Με συμμετοχή αντιπροσώπων από τους τοπικούς πυρήνες πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6/1, το πρώτο Πανελλαδικό Συμβούλιο του ΣΕΚ για το 2019. Η συζήτηση είχε τρία θέματα: Η πρώτη είχε να κάνει με την παρέμβαση και το χτίσιμο του επαναστατικού κόμματος τη νέα χρονιά και την εισήγηση έκανε η Μαρία Στύλλου. Μεταξύ άλλων στην εισήγησή της έβαλε τις τέσσερις βασικές πρωτοβουλίες που καλούνται να οργανώσουν τα μέλη του ΣΕΚ την επόμενη περίοδο. Την εργατική μάχη για ΣΣΕ, αυξήσεις, μονιμοποιήσεις με κομβικό σταθμό τη συνέλευση του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια στις 20/1, την προσπάθεια για απεργιακή 8 Μάρτη, ημέρα πάλης για την απελευθέρωση των γυναικών, την οργάνωση των αντιφασιστικών κι αντιρατσιστικών δράσεων με κεντρικό σημείο τη διεθνή ημέρα δράσης στις 16 Μάρτη και την προσπάθεια για δυνάμωμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις εκλογές του 2019. “Κοινός παρονομαστής σε αυτές τις πρωτοβουλίες είναι η ανάγκη για να μεγαλώσουμε το επαναστατικό κόμμα” σημείωσε.
Η παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΕΚ στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 και η οργάνωση της διεθνούς ημέρας δράσης κατά του ρατσισμού και του φασισμού στις 16 Μάρτη ήταν τα θέματα των δύο συζητήσεων που ακολούθησαν. Τις εισηγήσεις έκαναν ο Πάνος Γκαργκάνας και ο Πέτρος Κωνσταντίνου αντίστοιχα. Μετά από κάθε εισήγηση ακολούθησε πλούσια συζήτηση - συνολικά έγιναν 50 παρεμβάσεις – βασικά σημεία των οποίων παρουσιάζουμε σε αυτό το δισέλιδο.
Στη μάχη που δίνει ο κλάδος των υγειονομικών για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στα δημόσια νοσοκομεία, αναφέρθηκε ο Κώστας Κ, γιατρός στον Αγ.Σάββα και μέλος στον πυρήνα των Αμπελοκήπων. Τόνισε ότι η κοινή συνέλευση του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια και του Συντονιστικού Νοσοκομείων στις 20 Γενάρη “είναι σταθμός για το κίνημα. Το οργανώνουμε σαν να οργανώνουμε μια μεγάλη απεργία”. Η οργάνωση της συνέλευσης στις 20 Γενάρη ήταν αντικείμενο ξεχωριστής σύσκεψης εργαζομένων που ακολούθησε στο τέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου.
Για την καμπάνια που οδήγησε στην εκλογική επιτυχία στον κλάδο της Ιδιωτικής Υγείας, μίλησε ο Κώστας Π, από τον πυρήνα του Περιστερίου. “Στόχος μας είναι όχι μόνο το δυνάμωμα του σχήματος στον κλάδο, αλλά να δυναμώσουμε και σαν κόμμα. Η πρόταση της κάρτας μέλους προχωράει και βαθαίνει τη συζήτηση με τους συναδέλφους. Κάνουμε την προσπάθεια όσοι μας ψήφισαν στις εκλογές να συμμετέχουν και στη συνέλευση της 20ης Γενάρη” είπε μεταξύ άλλων.
Τη μάχη που δίνουν οι συμβασιούχοι στο νοσοκομείο για συμμετοχή στο σωματείο και τις εκλογές του, περιέγραψε ο Μούσα Α, γιατρός στο Ογκολογικό Αγ.Ανάργυροι, από τον πυρήνα Ζωγράφου και συνέχισε αναφερόμενος σε περιστατικά ρατσιστικών επιθέσεων εναντίον του που κάλυψε η κυβερνητική διοίκηση του νοσοκομείου.
