Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Πρόσφυγες Καλοδεχούμενοι: Stop στη ρατσιστική εκστρατεία

5/3, Αντιρατσιστική διαδήλωση στην Αθήνα. Φωτό: Κυριάκος Μπάνος

Χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν την Πέμπτη 5/3 το κέντρο της Αθήνας σε ένα εντυπωσιακό αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό ποτάμι που, ξεκινώντας από τα Προπύλαια, έφτασε μέχρι το Σύνταγμα με ένα βασικό και κεντρικό σύνθημα. “Ανοίξτε τα σύνορα για τους πρόσφυγες”. 

Εντυπωσιακή σε παλμό η διαδήλωση έσπασε το κλίμα της ρατσιστικής προπαγάνδας περί εισβολής και διέλυσε το παραμύθι της εθνικής ομοψυχίας που προσπάθησε να επιβάλει η κυβέρνηση του Μητσοτάκη όλη την προηγούμενη βδομάδα. 

Μαζικό ήταν το μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ και μαζί του το πανό του ΣΕΚ που έγραφε “Ρατσισμός, Λιτότητα, Καταστολή, Πολεμοκαπηλεία - Κάτω η Νέα Δημοκρατία”. 

Η διαδήλωση κατά τις 8μμ έφτασε στο Σύνταγμα περικυκλώνοντας την κεντρική πλατεία της Αθήνας από όλες τις πλευρές, ενώ μπροστά στη Βουλή υπήρχαν παραταγμένες κλούβες των ΜΑΤ του Μητσοτάκη και του Χρυσοχοΐδη. Τα ίδια ΜΑΤ που ηττήθηκαν από τον απλό κόσμο στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, και που, μαζί με καραβανάδες και παρακρατικούς, δολοφονούν πρόσφυγες στα σύνορα. Χαρακτηριστική ήταν η στάση ομάδας μπάτσων της ΔΙΑΣ που με τα μηχανάκια τους προσπαθούσαν όλη την ώρα να προβοκάρουν την διαδήλωση, χωρίς να το καταφέρουν.

“Σαν φοιτητές ξεκαθαρίζουμε πως δεν θα μείνουμε αδιάφοροι μπροστά στη δολοφονική ρατσιστική κατρακύλα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Διαδηλώνουμε σήμερα σε αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και μπαίνουμε στην πρώτη γραμμή για να οργανώσουμε την επόμενη μεγάλη κινηματική απάντηση στις 21 Μάρτη – Διεθνή Μέρα ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό”, ανέφερε ο Αλέξανδρος Κοροβέσης από το ΠΑΔΑ.

“Η σημερινή μαζική κινητοποίηση είναι μια ανάσα ανθρωπιάς. Όλες αυτές τις μέρες η ρατσιστική και εθνικιστική προπαγάνδα που έχει κατακλύσει τα ΜΜΕ μας έχει πραγματικά φοβίσει. Η σημερινή κινηματική απάντηση αποδεικνύει στην πράξη πως  τα κινήματα που είναι ηχηρά όλα αυτά τα χρόνια, ξαναβγαίνουν στο δρόμο για να εμποδίσουν αυτή την κατεύθυνση προς τον πόλεμο και τη βαρβαρότητα”, ανέφερε ο Βασίλης Κουκαλάνι, σκηνοθέτης-ηθοποιός που διαδήλωσε στο μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ.

“Διαδηλώνουμε κατά του φρικιαστικού εγκλήματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη που αποφάσισε να ανοίξει τον πόλεμο σε άοπλους πρόσφυγες και μετανάστες στέλνοντας το στρατό και την αστυνομία χτυπώντας και δολοφονώντας. Είναι μια εγκληματική ρατσιστική πολιτική που ξεδιπλώνεται από τον Έβρο μέχρι τα νησιά του Αιγαίου. Είναι απαράδεκτη η αναστολή των αιτήσεων ασύλου. Είναι απαράδεκτο το ότι τολμάνε να μιλάνε για κλειστά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Από τη μεριά μας τονίζουμε πως η λύση είναι μια και μοναδική. Να ανοίξουν τα σύνορα της Ευρώπης-φρούριο, και να αφήσουν αυτό τον κόσμο να περάσει. Μπορούμε να τους υποδεχτούμε με ανθρωπιά στις γειτονιές μας. Συνεχίζουμε το κίνημα που ξέσπασε στη Χίο και τη Λέσβο με την εξέγερση. Αυτή η εξέγερση δεν έχει τελειώσει και θα τελειώσει με την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη”, υπογράμμισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ. 

