Εκπαίδευση και Νεολαία
ΑΕΙ-ΤΕΙ: Τέρμα στις υποκρισίες περί βίας

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει το πόρισμα της 12μελούς επιτροπής για την “αντιμετώπιση των φαινομένων βίας” στα ΑΕΙ-ΤΕΙ όλης της χώρας. Τα στοιχεία για να φτιάξουν το πόρισμα δόθηκαν από τους πρυτάνεις των ιδρυμάτων.

Η συζήτηση είναι υποκριτική, δεν υπάρχει έξαρση της βίας στις σχολές και σίγουρα αυτά τα φαινόμενα είναι ελάχιστα σε σχέση με το τι γίνεται έξω από τα πανεπιστήμια.

Από αυτή την άποψη η πρωτοβουλία της κυβέρνησης και τα συμπεράσματα του πορίσματος που καταλήγουν σε διάφορα “ναι υπάρχει βία αλλά δεν φταίνε οι φοιτητές” δίνουν χώρο στην ακροδεξιά ρητορεία της Νέας Δημοκρατίας περί νόμου και τάξης.

Ο ίδιος ο Μητσοτάκης και πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη της Ν.Δ αμέσως έτρεξαν να μιλήσουν πως θα πατάξουν τις καταλήψεις, θα βάλουν την αστυνομία μέσα στις σχολές, θα τσακίσουν όσους αντιστέκονται. Το φοιτητικό κίνημα έχει τεράστια εμπειρία από τα προηγούμενα χρόνια, από το κίνημα των μεγάλων καταλήψεων του 2006-07, για το ποια είναι η άποψη της Ν.Δ στο πώς πρέπει να λειτουργούν τα πανεπιστήμια.

Το πραγματικό πρόβλημα που προσπαθούν να αποκρύψουν και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ είναι η ακραία υποχρηματοδότηση που έχει αφήσει τις σχολές να ρημάζουν. Μόλις πριν δύο μέρες φωτιά κατέκαψε τις εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης, επειδή δεν λειτουργούσε η πυρασφάλεια σε ένα κτήριο που εξαιτίας των περικοπών είχαν στοιβάξει τα χημικά εργαστήρια δίπλα στις εστίες. 

Ανάγκες

Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες. Κτήρια χωρίς υποδομές, τμήματα χωρίς καθηγητές, χωρίς βιβλία, χωρίς αναλώσιμα, χωρίς τα στοιχειώδη για να μπορούν να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια. Εδώ και χρόνια οι φοιτητές σε όλες τις συγκλήτους ζητούν την πρόσληψη μόνιμων εργαζόμενων για την φύλαξη και για την συντήρηση των ιδρυμάτων. Ζούμε σε σχολές που μόλις βραδιάσει δεν υπάρχει καν φωτισμός. Οι αγώνες της περσινής χρονιάς ανέδειξαν τι σημαίνει τα λεφτά να πηγαίνουν για το χρέος, για εξοπλισμούς αλλά όχι για τις ανάγκες των φοιτητών και των φοιτητριών.

Η Ν.Δ ταυτίζει τα πάρτυ, τις καταλήψεις και τις δυναμικές ενέργειες των φοιτητών με συμμορίες που λεηλατούν το πανεπιστήμιο. Η προσπάθεια είναι από τη μία η απαξίωση του δημόσιων ΑΕΙ για να ενισχυθεί η πελατεία των ιδιωτικών και από την άλλη η προώθηση της ατζέντας της αστυνομοκρατίας για τον εκφοβισμό του φοιτητικού κινήματος. Καμιά συζήτηση δεν γίνεται για την ουσία, το που έχουν φτάσει τα ιδρύματα μετά από 8 χρόνια μνημονίων.

Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο Πανεπιστήμιο και διεκδικούμε τον δωρεάν χαρακτήρα του, αγωνιζόμαστε για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης σύμφωνα με τις ανάγκες μας για να βάλουμε ένα τέλος στο μνημονιακό κατήφορο.

Υπερασπιζόμαστε την διεύρυνση του ασύλου και παλεύουμε για σχολές ανοιχτές, ζωντανές με πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις μέσα σε αυτές. Όταν οι φοιτητές αγωνίζονται ζωντανεύουν οι σχολές και εξαφανίζεται η οποιαδήποτε εγκληματικότητα. Αντίθετα ξέρουμε καλά τι συμβαίνει όταν η αστυνομία μπαίνει μέσα στα πανεπιστήμια ή ελέγχει τις εισόδους τους. Βία, συλλήψεις, τραμπουκισμοί, πιάτσες ναρκωτικών (βλέπε Νομική Αθήνας), επιθέσεις σε μετανάστες, στοχοποίηση της πολιτικής δράσης και συνολικότερη ποινικοποίηση της φοιτητικής ζωής.

Ο έλεγχος των σχολών από τους ίδιους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, τους εργαζόμενους διοικητικούς, τους φύλακες, τις καθαρίστριες/στες και τους καθηγητές είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό, σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας.