Εργατικό κίνημα
Η Πάλη για την Απελευθέρωση των Γυναικών: Απεργία 8 Μάρτη - “Θα γίνει σταθμός”

Κορυφώνεται η καμπάνια για την απεργία την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών στις 8 Μάρτη. Σε όλη τη χώρα, αγωνίστριες και αγωνιστές που συμμετέχουν στην “Κίνηση για μια απεργιακή 8 Μάρτη” δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για να απλώσουν το μήνυμα της απεργίας σε όλους τους χώρους, τις σχολές, τα σχολεία, τις γειτονιές και να εξασφαλίσουν την επιτυχία των απεργιακών συγκεντρώσεων.

Στη συνδιάσκεψη του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος μια σειρά σύντροφοι και συντρόφισσες μετέφεραν εικόνες από τις προετοιμασίες της απεργίας. 

“Μπορούμε να κατεβάσουμε σωματεία νοσοκομείων σε όλες τις πόλεις γιατί έχουμε την απόφαση της ΠΟΕΔΗΝ”, είπε η Αργυρή Ερωτοκρίτου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Γεννηματάς, “Οι εκλογές της ΕΙΝΑΠ είναι σταθμός στην προετοιμασία της 8 Μάρτη. Την ημέρα των εκλογών θα έχουμε τραπεζάκια με τα υλικά που θα κλείνουν συμμετοχές. Δημιουργούμε ομάδες σε κάθε χώρο που οργανώνουν την 8 Μάρτη. Οι εκδηλώσεις παρουσίασης του βιβλίου “Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών” της Μαρίας Στύλλου έφεραν παντού κόσμο που θέλει να δουλέψει μαζί μας για την απεργία. Έχουμε μεταφράσει ήδη την προκήρυξη και στα αγγλικά, για να κινητοποιήσουμε και τις μετανάστριες. Πάμε για μια απεργία σεισμό, που θα ανοίξει δρόμους για τη συνέχεια”.

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι των τριών σωματείων του δήμου της Αθήνας (Σωματείο Οδηγών Αυτοκινήτων, Ένωση Εργατοϋπαλλήλων, Ανεξάρτητο Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων) που έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στην απεργιακή 8 Μάρτη, ετοιμάζουν τη συμμετοχή τους. “Η εκδήλωση για το βιβλίο έγινε με τη συναίνεση των τριών σωματείων και άνοιξε το δρόμο για να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής”, είπε η Μαρία Αμπελιώτη, εργαζόμενη στο χώρο, “Είμαστε 2000 εργαζόμενες/οι στο χώρο κι αυτό έχει μεγάλη σημασία. Αυτή τη στιγμή γίνονται απογευματινά μαζέματα, συζητήσεις, αφισοκολλήσεις. Θα κατεβάσουμε απορριμματοφόρα και οχήματα που μαζεύουν τα ανακυκλούμενα που θα οδηγούν γυναίκες. Θα αναδείξουμε ότι η ανισότητα μπορεί να αλλάξει, ότι οι γυναίκες πρωτοστατούν. Η συγκέντρωσή μας στην Κλαυθμώνος δεν θα είναι για να κλάψουμε, αλλά για να επαναστατήσουμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας”.

Ο Σύλλογος Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα ήταν το πρώτο σωματείο πανελλαδικά που πήρε απόφαση για στάση εργασίας στις 8 Μάρτη και συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος. “Είναι μια μάχη που περικλείει όλους τους αγώνες της εργατικής τάξης τα τελευταία χρόνια”, είπε η Κατερίνα Πατρικίου από το ΔΣ του Συλλόγου, περιγράφοντας την τελευταία απεργιακή μάχη για την μονιμοποίηση των καθαριστριών του νοσοκομείου. “Τις επόμενες δέκα μέρες χρειάζεται να απλώσουμε το μήνυμα της απεργίας παντού. Να πάρουμε κι άλλες αποφάσεις σωματείων, να οργανώσουμε να κατέβουν πανό, σχήματα στις γειτονιές να συμμετέχουν, μεικτά συνεργεία να γυρίσουν χώρους, καφετέριες, στέκια, μαγαζιά. Η εκδήλωση για το βιβλίο στην Πετρούπολη άνοιξε το δρόμο ώστε ο Σύλλογος Δασκάλων Γληνός να πάρει απόφαση συμμετοχής. Από τον Άγιο Σάββα βαζουμε στόχο να κατεβάσουμε εκατοντάδες συναδέλφισσες και συναδέλφους. Θα βάλουμε πανό στην πύλη και θα συγκροτήσουμε ομάδες που θα γυρίσουν όλα τα τμήματα”.

