Εργατικό κίνημα
ΕΚΑ: Απαράδεκτη απόφαση για την απεργιακή 8 Μάρτη

Την απαράδεκτη απόφαση να μη στηρίξει την απεργία στις 8 Μάρτη, πήρε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας στη συνεδρίαση του ΔΣ του την Πέμπτη 21 Φλεβάρη. Η πρόταση, την οποία είχε καταθέσει ο Βασίλης Συλαϊδής από την Αγωνιστική Ταξική Ενότητα καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία των μελών της Διοίκησης.

Στη διαδικασία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της “Κίνησης για μια απεργιακή 8 Μάρτη”. Εκ μέρους της, η Κατερίνα Θωίδου πήρε το λόγο για να ενημερώσει  για την πρωτοβουλία της απεργίας που έχει απλωθεί σε όλο το δημόσιο τομέα αλλά και σε μια σειρά συνδικάτα του ιδιωτικού όπως η ΠΟΣΠΕΡΤ, η ΠΟΘΑ, οι συμβασιούχοι του ΥΠ.ΠΟ κ.α. Και κάλεσε το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας να ανταποκριθεί σε αυτή τη μάχη δίνοντας σε όλες και όλους τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα την ευκαιρία να απεργήσουν ενάντια στις διακρίσεις, την ανισότητα και όλες τις επιθέσεις σε βάρος των εργαζόμενων γυναικών.

Η στάση της πλειοψηφίας των μελών του ΔΣ ήταν απογοητευτική. Με εξαίρεση τον πρόεδρο του ΕΚΑ που πρόβαλε τις αμφιβολίες του για την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης αλλά είπε ότι η παράταξή του (ΕΑΚ) στηρίζει την πρόταση, όλοι οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων παρατάξεων τοποθετήθηκαν κατά. Το βασικό επιχείρημα που πρόβαλαν, κύρια οι δυνάμεις των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Νέα Πορεία και ΕΜΕΙΣ, ήταν πως οι απεργίες δεν έχουν συμμετοχή και το αποτέλεσμα μιας τέτοιας απόφασης θα είναι αρνητικό για την “εικόνα” του Εργατικού Κέντρου (!).

Μαζί τους δυστυχώς συντάχτηκε και η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ). Η τοποθέτηση της εκπροσώπου της ξεκίνησε με τις μεγάλες επιθέσεις που δέχονται οι εργαζόμενες γυναίκες σήμερα και τη σημασία της 8 Μάρτη ως μέρα αγώνα που θα έπρεπε να είναι “απεργιακός σεισμός”. Επειδή όμως, κατά τη γνώμη της, αυτό δεν ισχύει για φέτος, εξαπολύοντας επίθεση στις άλλες παρατάξεις που δεν έχουν κινητοποιήσει μεγάλα σωματεία του ιδιωτικού τομέα στα οποία έχουν την πλειοψηφία, κατέληξε στο ότι μια τέτοια απεργία θα ήταν από “τα πάνω” και γι' αυτό δεν θα είχε επιτυχία. Βέβαια, και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που έχουν πλειοψηφία σε μεγάλα σωματεία, όπως της ιδιωτικής Υγείας και των ηθοποιών, έχουν αρνηθεί την πρόταση για απεργία στις 8 Μάρτη που έχουν καταθέσει και εκεί οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

Όλες/οι επέμειναν στην άρνησή τους, παρά το γεγονός ότι ο Β. Συλαϊδής αντιπρότεινε  την οργάνωση σύσκεψης του ΕΚΑ με τα σωματεία του την επόμενη βδομάδα που να εξασφαλίσει την επιτυχία της 8 Μάρτη. Η απουσία του ΕΚΑ δεν πρέπει να γίνει εμπόδιο στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην απεργία και τη διαδήλωση. Οι αποφάσεις του Σωματείου Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών αλλά και της Ένωσης Υπαλλήλων ΕΥΔΑΠ για συμμετοχή στις 8 Μάρτη διευρύνουν, παρά την άρνηση του ΕΚΑ, το απεργιακό κάλεσμα και ανοίγουν το δρόμο σε όλους τους χώρους.