Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Δικάζονται στο Εφετείο οι δολοφόνοι του Λουκμάν

Σαχζάτ Λουκμάν

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 16 Απρίλη στο Εφετείο Αθηνών στο Β ΜΟΕ η εκδίκαση, σε δεύτερο βαθμό, της υπόθεσης της ρατσιστικής δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν τα χαράματα της 17ης Ιανουαρίου 2013 στην οδό Τριών Ιεραρχών στα Πετράλωνα. Είναι μια σημαντική δίκη καθώς οι δολοφόνοι Στεργιόπουλος και Λιακόπουλος, που πρωτόδικα έχουν καταδικαστεί σε ισόβια, δικάζονται και στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής. 

Το δικαστήριο προχώρησε στον ορισμό της ομάδας των ενόρκων, ενώ έκανε δεκτό το αίτημα του συνήγορου της πολιτικής αγωγής Δημήτρη Ζώτου να γίνει απευθείας κλήση του Χαντίμ Χουσεΐν, πατέρα του Σαχζάτ Λουκμάν, ώστε να του δοθεί βίζα από το Υπουργείο Εξωτερικών. Στη συνέχεια, όρισε τις τρεις επόμενες δικάσιμους. Συγκεκριμένα, η δίκη θα συνεχιστεί στις 14 Ιούνη, με την άφιξη του Χαντίμ Χουσεΐν στη χώρα και μετά στις 19 και 26 Ιούνη. Αντιφασίστες και αντιφασίστριες βρέθηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου. Ανάμεσα στους μάρτυρες κατηγορίας είναι η Μαρία Κουβέλη, πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης μεταναστών του Δήμου Αθήνας, ο Δημήτρης Χριστόπουλος, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος η “Ενότητα”, ο Παναγιώτης Δημητράς, από το Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι. 

Η πρωτόδικη απόφαση 398/2014 του ΜΟΔ Αθηνών είχε καταδικάσει τους δολοφόνους σε ποινή ισόβιας κάθειρξης αναγνωρίζοντας ξεκάθαρα το ρατσιστικό κίνητρο της δολοφονικής επίθεσης που δέχθηκε ο νεαρός εργάτης από το Πακιστάν καθώς πήγαινε με το ποδήλατό του στη δουλειά του σε λαϊκή. Οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από ενοίκους της πολυκατοικίας μπροστά από την οποία δολοφονήθηκε ο Σαχζάτ Λουκμάν και λίγο αργότερα συνελήφθησαν από την αστυνομία. Είχαν βγεί παγανιά με μηχανάκι κουβαλώντας μαχαίρια τύπου πεταλούδα. Συνάντησαν τον Σαχζάτ Λουκμάν στην οδό Τριών Ιεραρχών, του έκλεισαν το δρόμο και με εντελώς αιφνιδιαστικό τρόπο του κατάφεραν επτά μαχαιριές, μία στη καρδιά και τις άλλες στη πλάτη και τα χέρια αφήνοντας τον να ξεψυχήσει στο πεζοδρόμιο. Συνελήφθησαν κάπου στο Σύνταγμα όπου σύμφωνα με την εισαγγελέα “γύρναγαν σαν να έκαναν το γύρο του θριάμβου” έχοντας τα ματωμένα μαχαίρια ακόμα πάνω τους. Στην έρευνα της αστυνομίας στα σπίτια τους βρέθηκε το κλασικό χρυσαυγίτικο οπλοστάσιο από μαχαίρια, στιλέτα, ρόπαλα του μπέϊζ μπολ καθώς και έντυπο υλικό της Χρυσής Αυγής.

Ήταν η περίοδος των μαζικών ρατσιστικών επιθέσεων και των περιπολιών που οργάνωνε η Χρυσή Αυγή με θύματα μετανάστες και που κορυφώθηκε τον Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς με τις επιθέσεις κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η ισόβια καταδίκη των δολοφόνων ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης καμπάνιας που οργάνωσε το αντιρατστικό και αντιφασιστικό κίνημα μέσα και έξω από τα δικαστήρια. Η οριστική καταδίκη τους είναι η μόνη δικαίωση για τον Σαχζάτ Λουκμάν.