Για τη δράση στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, την προσπάθεια να περιφρουρηθεί η απεργία της 28/11 στα θέατρα και τα εμπόδια της ηγεσίας του σωματείου, αλλά και την απεργία που είναι σε εξέλιξη στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, μίλησε ο Αλέξανδρος Μ, ηθοποιός από τον πυρήνα του Κεραμεικού.
“Χρειάζεται από τη μεριά μας η συνεργασία με όλο τον κόσμο της αριστεράς για να πάνε μπροστά οι αγώνες” είπε ο Γιώργος Μ, συνταξιούχος τραπεζοϋπάλληλος και συνέχισε η Ιωάννα Π, επίσης συνταξιούχος από τον ίδιο κλάδο που μετέφερε την εικόνα των κινητοποιήσεων στην Εθνική Τράπεζα και των καταλήψεων που πραγματοποιήθηκαν μέσα στις γιορτές. “Παίζει ρόλο να έχεις ακόμα κι ένα μέλος σε κάθε χώρο. Η αντιπαράθεση για την τακτική είναι μεγάλη και η δική μας παρουσία συμβάλει στην ενότητα, αλλά και στις σωστές αποφάσεις για την πορεία του αγώνα” τόνισε.
Η πάλη των γυναικών
Στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των γυναικών αναφέρθηκε η Αλεξάνδρα Μ, από την περιφέρεια της Βόρειας Αθήνας. “Οι συζητήσεις αυτές που κάναμε σε εργατικούς χώρους όπως η ΕΡΤ, το νοσοκομείο Αγ.Όλγα και αλλού, ανέδειξαν τη συζήτηση που υπάρχει μέσα στην εργατική τάξη. Εκτός από τη μεγάλη συμμετοχή, έχει σημασία και το ότι άνοιξαν όλα τα ζητήματα στην κουβέντα. Δυνατός πυρήνας του ΣΕΚ σε μια γειτονιά, με οργανωμένη και σταθερή παρέμβαση, μπορεί να καθορίζει ολόκληρη την αριστερά σε μια περιοχή” τόνισε και συνέχισε αναφέροντας σχετικά παραδείγματα.
Στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των γυναικών αναφέρθηκαν κι άλλες συντρόφισσες και σύντροφοι.
“Η επιτυχία της εκδήλωσης στο γκαράζ του δήμου της Αθήνας ήταν αποκαλυπτική” σχολίασε ο Δημήτρης Σ, από την περιφέρεια Ν.Κέντρου της Αθήνας. “Δεν υπήρχε περίπτωση πριν μερικά χρόνια σε αυτό το χώρο να μαζεύονταν 60 εργαζόμενοι για αυτό το θέμα. Χρειάζεται συστηματική παρέμβαση και για να ανοίγεις τέτοια ζητήματα, αλλά και για να μπορείς να δίνεις απαντήσεις σε καθημερινά διλήμματα που έρχονται από τα πάνω. Το δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ/ΝΔ για παράδειγμα δεν είναι της πλάκας και θέλει επιμονή για να πείσεις για την αντικαπιταλιστική εναλλακτική”.
“Ήταν σημαντική η επιλογή να οργανώσουμε τις εκδηλώσεις για τις γυναίκες στους εργατικούς χώρους” υπογράμμισε η Αργυρή Ε, γιατρός στο Γεννηματάς και μέλος στον πυρήνα Κουκακίου – Ν.Κόσμου. “Ξεκινήσαμε από την έκδοση του βιβλίου της Μ.Στύλλου και φτάσαμε να οργανώνουμε απεργία στις 8 Μάρτη. Φτάσαμε εκεί, ακριβώς γιατί είδαμε το επίπεδο των συζητήσεων και τη συμμετοχή μέσα στους εργατικούς χώρους”.
