Εργατικό κίνημα
Τα Νοσοκομεία στην πρώτη γραμμή

Το πλημμυρισμένο «Σωτηρία»

Οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων ξεκινάνε το χορό των κινητοποιήσεων από την Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη, την προηγούμενη της ΔΕΘ. Η ΠΟΕΔΗΝ έχει κηρύξει στάση εργασίας εκείνη την ημέρα, για όλα τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. 

Συγκεκριμένα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης η στάση εργασίας είναι από τις 7πμ έως τις 11πμ και για την Μακεδονία και Θράκη από τις 7πμ έως 3μμ. Στις 8 το πρωί στην πύλη του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου θα γίνει η απεργιακή συγκέντρωση και θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. 

Οι εργαζόμενοι στην Υγεία κάνουν αγώνα εδώ και καιρό παλεύοντας ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων, για μαζικές προσλήψεις και χρηματοδότηση της Υγείας.  

Το που οδηγεί η καταστροφική πολιτική των περικοπών, φάνηκε έντονα τις ημέρες της καταστροφής στο Μάτι. Τα Κέντρα Υγείας στη Ραφήνα και τη Ν. Μάκρη χωρίς προσωπικό κατάφεραν να ανταπεξέλθουν μονάχα από την αυτοθυσία των λιγοστών εργαζόμενων και τους εθελοντές γιατρούς που πήγαν να βοηθήσουν. Τρείς μέρες μετά το νοσοκομείο Σωτηρία στη Μεσογείων πλημύρισε από την ξαφνική νεροποντή, δείχνοντας ξανά το κόστος των μνημονίων. 

Η διαδήλωση της ΠΟΕΔΗΝ στις 7 Σεπτέμβρη στην Θεσσαλονίκη, θα συνεχίσει τη μάχη για μαζικές προσλήψεις στην Υγεία. Τις δύο προηγούμενες χρονιές, η ΠΟΕΔΗΝ είχε ξεκινήσει τον Σεπτέμβρη, με συλλαλητήρια την προηγούμενη της ΔΕΘ. Τα καραβάνια της Υγείας όπως ονομάστηκαν, απλώθηκαν σε πολλές πόλεις και έφεραν τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία στην πρώτη γραμμή της μάχης για προσλήψεις στο Δημόσιο, ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων. Μάχες που κατάφεραν να κρατήσουν τα νοσοκομεία όρθια, αντιμετωπίζοντας τις ελλείψεις προσωπικού και την υποχρηματοδότηση.

Η πολιτική που αφήνει τα δημόσια νοσοκομεία να ρημάζουν από την έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης έχει σημάνει ότι τα δημόσια νοσοκομεία πληρώνουν πλουσιοπάροχα τα αφεντικά της Ιδιωτικής Υγείας. Πάνω από το 30% των εσόδων των ιδιωτικών κλινικών σήμερα, προέρχεται από το Δημόσιο. Ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής του ΑΠΘ, Α. Μπένος στην ΕΦ ΣΥΝ (στο φύλλο 4-5/8) λέει χαρακτηριστικά: «Οι δαπάνες του Δημοσίου, μέσω του ΕΟΠΥΥ, πάνε στον ιδιωτικό τομέα, είναι μια εξαιρετική επένδυση απομύζησης δημόσιων δαπανών». 

Αυτό ανοίγει τον όρεξη στους κερδοσκόπους της Ιδιωτική Υγείας να απλώσουν ακόμη περισσότερο τα άπληστα χέρια τους. Πριν λίγες ημέρες, το αμερικάνικο κερδοσκοπικό Fund, CVC Capital Partners, ολοκλήρωσε την εξαγορά του ομίλου Υγεία. Το προηγούμενο διάστημα είχε εξαγοράσει το Μετροπόλιταν και το ΙΑΣΩ General. Με αυτόν τον τρόπο η CVC Capital Partners, ελέγχει σχεδόν το 30% του κλάδου της Ιδιωτικής Υγείας και πλέον βάζει πλώρη για να αγοράσει και το Ερρίκος Ντυνάν που έχει βγάλει στο σφυρί η Τράπεζα Πειραιώς. 

Στην πραγματικότητα πίσω από τους λεονταρισμούς του Πολάκη και του Ξανθού ότι τάχα «συγκρούονται με τα ιδιωτικά συμφέροντα που λυμαίνονταν για δεκαετίες τον κρατικό κορβανά για την Υγεία», η πολιτική των περικοπών που υλοποιούν, χαρίζει κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ στα αφεντικά της Ιδιωτικής Υγείας και δίνει χώρο σε αυτά τα αρπακτικά να κερδοσκοπήσουν πάνω στο δημόσιο αγαθό της Υγείας. 

Γι' αυτό και η αναβάθμιση της διαδήλωσης στη ΔΕΘ, από τη μεριά των συνδικάτων της Υγείας, σε διήμερο κινητοποιήσεων είναι ένα θετικό βήμα που θα βοηθήσει και την προοπτική απεργιακής κλιμάκωσης. Το Συντονιστικό των Νοσοκομείων, μετά την ανοιχτή του συνέλευση την Πέμπτη 12 Ιούλη, αποφάσισε δράσεις ανυπακοής όλο το Σεπτέμβρη και μεγάλη πανυγειονομική απεργία στις αρχές Οκτώβρη.