Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Καταδίκη Μιχαλολιάκου

Ένοχος για το αδίκημα της “διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια” βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος. Ο υπόδικος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης καταδικάστηκε από το Δ' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με αναστολή. Είναι η πρώτη καταδίκη για τον Φύρερ της Χρυσής Αυγής και με τη δύναμη του αντιφασιστικού κινήματος θα εξασφαλίσουμε ότι δε θα είναι η τελευταία.

Η υπόθεση αφορούσε δημόσια ομιλία του Μιχαλολιάκου στις 3/9/2011, στη διάρκεια της οποίας απειλεί με φράσεις όπως “να ντρέπονται και να φοβούνται”, “αν χρειαστεί θα λερώσουμε τα χέρια μας”, “θα τους σπάγαμε τα κεφάλια”, ενώ αναφωνεί περήφανα “Ναι! Με φασίστες, ναζιστές, εγκληματίες, μαχαιροβγάλτες, ό,τι θέλουν. Αλλά όχι με προδότες και διπρόσωπους”. Το περιεχόμενο της ομιλίας είχε αποκαλύψει η Εφημερίδα των Συντακτών σε έρευνα του “Ιού” (11-12/10/2014), ενώ η υπόθεση εκδικάστηκε έπειτα από μηνυτήρια αναφορά του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών (10/2): “Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε οδηγηθεί σε αλλεπάλληλες αναβολές μετά από κάθε λογής αιτήματα της υπεράσπισης, ενώ και χθες η πενταμελής ομάδα των συνηγόρων του Φύρερ και υπαλλήλων της οργάνωσης στη Βουλή που ήταν παρόντες (επισήμως παραστάθηκαν τρεις) προσπάθησε να παραπλανήσει το δικαστήριο σχετικά με τον χρόνο τέλεσης του αδικήματος, επιδιώκοντας την παραγραφή του. Αλλά η έδρα του Δ’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών δεν πείστηκε από τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς και καταδίκασε τον Μιχαλολιάκο”.

Ένοχοι

Οι καταδίκες για τη ναζιστική οργάνωση δε σταματούν εδώ. Την ίδια μέρα, ο βουλευτής της Γιάννης Σαχινίδης κρίθηκε ένοχος από το Α' Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή για συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος της βουλευτίνας του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη. Ο καταδικασθείς είχε τολμήσει, κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή στις 3/12/2015, να κατηγορήσει την Κανέλλη ως “ηθική αυτουργό” της δολοφονίας των δύο χρυσαυγιτών στο Ν. Ηράκλειο.

Είχε προηγηθεί η καταδίκη του χρυσαυγίτη Θ. Κολιογιάννη από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά σε ποινή φυλάκισης 20 μηνών με τριετή αναστολή για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατά συρροή. Όπως αναφέρει το Jailgoldendawn: “Ο Κολιογιάννης μαζί με άλλα 10-15 άτομα της Χρυσής Αυγής και επικεφαλής τον -ήδη καταδικασμένο για άλλες επιθέσεις- Νεκτάριο Σαλούφα επιτέθηκαν την ημέρα των εκλογών της 25/1/2015 σε μέλη και φίλους του συνδυασμού ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ στο Κερατσίνι στο σχολείο του Παύλου Φύσσα που λειτουργεί ως εκλογικό κέντρο. Κατηγορούμενος μαζί με τον Κολιογιάννη ήταν και ο Εμμ. Παπαδάκης, που εν τω μεταξύ απεβίωσε. Το δικαστήριο -κατόπιν πρότασης της εισαγγελέως- έκρινε ότι ο Κολιογιάννης υπήρξε ο φυσικός αυτουργός της επίθεσης για 3 από τους 4 παθόντες και δεν έκανε δεκτό κανένα ελαφρυντικό”.

Στα ευχάριστα νέα για τις καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος του Μιχαλολιάκου και των άλλων στελεχών και μελών της ναζιστικής οργάνωσης, προστέθηκε και η είδηση για το κλείσιμο των γραφείων της στο Πέραμα -που είχαν κεντρικό ρόλο στις παρολίγον δολοφονικές επιθέσεις στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Τα γραφεία της τοπικής Περάματος αφαιρέθηκαν από τη λίστα των τοπικών οργανώσεων της Χρυσής Αυγής, ακολουθώντας την τύχη αυτών της Νίκαιας μετά τη δολοφονία Φύσσα και τόσων άλλων σε όλη τη χώρα ως αποτέλεσμα της δράσης του αντιφασιστικού κινήματος.