Οι εκλογές
Η παρέμβαση στις τριπλές εκλογικές αναμετρήσεις του 2019, ήταν αντικείμενο της δεύτερης συζήτησης. Κοινός τόπος ήταν η έμφαση στις τοπικές εκλογές, καθώς δίνουν τη δυνατότητα στην επαναστατική αριστερά για μεγαλύτερο ρίζωμα στις γειτονιές. Ωστόσο όπως επεσήμανε ο Πάνος Γκαργκάνας στην εισήγησή του, έμφαση “δεν σημαίνει υποτίμηση των ευρωεκλογών και των βουλευτικών εκλογών. Η πρόταση για την ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς πάει πακέτο και στις τρεις κάλπες”.
Το παράδειγμα των Βριλησσίων έφερε ο Ορέστης Η: “Πήραμε την πρωτοβουλία να κάνουμε νέα αντικαπιταλιστική δημοτική κίνηση και είχαμε επιτυχία χάρη στο γεγονός ότι όλος ο πυρήνας ήρθε σε επαφή με τον κόσμο που είχαμε παλέψει μαζί το προηγούμενο διάστημα”.
Από την Πάτρα ο Νεκτάριος Χ, θύμισε ότι “πριν 5 χρόνια δώσαμε τη μάχη των δημοτικών εκλογών κόντρα σε Θεούς και δαίμονες. Είχαμε ένα καλό αποτέλεσμα που θέλουμε να το επαναλάβουμε. Οι δεσμοί που θα χτίσουμε με κόσμο μέσα από την προεκλογική καμπάνια θα είναι η καλύτερη παρακαταθήκη για τη συνέχεια”.
“Απέναντι στην παθητική στάση που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, προτείνουμε την ενεργητική αντίσταση κι αυτό σημαίνει ότι ήδη έχουμε συγκεκριμένους κινηματικούς σταθμούς μέχρι τις εκλογές” υπογράμμισε ο Δημήτρης Τ, από τα Πετράλωνα.
Η Κατερίνα Π, από την Πετρούπολη θύμισε ότι στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές δεν υπήρχε πρόσφατη εμπειρία ενός ρεφορμιστικού αριστερού κόμματος στην κυβέρνηση, ούτε η εμπειρία από το προσφυγικό κύμα και το κίνημα αλληλεγγύης που το αγκάλιασε. “Πέντε χρόνια μετά, ερχόμαστε πιο δυνατοί να δώσουμε τη μάχη, έχοντας το όπλο της σταθερής παρουσίας μας στις γειτονιές όλα αυτά τα χρόνια” είπε.
Ο Γιάννης Κ, έφερε την εικόνα από τις διαδικασίες του αντικαπιταλιστικού σχήματος στο δήμο της Θεσσαλονίκης: “Κινηθήκαμε έγκαιρα να βάλουμε μπροστά την προεκλογική μάχη του δημοτικού σχήματος μέσα από μια μαζική συνέλευση. Βασιζόμαστε στις σχέσεις που έχουμε χτίσει με τα εργατικά κομμάτια της πόλης, που έχουν δώσει αγώνες όλο το προηγούμενο διάστημα. Θα χρειαστεί να δώσουμε έμφαση σε πρωτοβουλίες ενάντια στον εθνικισμό καθώς η δεξιά στη Βόρεια Ελλάδα θα πάει στις εκλογές με αυτό το χαρτί”.
Την εικόνα από εκλογικά κατεβάσματα σε έξι δήμους της Βόρειας Αθήνας έφερε ο Γιώργος Ρ, μέλος στον πυρήνα Ηρακλείου Αττικής. “Στα σχήματα αυτά παλεύουμε να φέρουμε όλο τον κόσμο που μέσα από τις εμπειρίες αυτής της πενταετίας σπάει τις αυταπάτες του ρεφορμισμού. Δεν πάμε οι ίδιοι που δώσαμε τη μάχη το 2014” τόνισε μεταξύ άλλων.
