσα στις φυλακές. Να σταματήσει η γενίκευση της ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι). Να ακυρωθεί η αθροιστική έκτιση της ποινής. Δε θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση την επιστροφή φυλακών τύπου Γ». 

Οι κινητοποιήσεις έχουν καταφέρει το «πάγωμα» του νέου σωφρονιστικού, ενώ μετά τα τελευταία γεγονότα τονίζεται και το αίτημα για την πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων φυλακών και όχι την κάλυψη των κενών με «υπαλλήλους σε χρέη γιατρών» ή ακόμη και κρατούμενους!