Σε πολλές πόλεις

Πολύ μαζικές ήταν οι διαδηλώσεις που έγιναν σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα. “Εντυπωσιακά μαζική ήταν η διαδήλωση και στη Θεσσαλονίκη. Πάνω από δυό χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στην πορεία που κάλεσαν  η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΚΕΕΡΦΑ, συλλογικότητες της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου. Η πορεία κινήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, καταλήγοντας στο ΥΜΑΘ. Το πανό των φοιτητικών συλλόγων ακολουθούσαν πολιτικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις της πόλης.

Δυναμικό και με παλμό ήταν το μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ που συσπείρωσε πλήθος αγωνιστών του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος, μεταξύ άλλων και μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που διαδήλωσαν την ώρα που βλέπουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει πλάτες στην πολιτική των κλειστών συνόρων της ΕΕ”, ανέφερε στην ΕΑ η Δήμητρα Κομιανού από την ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης 

“Πάνω από 500 άτομα διαδήλωσαν στην Πάτρα σε μια από τις μεγαλύτερες αντιρατσιστικές συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών. Πολύ μαζικό ήταν το μπλοκ των φοιτητών, ενώ δυναμική ήταν και η παρουσία της ΚΕΕΡΦΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που πήραν την πρωτοβουλία για να οργανωθεί αυτή η μεγάλη διαδήλωση ενώνοντας όλες τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς”, τόνισε ο Δημήτρης Μπελιάς από την ΚΕΕΡΦΑ Πάτρας.

“Εκατοντάδες διαδήλωσαν και στα Γιάννενα ενάντια στη ρατσιστική πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ που δολοφονεί πρόσφυγες στα σύνορα. Συνεχίζουμε με αυτοπεποίθηση μετά τις χθεσινές διαδηλώσεις να τσακίσουμε τον ρατσισμό και τους φασίστες”, μετέφερε η Λουίζα Γκίκα καλώντας στις διαδηλώσεις της 21ης Μάρτη. 

“Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στα Χανιά η αντιρατσιστική συγκέντρωση και πορεία στην οποία κάλεσαν φορείς και συλλογικότητες της πόλης, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο.

Με βασικό αίτημα «ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες», η αντιρατσιστική και αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία αποτέλεσε μια ηχηρή απάντηση στις ρατσιστικές προκλήσεις της κυβέρνησης και στην επανεμφάνιση των ταγμάτων εφόδου”, δήλωσε η Μαρία Καλιτσουνάκη από την ΚΕΕΡΦΑ Χανίων.

Μαζική η διαδήλωση στο Βόλο με πάνω από 200 άτομα. Ήταν μια δυνατή απάντηση και στα φασισταριά που οργάνωναν "κυνήγι λαθρομεταναστων" με φωτογραφίες σε κλειστές ομάδες στο facebook με όπλα και μαχαίρια. Συνεχίζουμε στις 21 Μαρτη και στο Βόλο. Όλοι μαζί, δε θα τους αφήσουμε σπιθαμή”, ανέφερε ο Στάθης Αντωνάκης από την ΚΕΕΡΦΑ Βόλου.

“Πάνω από 200 αντιρατσιστές/ριες διαδήλωσαν στην Ξάνθη την Πέμπτη 5/3 κόντρα στη βάρβαρη επιδρομή κυβέρνησης-ΕΕ-φασιστών στα σύνορα του Έβρου. Η πορεία ξεκίνησε από το Πολυτεχνείο και διέσχισε με παλμό τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στην κεφαλή της πορείας βρέθηκε το μαζικό μπλοκ των ΕΑΑΚ, πιο πίσω οι αναρχικοί, η Λαϊκή Αντίσταση, οι Αγωνιστικές Κινήσεις και η ΚΕΕΡΦΑ με κεντρικό σύνθημα «Πες το δυνατά, πες το καθαρά, σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά»”, σημείωσε ο Παντελής Αποστολίδης από την ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης.

Την Τρίτη 3/3 πραγματοποιήθηκε η αντιφασιστική-αντιρατσιστική πορεία στο Ηράκλειο της Κρήτης. “Οι εργαζόμενοι και η νεολαία του Ηρακλείου έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα: Το δηλητήριο του εθνικισμού και του φασισμού δε θα ποτίσει το λαό και τη νεολαία. Κλιμακώνουμε άμεσα την πάλη μας, στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε πρόσφυγες και μετανάστες. Διεκδικούμε πλήρη δικαιώματα στην εργασία, στη στέγαση στην περίθαλψη και στην ελεύθερη μετακίνηση προς τη χώρα επιλογής τους”, τόνισε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Λεωνίδας Μαρουλάσοφ από την ΚΕΕΡΦΑ στο Ηράκλειο Κρήτης. Μεγάλη διαδήλωση έγινε και στο Ρέθυμνο.