“Οι αντιφασιστικές και οι εργατικές μάχες ήταν αυτές που καθόρισαν την τελευταία 5ετία τον Πειραιά κι όχι η παντοκρατορία των Μαρινάκη – Μόραλη όπως θέλουν να μας πείσουν. Με αναφορά σε αυτές τις μάχες πάμε προς τις εκλογές κι οργανώνοντας την καμπάνια θα κερδίσουμε και τους πιο διστακτικούς συντρόφους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ” είπε Τιάνα Α, από τον τοπικό πυρήνα.
“Στη Νίκαια όλο το προηγούμενο διάστημα κινηθήκαμε ενιαιομετωπικά με τον κόσμο που σπάει από το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έχει δυναμώσει το σχήμα της Ανταρσίας στην Κοκκινιά” τόνισε ο Μιχάλης Π από την περιφέρεια Πειραιά και συνέχισε με παραδείγματα από παρεμβάσεις των πυρήνων στη Νίκαια, το Κερατσίνι, τον Πειραιά και τη Σαλαμίνα.
“Το ότι ξεκινάμε την καμπάνια από νωρίς έχει να κάνει με την αντίληψη ότι χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απεύθυνση στον κόσμο που παλεύει” είπε ο Γιάννης Σηφακάκης από την Κεντρική Επιτροπή. “Είμαστε σε καλύτερη θέση από το 2014. Υπάρχει πολύ περισσότερος κόσμος που σπάει από το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 2014 φάνταζε σαν η επόμενη λύση. Ούτε η ΛΑΕ τον έπεισε, ενώ και κόσμος με αναφορά στο ΚΚΕ κοιτάει προς τα εμάς. Παντού παίρνουμε την πρωτοβουλία να οργανώσουμε την εξώστρεφη παρέμβαση του σχήματος, είτε ο επικεφαλής είναι μέλος του ΣΕΚ, είτε όχι”.
Αντιφασιστική 16 Μάρτη
Οι τοποθετήσεις στην τρίτη συζήτηση του Πανελλαδικού Συμβουλίου που είχε να κάνει με την οργάνωση του αντιφασιστικού κι αντιρατσιστικού κινήματος και ειδικά την 16η Μάρτη, ήρθαν σε συνέχεια των προηγούμενων.
“Ο Ηλιόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μιλάει για μια πολυπολιτισμική Αθήνα, αλλά σε αυτή την Αθήνα δολοφονείται κόσμος με κίνητρα ρατσιστικά, ομοφοβικά, σεξιστικά. Το αν οι δολοφόνοι θα μπουν στη φυλακή και η Αθήνα θα είναι όντως τέτοια, εξαρτάται από τις παρεμβάσεις και την παρουσία μας στις γειτονιές” τόνισε ο Χάρης Π από τον πυρήνα του Παγκρατίου.
Ο Ειρηναίος Μ, από τα Χανιά αναφέρθηκε στη σχέση που έχει η τοπική ΚΕΕΡΦΑ με την Αλβανική Κοινότητα, τους οργανωτές του αντιρατσιστικού φεστιβάλ και τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Πριν τον Ειρηναίο είχαν έρθει άλλες δύο τοποθετήσεις από τα Χανιά βάζοντας την πλούσια δράση του τοπικού πυρήνα και του αντικαπιταλιστικού δημοτικού σχήματος.
“Σε προηγούμενες κινητοποιήσεις κάναμε σημαντικά ανοίγματα σε σωματεία, πρόσφυγες, ΛΟΑΤΚΙ συλλογικότητες, την εβραϊκή κοινότητα κλπ. Η 16 Μάρτη μας δίνει τη δυνατότητα να τα πολλαπλασιάσουμε” είπε η Δήμητρα Κ, από τη Θεσσαλονίκη.
Η Βάσια από τον πυρήνα του Ελληνικού αναφέρθηκε στη δράση της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ που έφτασε στην επιτυχία της πρόσφατης εκδήλωσης για τη δίκη της Χ.Α, ενώ η Αφροδίτη Φ από τον πυρήνα του Μαρουσιού, τόνισε ότι “αυτός που θα εξασφαλίσει την καταδίκη των νεοναζί είναι το κίνημα κι όχι η οποιαδήποτε κυβέρνηση”. Συνέχισε αναφερόμενη στην προσπάθεια να συμμετέχουν στη διαδήλωση οι πρόσφυγες από το στρατόπεδο της Μαλακάσας. Στην οργάνωση της διαδήλωσης στις 18/1, για τα 6 χρόνια από τη δολοφονία του Σ.Λουκμάν, αναφέρθηκε ο Γιάννης Μ από τα Πετράλωνα, ενώ η Κωνσταντίνα Χ από το Βόλο τόνισε την ανάγκη “να βάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερους οργανωτές στην καμπάνια για τις 16Μ. Από αυτή τη μάχη μπορούμε να βγούμε με περισσότερους συντρόφους”. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της Ιλιρίντας από την Καλλιθέα για τις διεκδικήσεις των Αλβανών μεταναστών: “Τα γεγονότα με το Μακεδονικό και τον Κατσίφα χτύπησαν καμπανάκι στην Αλβανική Κοινότητα. Το ενός λεπτού σιγή στη Βουλή τα έκανε όλα χειρότερα. Η κοινοβουλευτική αριστερά έκλεισε το στόμα της απέναντι στον εθνικισμό. Ο Ζίλφε δεν έκλεισε το στόμα του και δολοφονήθηκε. Λένε ότι οι Αλβανοί έχουμε ενσωματωθεί πια. Αν είναι έτσι γιατί δεν έχουμε πάρει ιθαγένεια; Για όλους αυτούς τους λόγους θα κατέβουμε στις 16 Μάρτη”.
Με την Εργατική Αλληλεγγύη στο χέρι
“Σπάσαμε τον μέχρι πρόσφατα ενιαίο πυρήνα μας σε δύο γειτονιές, έναν στο Γκύζη κι έναν στους Αμπελόκηπους” είπε η Εύα Η και σχολίασε ότι “πλέον έχουμε μεγαλύτερη γείωση, καλύτερη παρέμβαση και πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το τι συμβαίνει στην περιοχή”.
“Οι εκλογικές αναμετρήσεις μάς βάζουν την πίεση να αναβαθμίσουμε την παρέμβασή μας σε περισσότερους εργατικούς χώρους και γειτονιές. Αυτό είναι ευκαιρία για τους πυρήνες μας, προκειμένου το κόμμα μας να αποκτήσει μεγαλύτερες ρίζες στην εργατική τάξη” είπε μεταξύ άλλων η Φύλλια Π, από τον πυρήνα της Κυψέλης.
“Πρέπει να ξαναβγάλουμε μπροστά την καμπάνια για τη διαγραφή του χρέους” επεσήμανε ο Μανώλης Φ, από τα Χανιά, τονίζοντας ότι τα νέα μέλη του κόμματος θα πρέπει να μαθαίνουν να παίζουν οργανωτικό ρόλο στους πυρήνες.
Ο Μάνος Κ, από τον πυρήνα της Νίκαιας σχολίασε ότι “οι προκλήσεις της νέας χρονιάς δεν θα είναι εύκολες. Για να ανταποκριθούμε πρέπει να μπούμε στις μάχες με όσο το δυνατόν μεγαλύτερες δυνάμεις. Οι ανανεώσεις όλων των μελών και η ανάπτυξη του δικτύου της εφημερίδας είναι καθοριστικές σε αυτό”.
Ένα πρόσφατο γεγονός έφερε ως παράδειγμα ο Σπύρος Γ: “Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα έγινε ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα στο γκαράζ του δήμου Περιστερίου. Αμέσως οργανώσαμε παρέμβαση με 10 συντρόφους και συντρόφισσες με προκήρυξη της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου μαζί με συμμάχους από το δημοτικό σχήμα. Η ανταπόκριση των εργαζόμενων ήταν πολύ καλή, ιδιαίτερα μετά τη συγκάλυψη των ευθυνών από την εργοδοτική ηγεσία του σωματείου. Για την οργάνωση όλου αυτού, ήταν βασικό εργαλείο η εφημερίδα και η σχέση που έχουμε χτίσει γύρω από αυτή”.
