Διεθνή
Αλβανία: Τα θύματα του σεισμού θυσία στο βωμό του κέρδους

Καταστροφικός σεισμός 6.4 ρίχτερ έπληξε στις 26/11 την Αλβανία, ειδικότερα το Δυρράχιο και τα Τίρανα, με πάνω από 200 μετασεισμούς να σημειώνονται τις επόμενες ώρες. Ο απολογισμός είναι σπαρακτικός, 51 νεκροί, πάνω από 2000 τραυματίες και πάνω από 10.000 άστεγοι που είτε τα σπίτια τους καταστράφηκαν ολοσχερώς είτε έχουν κριθεί ακατάλληλα και έχουν εκκενωθεί. 

Ο σεισμός στην Αλβανία έπιασε απροετοίμαστες τις κρατικές αρχές, παρόλο που τον Σεπτέμβρη είχαν συμβεί δύο ισχυροί σεισμοί 5.6 (με επίκεντρο κοντά στο Δυρράχιο) και 5.4 ρίχτερ που προκάλεσαν πολλές υλικές ζημιές. Μέσα σε αυτούς τους δύο μήνες το αλβανικό κράτος δεν πήρε κανένα μέτρο αντισεισμικής προστασίας.

Η εκτενής καταστροφή οφείλεται στην κρατική αδιαφορία για την αυθαίρετη δόμηση και τον ελλιπή αντισεισμικό κανονισμό στις εν λόγω περιοχές. Η πλειονότητα των κτιρίων που επλήγησαν ήταν καινούριας κατασκευής, ευθυγραμμισμένα με το όραμα όλων των αλβανικών κυβερνήσεων για ένα fast truck εξευρωπαϊσμό με οποιοδήποτε κόστος. Πολλά από αυτά ήταν χτισμένα σε ακατάλληλες περιοχές, άλλα είχαν χτιστεί με πολύ φτηνά υλικά και σε άλλα είχαν γίνει πολεοδομικές παρεμβάσεις( πχ. ρίξιμο κολόνων). Εν ολίγοις η οικοδομική άνθηση στην Αλβανία αυτά τα χρόνια σήμαινε εκατομμύρια για τους εργολάβους, ξεπλένοντας πολύ μαύρο χρήμα και για τους φτωχούς σήμαινε μια ευκαιρία για να αποκτήσουν ένα δικό τους σπίτι, που για πολλούς ήταν η μοναδική τους περιουσία.

Δίπλα από τις ζοφερές εικόνες της καταστροφής είναι αυτές της αλληλεγγύης. Η αλληλεγγύη του κόσμου ήταν άμεση και τεράστια. Άνθρωποι συνέρρεαν στα συντρίμμια για να προσπαθήσουν να απεγκλωβίσουν τους γείτονές τους, σκάβοντας με τα χέρια τους, σπίτια προσφέρθηκαν για φιλοξενία των πληγέντων και μέσα σε λίγες μέρες μαζεύτηκαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ και είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες. 

Στην Ελλάδα η ανταπόκριση ήταν συγκινητική, από τα μηνύματα συμπαράστασης μέχρι την συλλογή πρώτων ειδών από διάφορες συλλογικότητες όπως αυτές των Αλβανών μεταναστών, τα σωματεία οικοδόμων η Ένωση Συλλόγων Γονέων Πετρούπολης, οι σύνδεσμοι ΠΑΟΚ και Άρη και δεκάδες δήμους, Εργατικά Κέντρα και σωματεία.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα κ.α) έστειλαν συνεργεία διάσωσης για να παίξουν το παιχνίδι των Διεθνών Σχέσεων την ίδια ώρα που κλείνουν τα σύνορα και πνίγουν τους κατατρεγμένους του πολέμου. Το παράδειγμα έρχεται από τα κάτω, από τις εικόνες των διεθνών συνεργείων διάσωσης να δουλεύουν δίπλα δίπλα για να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους, με χαρακτηριστική την εικόνα Κοσσοβάρου και Σέρβου διασώστη να συνεργάζονται. Γιατί η εικόνα αυτή μπορεί να αποτελέσει τον κανόνα και όχι την εξαίρεση, απέναντι στις άρχουσες τάξεις που σπέρνουν τον εθνικισμό στα Βαλκάνια.

Ο σεισμός σταμάτησε την καθημερινή ζωή πολλών ανθρώπων αλλά σίγουρα δεν σταμάτησε τις ορέξεις των καπιταλιστών στην Αλβανία. Πολλοί εργοδότες ζητούσαν από τους εργαζόμενους-ες να επιστρέψουν στις δουλειές τους λίγες ώρες μετά τον σεισμό, χωρίς να ενδιαφέρονται αν κάποιοι από αυτούς έμειναν άστεγοι ή αν θα κινδύνευαν από τους μετασεισμούς.

Απεργία 

Παράλληλα στο ορυχείο στο Bulqiz, το μεγαλύτερο της Αλβανίας, οι μεταλλωρύχοι από τις 25/11 έως σήμερα απεργούν, για να ανακληθεί η εκδικητική απόλυση του Προέδρου του νέου Σωματείου τους. Η απόλυση αυτή είχε ως στόχο να αποτραπεί η συσπείρωση των εργατών γύρω από τα συνδικάτα για να μην μπορούν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Μάλιστα η εργοδοσία του ορυχείου τους ζήτησε να επιστρέψουν στην δουλειά τους την ημέρα του σεισμού, ρισκάροντας περισσότερο απ’ ότι συνήθως την ζωή τους 1000 μέτρα κάτω από την γη. Οι εργάτες όμως απάντησαν μαζικά και απεργιακά, παραλύοντας το ορυχείο.

Τα δύσκολα δυστυχώς δεν έχουν ακόμα περάσει. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι σε ένα κράτος με ανύπαρκτες κρατικές δομές πρόνοιας. Οι εργάτες και εργάτριες στην Αλβανία πρέπει να μπούνε στην μάχη και να διεκδικήσουν την οικοδόμηση εργατικών κατοικιών που πληρούν τους κανονισμούς ασφάλειας και προσλήψεις στις δημόσιες υπηρεσίες (νοσοκομεία, πυροσβεστικές κλπ). Για να μπουν οι ανάγκες τους πάνω από τα κέρδη των καπιταλιστών, για να μην θρηνήσουμε ξανά θύματα στον βωμό του κεφαλαίου!