Εργατικό κίνημα
ΔΕΗ: Απεργία ενάντια στο ξεπούλημα

Η ώρα της απεργιακής σύγκρουσης έφτασε για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ. Όπως αποφάσισε η ΓΕΝΟΠ από την Κυριακή 22/4 ξεκινάει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ. Η απεργία θα κορυφωθεί με πανελλαδικό συλλαλητήριο το μεσημέρι της Τετάρτης 25/4, στο Σύνταγμα, ημέρα που αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο της ιδιωτικοποίησης στη Βουλή. Η ΓΕΝΟΠ, θα πραγματοποιήσει ενημερωτική περιοδεία σε Μεγαλόπολη (17/4), Πτολεμαΐδα (18/4) και Αθήνα (19/4) και την Παρασκευή 20/4 θα πραγματοποιήσει 4ωρη στάση εργασίας και κινητοποίηση στην οδό Χαλκοκονδύλη.

Το νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή βγάζει στο σφυρί τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα, αλλά και τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων λιγνίτη, τις κτιριακές, μηχανολογικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις κλπ. 

Όσο αφορά το μέλλον των εργαζόμενων, το νομοσχέδιο κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης, προσπαθεί να αποφύγει τις αντιδράσεις, διασφαλίζοντας προσωρινά τις θέσεις εργασίας. Πολύ σύντομα όμως οι εργαζόμενοι θα γίνουν βορά στις ορέξεις των αρπακτικών της αγοράς. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι δεν θα γίνουν απολύσεις για τα πρώτα 6 χρόνια, με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών όμως, οι εργαζόμενοι θα τελούν υπό το καθεστώς του νέου κανονισμού εργασίας που θα προσπαθήσουν να επιβάλουν τα νέα αφεντικά. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι σε όσα κομμάτια των ιδιωτικοποιημένων μονάδων αποφασίσουν να κλείσουν, θα αντιμετωπιστούν με μετακινήσεις και εθελούσιες εξόδους.

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν σταματάει σε αυτό το νομοσχέδιο καθώς μετά το ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων ακολουθεί το ξεπούλημα ενός ακόμα 17% της επιχείρησης.

Ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια, στην προκήρυξη που έχει κυκλοφορήσει για την καμπάνια ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, έχει προειδοποιήσει για το τί θα σημάνουν τα ξεπουλήματα: “Αν περάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις που προγραμματίζει η κυβέρνηση, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα χάσουν την πρόσβασή τους σε κοινωνικά αγαθά που είναι απολύτως απαραίτητα για να ζήσουν. Το ρεύμα, το νερό, τις μεταφορές κλπ. Θα φτιαχτούν εργασιακά κάτεργα σε μια σειρά από χώρους σαν αυτό που προσπαθεί να χτίσει η Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Και βέβαια θα χτυπηθεί ο συνδικαλισμός στο πιο δυνατό κομμάτι της εργατικής τάξης που με τους αγώνες του έχει βοηθήσει καθοριστικά τις κατακτήσεις που έχει συνολικά το εργατικό κίνημα”. 

Ωστόσο μπορούν να μην περάσουν τα ξεπουλήματα. Το πρώτο βήμα είναι η επιτυχία των απεργιών που ξεκινάνε οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ. Απεργίες που θα πρέπει να συναντήσουν τη συμπαράσταση όλης της εργατικής τάξης. Επόμενο βήμα είναι η κλιμάκωση. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο διαγωνισμός θα πρέπει να έχει προκηρυχθεί μέχρι το τέλος Μαΐου. Αν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ κλιμακώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, μπορούν να στείλουν τη διαδικασία στα σκουπίδια και να ανοίξουν το δρόμο για την ανατροπή συνολικά της εκστρατείας ιδιωτικοποιήσεων που προγραμματίζει η κυβέρνηση.

Όπως θυμίζει ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια: “Το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ είναι διακαής πόθος των κυβερνήσεων όλες τις τελευταίες δεκαετίες, από τον Μητσοτάκη του ’92 ξεκινώντας. Το ότι δεν τα έχουν καταφέρει 25 χρόνια τώρα, έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις φοβούνται τη σύγκρουση με τα πιο δυνατά κομμάτια της εργατικής τάξης. Αυτή η δύναμη μπορεί να τους σταματήσει και τώρα... Οι 40.000 εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ που πλέον έχουν εργοδότη όχι το κράτος αλλά το Υπερταμείο, έχουν τεράστια δύναμη στα χέρια τους που μπορεί να τινάξει στον αέρα τα σχέδια της ιδιωτικοποίησης. 

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ έχουν την εμπειρία από τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις που έγιναν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ πριν λίγα χρόνια, κατά κύριο λόγο από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Χρειάζεται τώρα να ξαναβάλουμε μπρός τις μηχανές με τον ίδιο τρόπο και με την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ μαζί που ήδη έχει αποφασίσει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Να  προχωρήσουν όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία σε συνελεύσεις και  συγκεντρώσεις που να ξεκινήσουν την μάχη. 

Χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, κοινός συντονισμένος αγώνας όλων μαζί ΤΩΡΑ και όχι όταν η κυβέρνηση πηγαίνει τμηματικά να χτυπάει πότε τον ένα και πότε τον άλλο κλάδο”.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας ο Συντονισμός συνεχίζει την καμπάνια με εξορμήσεις σε εργασιακούς χώρους, ενώ τα μέλη του διεκδικούν από τα σωματεία τους ψηφίσματα συμπαράστασης στους απεργούς της ΔΕΗ και κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης στο πλευρό τους, την Τετάρτη 25/4.


 

Πολιορκία της Βουλής την Τετάρτη 25 Απρίλη όπου υπολογίζεται να ψηφίζεται το νομοσχέδιο που ξεπουλάει τη ΔΕΗ καλεί η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Στα πλαίσια της απεργίας εκείνη την ημέρα θα γίνει συγκέντρωση στο Σύνταγμα από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αυτή η “πολιορκία” θα έχει την ευκαιρία να ενωθεί με το πανελλαδικό συλλαλητήριο των απεργών στα Νοσοκομεία που θα κατηφορίζουν από την πλατεία Μαβίλη, αλλά και με τις διαδηλώσεις των συνταξιούχων, των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, των απεργών του ΥΠΠΟ, των παρατασιούχων των Δήμων...