Η Εργατική Αλληλεγγύη φέρνει κάθε βδομάδα τα μηνύματα του κινήματος παντού
Και στις Σχολές
Αρκετές ήταν οι τοποθετήσεις που ήρθαν από συντρόφισσες και συντρόφους που δίνουν τη μάχη μέσα στις σχολές. Ο Άγγελος Δ, από τη Φιλοσοφική Αθήνας και τον πυρήνα των Αμπελοκήπων, έκανε έναν απολογισμό για τη χρονιά που πέρασε, τις πρωτοβουλίες σε ζητήματα αντιφασιστικά, αντισεξιστικά, απεργιακά και αναφέρθηκε στις επιθέσεις που έχει ξεκινήσει ο Γαβρόγλου και το ρόλο του ΣΕΚ στις καταλήψεις της σχολής. “Μέσα από αυτή τη δράση μεγαλώσαμε, μάθαμε κι εμείς οι ίδιοι. Έχουμε φτάσει σε μια μεγάλη ομάδα του ΣΕΚ στη Φιλοσοφική με διψήφιο αριθμό μελών, σταθερή παρέμβαση, πολιτική σχέση με πολύ κόσμο, που μπορούμε να ανοίγουμε την ατζέντα μας σε όλα τα ζητήματα”.
Για τη Φιλοσοφικής μίλησε και η Άννα Α, από τον πυρήνα της Νέας Ιωνίας, εστιάζοντας στην αντιφασιστική δράση καθώς και σε παρεμβάσεις διεθνιστικής αλληλεγγύης όπως αυτές προς το φοιτητικό κίνημα της Αλβανίας και τα Κίτρινα Γιλέκα.
Στην πυρκαγιά στις εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης “που ανέδειξε το ζήτημα για το πού πάνε τα λεφτά, ακόμα κι όταν πρόκειται για το 'Χάρβαρντ της Μεσογείου' όπως θέλουν να το λένε”, αναφέρθηκε ο Αλέξανδρος Π, φοιτητής στο Ηράκλειο της Κρήτης και συνέχισε για τη στήριξη στον αγώνα των εργαζόμενων στη Master Clean υπογραμμίζοντας ότι “η νίκη τους θα εμπνεύσει κι άλλα κομμάτια εργαζομένων στο Ηράκλειο”.
Για την παρέμβαση στο Πάντειο μίλησε η Μαριλένα Κ, από τον πυρήνα του Χαλανδρίου, αναφέροντας παραδείγματα από μάχες που άνοιξαν στη σχολή της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.
“Από την αρχή της λειτουργίας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής, βλέπουμε πόσο ψεύτικη ήταν η προπαγάνδα για το 'διαμάντι' που θα έφτιαχναν” σημείωσε ο Αλέξανδρος Κ, φοιτητής στο ΠΔΑ από τον πυρήνα του Ελληνικού. “Δώσαμε τη μάχη την περασμένη χρονιά για να μην περάσει με πολλούς μήνες κατάληψης. Έτσι έχουμε χτίσει σχέση με πολύ κόσμο της σχολής με τον οποίον δίνουμε τη μάχη και στα υπόλοιπα μέτωπα. Βάζουμε στόχο για παράδειγμα τη μαζική συμμετοχή των συμφοιτητών μας στις 16 Μάρτη”.
“Η επίθεση τύπου ΠΔΑ γενικεύεται τη νέα χρονιά” συνέχισε ο Γιάννης Σ, φοιτητής από το Βόλο. “Αντίστοιχη επίθεση είναι ξεκινημένη και σε εμάς και για αυτό, τη χρονιά που πέρασε, δώσαμε κι εμείς μάχη με καταλήψεις, οι οποίες ήταν σχολείο για πολύ κόσμο. Το αν θα βγει ένα μαχητικό φοιτητικό κίνημα τη νέα χρονιά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος και την παρέμβασή μας”.