Περιβάλλον
Οι μαθητές διαδηλώνουν για το κλίμα σε όλο τον κόσμο...

15/3, Λονδίνο

Σε εκατομμύρια υπολογίζονται οι μαθητές -και όχι μόνο- που διαδήλωσαν σε 2000 μεγάλες και μικρές πόλεις σε 123 χώρες την περασμένη Παρασκευή 15 Μαρτίου στο πλαίσιο της ιστορικής δράσης “Fridays for future” για την κλιματική αλλαγή που συνεχίζεται ασταμάτητη από τα τέλη του καλοκαιριού όταν ξεκίνησε αυθόρμητα από μια μαθήτρια στην Σουηδία.  

Οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν δείχνουν ογκώδη συλλαλητήρια χιλιάδων και δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών στις μεγάλες  πόλεις από άκρη σε άκρη σε ολόκληρο τον πλανήτη: Μελβούρνη, Σίντνεϊ, Λονδίνο, Βερολίνο, Πράγα, Παρίσι, Μαδρίτη, Ρώμη, Ζυρίχη, Βέρνη, Στοκχόλμη, Σεούλ, Χονγκ Κονγκ, Τόκιο, Νέο Δελχί, Κέιπ Τάουν, Ρίο Ντε Τζανέιρο, Μέξικο Σίτι, Μπουένος Άιρες, Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη, Μόντρεαλ, Λευκωσία. (φωτογραφίες στο tinyurl.com/y6gbcydm).

Πάνω από 10.000 μαθητές διαδήλωσαν στο Λονδίνο, όπου είχε προηγηθεί μαθητική απεργία στις 15 Φλεβάρη και ήδη έχει οριστεί η επόμενη για τις 15 Απρίλη. Ανάμεσα στα συνθήματα που φωνάχτηκαν ήταν “Να αλλάξουμε το σύστημα να μην αλλάξει το κλίμα”, “Δεν υπάρχει Σχέδιο Β” και “Δεν θα κάνουμε πίσω”. 3.000 μαθητές-τριες διαδήλωσαν στο Εδιμβούργο, 2,000 στην Γλασκώβη, 2000 στο Μπράιτον, 1500 στο Σέφιλντ και χιλιάδες ακόμα σε άλλες 20 πόλεις στη Βρετανία.   

Το κίνημα που βασικό αίτημα έχει τη μείωση των εκπομπών ρύπων, βδομάδα την βδομάδα, όχι μόνο δεν ξεφουσκώνει αλλά ριζοσπαστικοποιείται. 

Κοινωνική αλλαγή

“Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα για να περιορίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό πρέπει να αλλάξει και για να αλλάξει χρειάζεται κοινωνική αλλαγή” δήλωσε στην εφημερίδα Socialist Worker στο Λονδίνο, ο Ζάφρ, μαθητής, ενώ ένα κομμάτι της πορείας των μαθητών κατευθύνθηκε και προς την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ. 

Μετά τα τεράστια συλλαλητήρια στις 8 Μάρτη, μέρα της Γυναίκας και μια μέρα πριν τα αντιφασιστικά- αντιρατσιστικά συλλαλητήρια της 16ης Μάρτη, οι μαθητικές κινητοποιήσεις για το κλίμα στις 15 Μάρτη, αποτελούν μέσα σε μόλις μια βδομάδα, το τρίτο μεγάλο παγκόσμιο κινηματικό γεγονός. Ένας δυνατός άνεμος ελπίδας έχει αρχίσει να φυσάει σε όλο τον πλανήτη ότι μπορούμε να νικήσουμε ενάντια σε ένα σύστημα που γεννάει εκμετάλλευση, καταπίεση, ρατσισμό, φασισμό, καταστροφή του περιβάλλοντος.

Στην μικρή πόλη Κράισττσερτς στη Νέα Ζηλανδία την περασμένη Παρασκευή αυτή η αντίθεση ήταν προφανής. Την ίδια ώρα και μόλις 500 μέτρα από τα Τεμένη που ο φασίστας έσπερνε το θάνατο σε αθώους ανθρώπους επειδή ήταν Μουσουλμάνοι- εκατοντάδες μαθητές διαδήλωναν ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Οι τρεις διαδηλώσεις, των Κίτρινων Γιλέκων, της κλιματικής αλλαγής και των αντιφασιστών και των αντιρατσιστών που ενώθηκαν το Σάββατο στο Παρίσι δείχνει ότι η δύναμη βρίσκεται στον κοινό αγώνα και στη γενίκευση της αντίστασης ενάντια στο σύστημα.


...και στην Ελλάδα

“Η γη πεθαίνει, όλοι ενωμένοι”, “Σώστε τον πλανήτη, δεν έχουμε άλλο σπίτι” και “Μία γη, μία ευκαιρία” ήταν κάποια από τα συνθήματα που βροντοφώναξαν εκατοντάδες μαθητές όλων των ηλικιών, που συγκεντρώθηκαν στις 15 Μάρτη στο Σύνταγμα. 

Με πανό και αυτοσχέδια πλακάτ που κατήγγειλαν την καταστροφή του περιβάλλοντος και απαιτούσαν “αλλαγή συστήματος, όχι κλίματος”, αρχικά οι μαθητές περικύκλωσαν το συντριβάνι της πλατείας Συντάγματος. Στη συνέχεια προχώρησαν σε πορεία στην Ερμού και τους γύρω δρόμους καταλήγοντας στην πλατεία στο Μοναστηράκι. Στο πλευρό τους βρέθηκαν πολλοί δάσκαλοι και καθηγητές τους, ενώ η μαχητική παρουσία και τα συνθήματά τους κέρδιζαν την επιδοκιμασία περαστικών και τουριστών.

Οι μαθητές Anticapitalista στήριξαν με αφίσα και προκήρυξη την κινητοποίηση, καλώντας τους συμμαθητές και τους καθηγητές τους σε κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στο “σύστημα που καταστρέφει τις ζωές μας” με επόμενο σταθμό την αντιρατσιστική-αντιφασιστική διαδήλωση της επόμενης μέρας, 16 Μάρτη.

Συγκέντρωση έγινε και στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αριστοτέλους, με τη συμμετοχή μαθητών, φοιτητών και οικολογικών οργανώσεων. Η Μαρία, φοιτήτρια, μίλησε στην Εργατική Αλληλεγγύη: “Αφορμή για τις κινητοποιήσεις για το κλίμα, στάθηκε μια 16χρονη μαθήτρια από τη Σουηδία η οποία κάθε Παρασκευή διαδήλωνε έξω από τη σουηδική βουλή ενάντια στην κλιματικη αλλαγή. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε έμπνευση για χιλιάδες μαθητές οργανώνοντας διαδηλώσεις κάθε Παρασκευή. Θετικό είναι ότι και στην Ελλάδα γίνεται τέτοια προσπάθεια”.

Ο Οδυσσέας Χιλιτίδης από την “Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης” δήλωσε πως “Η κλιματική αλλαγή οφείλεται στην άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη. Αυτή προκαλείται από την αύξηση του ποσοστού του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων που παράγονται κατά την καύση ορυκτών όπως πετρέλαιο, λιγνίτης, κάρβουνο, φυσικό αέριο κ.α. Παρ' όλα αυτά οι κυβερνήσεις και οι μεγάλες πολυεθνικές αρνούνται να πάρουν τα μέτρα που απαιτούνται μιας και δρουν με βάση το κέρδος αδιαφορώντας για την καταστροφή”.