Εργατικό κίνημα
Ηράκλειο Κρήτης: Αλληλεγγύη στις καθαρίστριες

Στις 30 Γενάρη στην Επιθεώρηση Εργασίας του Ηρακλείου της Κρήτης θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση για την υπόθεση της παράνομης και εκδικητικής απόλυσης των τριών καθαριστριών της εταιρίας καθαρισμού Master Clean. Η εταιρία προχώρησε παραμονές των γιορτών  στην απόλυση των καθαριστριών επειδή απαίτησαν να τους καταβληθεί το δώρο των Χριστουγέννων που δικαιούνται. 

Ψηφίσματα συμπαράστασης στις απολυμένες καθαρίστριες και στον αγώνα τους έχουν ήδη εκδώσει το Πανελλαδικό Σωματείο των Εργολαβικών Εργαζόμενων στη ΔΕΣΦΑ (ΠΣΕΦΑ), το Σωματείο των εργαζόμενων στο ΜΕΤΡΟ (ΣΕΛΜΑ) αλλά και ο Σύλλογος των εργαζόμενων στο νοσοκομείο Αγ. Σάββας ενώ μεγάλη αναμένεται να είναι η συμπαράσταση που πρόκειται να βρουν οι απολυμένες καθαρίστριες και από τα σωματεία των εργαζόμενων στο Ηράκλειο της Κρήτης

Η Master Clean αναλαμβάνει δημόσιες υπηρεσίες, γραφεία, σπίτια, πολυκατοικίες σε όλη την Κρήτη. Απασχολεί πάνω από 60 εργαζόμενους, κύρια γυναίκες, η πλειοψηφία των οποίων δουλεύει εκεί από ενάμιση μέχρι και δέκα χρόνια. Σαν όνομα στην επιχείρηση φαίνεται η Χρυσάνθη Πρικάκη, αλλά ουσιαστικά κουμάντο κάνουν δυο αδέρφια, οι Γιώργος και Μανώλης Αθανασάκης. Πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που προχώρησαν σε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας. 

Μεγάλη κινητοποίηση ετοιμάζεται για τις 30 Γενάρη έξω από την επιθεώρηση εργασίας στο Ηράκλειο της Κρήτης ενώ κινητοποιήσεις ετοιμάζονται και για τις επόμενες συναντήσεις που θα γίνουν στις αρχές Φλεβάρη.

“Απαιτούμε να ανακληθούν οι απολύσεις των καθαριστριών, να επιστρέψουν στη δουλειά και να πάρουν όσα δικαιούνται, που δεν είναι μόνο το δώρο. Εξαντλούν την εργοδοτική αυθαιρεσία απέναντι σε εργαζόμενες γυναίκες που αυτή τη στιγμή εργάζονται ως σκλάβες, ειδικά στο συγκεκριμένο συνεργείο που δηλώνονται για τετράωρο και δουλεύουν 15 ώρες τη μέρα. Οι εργαζόμενες αντιστάθηκαν και έχουν τη δύναμη να νικήσουν. Κανείς δεν είναι μόνος του, μπορούμε να πάρουμε πίσω όσα μας ανήκουν”, τονίζεται στην ανακοίνωση συμπαράστασης στις τρεις απολυμένες καθαρίστριες που εξέδωσε ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια.