Πολιτισμός
Μουσική: "Η Θάλασσα" των Στίχοιμα

«Θάλασσα» - νέος δίσκος των Στίχοιμα
και κάπου στο Αιγαίο ακούμε 
για παιδιά στα κύματα/ 
και τρέχουμε και βρίσκουμε 
ανθρώπους στην αδράνεια/ 
και γλάρους να τραβάνε 
πρόσφυγες στην επιφάνεια/ 
φονιάδες έχετε όνομα 
και αυτό το αγκίστρι δόλωμα/ 
για σας ο σεβασμός μας 
είναι πόρτες δίχως πόμολα/ 
με τους νεκρούς παρέα μας 
εμείς για την ιδέα μας/ 
Αθήνα μου εμείς κρατάμε 
πάνω την σημαία μας/
(Σημαία feat. Marginal)

Με τίτλο «Θάλασσα» ο νέος δίσκος των Στίχοιμα έρχεται να ταράξει τα νερά όσων πίστευαν ότι το Hip-Hop, ως φωνή των καταπιεσμένων, αργοπεθαίνει. Η θεματολογία του έργου τους δεν σταμάτησε ποτέ να είναι επηρεασμένη από κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα όπως η φτώχεια που επιβάλλεται με «business και με μαστίγιο», οι πολεμικοί ανταγωνισμοί που «φορτώνουν την Λάρισα και την Σούδα», αλλά και ο ρατσισμός «στη χώρα που οι μπάτσοι και οι φασίστες συνεργάζονται».

Άλλοτε με ύφος νοσταλγικό, άλλοτε διδακτικό (μα όχι κατηχητικό) και πάντα με ύφος οργισμένο για την βαρβαρότητα που προωθούν οι ελίτ στην κοινωνία, ο Βαλάντης (Xplicit) μας ταξιδεύει σε πολύ βαθιά νοήματα. Ταυτόχρονα, πετυχαίνει να μην γίνονται ακατανόητα ή ξένα. Τόσο στις ρίμες όσο και στα skits (φωνητικές αφηγήσεις) φανερώνεται μια πηγαία αγάπη και ένα πηγαίο «πιστεύω» γι’ αυτά που δημιουργεί και όχι ένα “άγχος” να πορώσει. Παρόλα αυτά μας συγκινεί και μας πορώνει.

Από μουσικής πλευράς, τα beats και συνολικά οι παραγωγές της Μαρίνας κρατάνε ψηλά και αυθεντικούς τους ήχους του Hip Hop, ωστόσο δεν σε αφήνει να νιώσεις μονότονα αφού γνωρίζει να συνθέτει και άλλα μουσικά ακούσματα με άριστο τρόπο.

Ιστορικά, η Μαρίνα μας έχει προσφέρει την επιβεβαίωση οτι το Hip-Hop δεν είναι μόνο για άντρες. Μια αντιδραστική αντίληψη που παλαιότερα ήθελε να πείσει οτί αυτή η κουλτούρα ταιριάζει μόνο στην αντρική ματσίλα. Ευτυχώς η Μαρίνα δεν είναι η μόνη.

Για όλους-ες εμάς που γνωρίσαμε και μεγαλώσαμε ακούγοντας τους Στίχοιμα, από τις εποχές του αντιπολεμικού κινήματος για το Ιράκ, μέχρι τους αγώνες σήμερα ενάντια στην βαρβαρότητα του συστήματος, ο νέος δίσκος δεν είναι απλά μια συντροφιά αλλά ένα αριστουργηματικό μουσικό υπόβαθρο στους κοινωνικούς αγώνες για έναν καλύτερο κόσμο.

Την τελευταία δεκαετία της κρίσης του συστήματος και των αντιστάσεων του κόσμου, το Hip-Hop γνώρισε μια νέα άνθηση αλλά και ριζοσπαστικοποίηση, τόσο τα συγκροτήματα όσο και το κοινό του, ιδιαίτερα μέσα από δύο μεγάλα γεγονότα, την εξέγερση του Δεκέμβρη 2008 και την αντιφασιστική έκρηξη όταν οι χρυσαυγίτες δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα (Killah-P).

Την ώρα που αρκετοί καλλιτέχνες, και της Hip-Hop, κρύβονται πίσω από αντιλήψεις του στυλ «η τέχνη δεν μπορεί να έχει πολιτικό λόγο», οι Στίχοιμα είναι το συγκρότημα που δεν το βουλώνει! Γι’ αυτό η νεολαία που παλεύει μαζικά ενάντια στους φασίστες και τον ρατσισμό στα σχολεία και τις γειτονιές, είναι η νεολαία που πλημμυρίζει τις συναυλίες τους. Κι αυτό είναι ελπιδοφόρο.

Ελπίζουμε να συνεχίσουν να επενδύουν μουσικά τα κοινωνικά κινήματα μέσα στους ίδιους τους δρόμους και τις πλατείες.

Καλό ταξίδι λοιπόν στη «Θάλασσα»

Και μέσα στα ανοιχτά 
με σκέπασε ένα κίνημα/ 
σκόρπια διαδήλωση 
αι δύσκολο ξεκίνημα/ 
και σου ζητάω συγγνώμη 
αν λίγο τη χάλασα/ 
μα η διαδήλωση μια μέρα έγινε θάλασσα/
(Θάλασσα feat. Σίφουνας)
 
• Ο δίσκος διανέμεται δωρεάν. Η πρώτη συναυλία παρουσίασης του δίσκου (23/2) έγινε πολύ νωρίς sold out και ακολουθεί δεύτερη το Σάββατο 2/3 στο Gagarin205.