Εργατικό κίνημα
Nοσοκομεία: Καμιά απόλυση!

3/1 Απεργιακή συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας

Με μια σημαντική κινητοποίηση άνοιξε η νέα χρονιά για τους εργαζόμενους στη δημόσια Υγεία αφού την Πέμπτη 3/1 κάτω από καταρρακτώδη βροχή πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας ενάντια στις ψεύτικες υποσχέσεις του υπουργού Ξανθού για αυξημένη μοριοδότηση των επικουρικών στις επικείμενες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Στην συγκέντρωση που πήραν μέρος μόνιμοι και επικουρικοί εργαζόμενοι από τον Ευαγγελισμό, τον Αγ. Σάββα, το Γεννηματάς, τον Ερυθρό κ.ά. έγινε ενημέρωση για τον νέο αυτό εμπαιγμό της κυβέρνησης ενώ λίγο αργότερα αντιπροσωπεία των εργαζόμενων και της ΠΟΕΔΗΝ είχε συνάντηση με τον Ξανθό.

“Ο Αγ. Σάββας είναι ένα από τα βασικά παραδείγματα του εμπαιγμού των επικουρικών που επιχειρεί η κυβέρνηση. Στον Αγ. Σάββα εργαζόμαστε 25 επικουρικοί. Στην θέση των 25 επικουρικών που απολύονται, η τροπολογία 11Κ για τις προσλήψεις που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο, προβλέπει μόλις 3 προσλήψεις μόνιμων εργαζόμενων εκ των οποίων μόλις ο ένας είναι γενικών καθηκόντων και οι άλλοι δύο ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες. Πρόκειται για ξεκάθαρη κοροϊδία”, ανέφερε ο Νεκτάριος εργαζόμενος επικουρικός στον Αγ. Σάββα.

“Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε παρόλο που ο υπουργός Ξανθός αιφνιδιασμένος από την άμεση απάντηση των νοσοκομειακών είχε αποσύρει την επίμαχη διάταξη. Στη συνάντηση ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν κονδύλια στον φετινό προϋπολογισμό για τις αναγκαίες προσλήψεις στα νοσοκομεία και πως η κάλυψη των κενών θα έρθει σε βάθος 5ετίας. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις προσλήψεις σαν προεκλογικό τέχνασμα”, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Κατερίνα Πατρικίου γραμματέας του Συλλόγου εργαζόμενων στον Αγ. Σάββα και μέλος του Συντονιστικού των Νοσοκομείων που πήρε μέρος στη συνάντηση με τον υπουργό.

Εδώ και τώρα

“Εμείς από τη δική μας μεριά ξεκαθαρίσαμε πως δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε για πλάνο 5ετίας αλλά χρειάζεται να δούμε πως θα καλύψουμε τις τεράστιες ανάγκες των νοσοκομείων εδώ και τώρα. 

Το θέμα δεν είναι απλά να μονιμοποιήσουμε το υπάρχον επικουρικό προσωπικό, πράγμα αναγκαίο ούτως ή άλλως αν θέλουμε να συνεχίσουν να δουλεύουν τα νοσοκομεία, αλλά να προκηρυχθούν επιπλέον θέσεις για όλες τις κατηγορίες και για όλες τις ανάγκες. Ο Ξανθός ήταν αρνητικός στο αίτημά μας για άμεση προκήρυξη 1.800 θέσεων εργασίας που θα καλύπτουν όλα τα κενά των επικουρικών. Ωστόσο αναγκάστηκε να επαναφέρει την αυξημένη μοριοδότηση στους επικουρικούς για τις 1.116 μόνιμες θέσεις που θα προκηρυχθούν άμεσα. 

Πρόκειται για μια ακόμα μικρή νίκη που σπάει την πολιτική των μη προσλήψεων της κυβέρνησης κατ' εντολή της ΕΕ. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μιλάει για έξοδο από τα μνημόνια αποδεικνύεται στην πράξη πως συνεχίζει τις πολιτικές τις λιτότητας. Σαν υγειονομικοί βρισκόμαστε σε εγρήγορση ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα να επιβάλουμε με τις κινητοποιήσεις μας πως οι υποσχέσεις δεν θα μείνουν στα χαρτιά. 

Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί από την ΠΟΕΔΗΝ η συνέχιση του αγωνιστικού απεργιακού μας προγράμματος για να δώσουμε τη μάχη των μαζικών μόνιμων προσλήψεων. Σαν Συντονιστικό Νοσοκομείων δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να οργανώσουμε τις μάχες της νέας χρονιάς”, τόνισε η Κ. Πατρικίου.