Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Δικάζονται οι χρυσαυγίτες για την επίθεση στο “Συνεργείο”

Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης του Π. Δριμυλή και με την κατάθεση του Π. Τσαφολόπουλου συνεχίστηκε η δίκη για την επίθεση τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής στον ΕΚΧ Συνεργείο (2η συνεδρίαση, 20/2). Η επίθεση είχε γίνει τον Ιούλη του 2013 και είχε επικεφαλής τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής Λαγό και Μίχο, με τον Λαγό μάλιστα να έχει φτάσει στο χώρο της επίθεσης με το βουλευτικό του αυτοκίνητο. 

Ο Π. Τσαφολόπουλος, πατέρας του μαθητή που ήταν ένα από τα θύματα, έφτασε στο σημείο 1,5 ώρα μετά την επίθεση και περιέγραψε το χώρο ως βανδαλισμένο: «Σπασμένες καρέκλες, τζαμαρίες, πόρτες, υπολογιστές» και τον Π. Δριμυλή, επίσης θύμα της επίθεσης, ως σοκαρισμένο: «Ήταν χτυπημένος στο κεφάλι. Δε μιλήσαμε. Ήταν χτυπημένος και σοκαρισμένος». Η μορφή της επίθεσης θυμίζει τα όσα έχουν ακουστεί πολλές φορές και στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής για δεκάδες επιθέσεις. Ο μάρτυρας μετέφερε στο δικαστήριο τις εικόνες που σχημάτισε μιλώντας με περίοικους αυτόπτες μάρτυρες: «Έμαθα ότι υπήρξε μια ομάδα από μηχανάκια. Βανδάλισαν το χώρο, πέταξαν κάποια τρικάκια της Χρυσής Αυγής και φώναζαν συνθήματα της ΧΑ. Απ’ ό,τι έλεγαν, κάποιοι επιτέθηκαν και κάποιοι ήταν στα μηχανάκια. Θυμάμαι που είπαν ότι ήταν με μαύρες ενδυμασίες, ελληνικές σημαίες, κράνη. Έλεγαν κάτι της εποχής για τη Χρυσή Αυγή. Ήταν δεδομένο το ποιοι ήταν». Για τους βουλευτές τα λεγόμενα των περίοικων μαρτυρούν ότι ήταν παρόντες. Επίσης ο μάρτυρας μίλησε και για το χαρτί στο οποίο οι κάτοικοι έγραψαν τις πινακίδες των οχημάτων που συμμετείχαν στην επίθεση, ένα από τα οποία ήταν το βουλευτικό αυτοκίνητο του Λαγού, όπως αποδείχθηκε αργότερα. Τέλος, ο Π. Τσαφολόπουλος κατέθεσε ότι μια σειρά φορείς της Ηλιούπολης, συμπεριλαμβανομένου του Δημοτικού Συμβουλίου, κατήγγειλαν την επίθεση. 

Η υπεράσπιση αρνήθηκε τα πάντα, απείλησε τον μάρτυρα ότι θα ασκήσει ποινική δίωξη για ψευδορκία και δήλωσε ότι θα προσβάλει ως πλαστό το χαρτί με τους αριθμούς κυκλοφορίας. Ωστόσο στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής (στην οποία εξετάζεται και η επίθεση στο Συνεργείο) δεν είχε γίνει τέτοια κίνηση για το έγγραφο αυτό, ενώ είναι αδιέξοδη τακτική να αρνείται η υπεράσπιση τα πάντα, ακόμη και την ίδια την επίθεση και τις φθορές, τη στιγμή που σαν γεγονότα είναι αδιαμφισβήτητα, όπως αποδεικνύουν τα ψηφίσματα από τους φορείς. Στην πραγματικότητα προχωρούν χωρίς γραμμή, έρχονται σε αντίφαση με τις εικόνες που σχηματίστηκαν στη μεγάλη δίκη και σύντομα θα μεγαλώσει το αδιέξοδό τους με τις επόμενες καταθέσεις. Η δίκη συνεχίζεται στις 26 και 27 Μάρτη.