Ταυτόχρονα κλιμακώνεται η οργάνωση της απεργίας στις γειτονιές με παρεμβάσεις σε σωματεία, στέκια, συλλογικότητες. “Η συζήτηση που έχει ανοίξει η απεργία στις 8 Μάρτη είναι οξυγόνο για τις γυναίκες παντού”, είπε η Ελεάννα Τσώλη από τις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, “Με τις παρεμβάσεις μας κερδίσαμε ψηφίσματα στην ΕΛΜΕ Καλλιθέας, στην Ένωση Γονέων της 3ης Κοινότητας του Δήμου Αθήνας που αποφάσισε ότι θα βγάλει και αφισάκι να κολλήσει σε όλα τα σχολεία, στο Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτων του ΥΠ.ΠΟ που τρεις εργαζόμενες θα φτιάξουν και το πανό τους για εκείνη τη μέρα, στην Ε' ΕΛΜΕ Αθήνας που μας έδωσαν το λόγο σε συνέλευση να μιλήσουμε για τις 8 Μάρτη. Φυσικά τα ψηφίσματα μας δίνουν την κάλυψη, το κρίσιμο είναι σε πόσες εργαζόμενες και εργαζόμενους θα φτάσουμε για να κατέβουν στην απεργιακή συγκέντρωση”.

Παρέμβαση

“Ύστερα από παρέμβασή μας, ο τοπικός κοινωνικός και πολιτιστικός σύλλογος Θρυαλλίδα ανάρτησε φωτογραφία με την αφίσα μας. Στις αρχές Μάρτη πάμε για εκδήλωση για το βιβλίο στη Σιβιτανίδειο σε συνεργασία με την ΕΛΜΕ και τους διοικητικούς. Στην Περιφέρεια Αττικής προχωρήσαμε σε περιοδεία με εργαζόμενη του χώρου και κλείσαμε συμμετοχές. Σε εξόρμησή μας στα Notos η πρωτοβουλία μας είχε μεγάλη ανταπόκριση στις εργαζόμενες που συμφωνούσαν πως τα σωματεία τους θα έπρεπε να βγάλουν απεργιακές αποφάσεις. Μετά την πετυχημένη εκδήλωση την περασμένη βδομάδα στα Πετράλωνα για το βιβλίο, συγκροτήσαμε ομάδα γυναικών που στις δυο βδομάδες θα οργανώσουμε να φτάσουμε παντού, από τις καθαρίστριες του ηλεκτρικού μέχρι τις εφορίες και τα ΕΛΤΑ”.

Μια σειρά φοιτητικοί σύλλογοι στηρίζουν ήδη την απεργιακή 8 Μάρτη, ανοίγοντας το δρόμο σε όλους. “Η παρέμβασή μας στη Φιλοσοφική δείχνει πόσο αναγκαία ήταν αυτή η πρωτοβουλία καθώς απαντά σε ζητήματα που μέσα στη νεολαία, αλλά και στους καθηγητές, τους διοικητικούς, τους εργαζόμενους καθαρισμού, είναι ανοιχτά”, είπε η Άννα Αδαμίδη από τη Φιλοσοφική Αθήνας. “Έχουμε διακινήσει το βιβλίο στη σχολή, ενώ την Τετάρτη που έχουμε συνέλευση θα καταθέσουμε την πρόταση για τη συμμετοχή του Συλλόγου μας στην απεργιακή διαδήλωση. Συνεχίζουμε δυνατά και στις σχολές”.

Τη συμμετοχή τους στην απεργία και τη διαδήλωση οργανώνουν και οι εργαζόμενες/οι στην ΕΡΤ. Την Δευτέρα η ΠΟΣΠΕΡΤ θα καθόριζε τις ώρες της στάσης εργασίας για τις 8 Μάρτη, ενώ τρεις εργαζόμενες στο χώρο ετοιμάζουν απεργιακό σποτάκι που θα ενισχύσει την οργάνωσή της.

Η απεργιακή συγκέντρωση στα Χανιά θα γίνει στις 12.30μμ στην πλατεία Αγοράς. “Απεργιακές αποφάσεις έχουν ήδη πάρει τα δύο εκπαιδευτικά σωματεία της πόλης, των καθηγητών και των δασκάλων”, είπε η Μαρία Καλτσουνάκη. “Η απόφαση της ΑΔΕΔΥ μας δίνει τη δυνατότητα να απλώσουμε την απεργία σε όλους τους χώρους του δημοσίου. Κυκλοφορούμε ήδη κείμενο υπογραφών σε χώρους δουλειάς, ένας από τους χώρους στο πρόγραμμά μας είναι το γηροκομείο και συγκεκριμένα οι καθαρίστριες που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες και δεν τους καλύπτει καν το σωματείο του δήμου. Επίσης υπάρχει επικοινωνία και ανοιχτή συζήτηση με αγωνιστές/ ίστριες του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος για να συμμετέχουν. Η εκδήλωση του Συλλόγου Δασκάλων για το βιβλίο την επόμενη βδομάδα θα είναι ένα ακόμα βήμα οργάνωσης της απεργίας”.

Η απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στις 1.30μμ στο Άγαλμα Βενιζέλου. “Τρία σωματεία έχουν ήδη πάρει αποφάσεις, η ΕΝΙΘ και τα σωματεία εργαζόμενων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης”, είπε ο Σάββας Κκονέ. “Όσο το οργανώνουμε τόσο μεγαλύτερη ανταπόκριση βρίσκουμε. Η εκδήλωση στο Ιπποκράτειο για το βιβλίο ήταν αποκαλυπτική. Όλα τα αιτήματα που βάζουμε, τα άνοιγαν οι ίδιες οι εργαζόμενες. Στις επόμενες δυο βδομάδες θα πάμε σε όλα τα νοσοκομεία, σε δήμους και σχολεία, αλλά και σε σχολές”.

Η απεργιακή συγκέντρωση στο Βόλο θα γίνει, με απόφαση του τοπικού παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ, στις 1.30μμ στον Άγιο Νικόλαο. “Η απεργιακή 8 Μάρτη είναι γεγονός και στο Βόλο”, είπε η Κωνσταντίνα Χήρα. “Η παρέμβασή μας ήταν καθοριστική. Αρχικά ήθελαν να καλέσουν ένα συλλαλητήριο το απόγευμα, αλλά η τοποθέτησή μας με βάση την απόφαση της ΑΔΕΔΥ και την πανελλαδική εικόνα των πρωινών απεργιακών συγκεντρώσεων δεν άφησε να συμβεί κάτι τέτοιο. Έχουμε ξεκινήσει την καμπάνια εδώ και καιρό. Η εκδήλωση στο Θόλο για το βιβλίο είχε μεγάλη συμμετοχή και η παρουσία μιας καθηγήτριάς μας με διαφορετική άποψη για το γυναικείο ζήτημα από τη δική μας σαν ομιλήτρια, προκάλεσε μια πολύ ωραία συζήτηση. Πρόσφατα στη σχολή μου οργανώσαμε συνέλευση για αυτό το θέμα, η πρώτη φορά που γινόταν συνέλευση για πολιτικό λόγο. Συνεχίζουμε την προσπάθεια συγκροτώντας ομάδες για την οργάνωση της απεργίας με στόχο να κερδίσουμε φοιτητικούς συλλόγους, καθηγητές και διοικητικούς, τις καθαρίστριες στο Θόλο που πρόσφατα είχαν κατέβει σε απεργία ενάντια στις απολύσεις, την ΕΛΜΕ και άλλα σωματεία της πόλης”.

Η πρόσφατη απόφαση της ΠΟΘΑ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, για συμμετοχή στην απεργία στις 8 Μάρτη καλύπτει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους σε Θέατρα, Κινηματογράφο, Ραδιόφωνο, Τηλεόραση, Θέατρο Σκιών, Λυρικό Θέατρο, Μουσική, Χορό, Τραγούδι. “Παρόλο που το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών δεν έχει ακόμα αποφασίσει τη συμμετοχή του στην απεργία, εξαιτίας της άρνησης της πλειοψηφίας των μελών του ΔΣ που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, η απόφαση της Ομοσπονδίας μάς δίνει τη δυνατότητα να γυρίσουμε τα θέατρα και όλους τους χώρους του κλάδου για να ενημερώσουμε συναδέλφισσες/ους και κοινό”, είπε ο Αλέξης Μαρτζούκος, μέλος του ΔΣ του ΣΕΗ. “Τα προβλήματα των γυναικών στο χώρο μας είναι πολλά. Το ότι βρίσκουν πιο δύσκολα δουλειά γιατί έχουν την εγκυμοσύνη, το ότι αμείβονται λιγότερο, το ότι δεν μπορούν να ακολουθήσουν τόσο εύκολα τις περιοδείες γιατί έχουν όλα τα βάρη του σπιτιού και της οικογένειας, οι παρενοχλήσεις, είναι μερικά από αυτά και πρέπει να τα παλέψουμε”.