Κορονοϊός
Κορονοϊός: Κλιμάκωση, όχι πάγωμα των απεργιών

8 Μάρτη, Αθήνα. Φωτό: Κυριάκος Μπάνος

Σε ανοιχτή συνέλευση καλούν την Πέμπτη 12 Μάρτη, στις 6.30μμ, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου Αγ. Σάββας, ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και ο Συντονισμός Νοσοκομείων.  

Αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια της κυβέρνησης να παγώσει όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχει να αντιμετωπίσει με πρόσχημα τις “έκτακτες συνθήκες” που έχει φέρει το ξέσπασμα του κορονοϊού. 

Πρώτη που συναίνεσε σε αυτή την προσπάθεια ήταν η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία, δυο μέρες πριν την πραγματοποίησή της, ανακοίνωσε την αναστολή της απεργίας που είχε προκηρύξει για τις 5/3 και την μεταφορά της στις 7 Απρίλη. Κεντρικό επιχείρημα ήταν ότι με την επιδημία του κορονοϊού, χρειάζεται υπευθυνότητα από τα συνδικάτα κι όχι απεργίες. Στην πραγματικότητα ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Η αναστολή της απεργίας από την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, ήταν λάθος. Σε μια τόσο κρίσιμη φάση λόγω του ιού, ο μόνος δρόμος για να κερδηθούν οι απαραίτητες προσλήψεις και δαπάνες στην Υγεία, είναι αυτός της απεργιακής σύγκρουσης με την κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, φωνάζουν ότι δεν γίνεται να αντιμετωπιστεί η επιδημία με τόσο τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά, την ώρα που ο Κικίλιας συνεχίζει τα παραμύθια για την ετοιμότητα του ΕΣΥ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και μετά την αναβολή της απεργίας από την ΠΟΕΔΗΝ, οι εργαζόμενοι του Αττικού – νοσοκομείου αναφοράς για τον κορονοϊό – καλούν σε απεργιακή κινητοποίηση με στάση εργασίας την Πέμπτη 12/3, καθώς όπως καταγγέλουν, ακόμα κι ένα μήνα μετά τις αρχικές τους προειδοποιήσεις για έλλειψη σχεδίου “για τον κοροναϊό στο Αττικό που να είναι εφαρμόσιμο, σε πιθανή μαζική έξαρση της νόσου”, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Κινητοποίηση με αίτημα μαζικές προσλήψεις και χρηματοδότηση οργανώνεται και στο νοσοκομείο Αγ.Όλγα, στις 18/3, από μια σειρά σωματεία και τοπικούς φορείς της Ν.Ιωνίας.

Αντί λοιπόν να προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον πανικό για να πάρει ανάσα από την οργή του κόσμου με το πρόσχημα των “έκτακτων συνθηκών”, βρίσκοντας στηρίγματα στις ηγεσίες των συνδικάτων. Πρόκειται για συνέχεια της κυβερνητικής εκστρατείας για το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, μαζί με τους νόμους που ψήφισαν τον Σεπτέμβρη και αυτούς που ετοιμάζουν για την απαγόρευση των διαδηλώσεων. 

Την ίδια ώρα συνεχίζει και κλιμακώνει τις επιθέσεις. Ψήφισε το ασφαλιστικό σφαγείο του Βρούτση, του οποίου πτυχές συνεχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια όπως αυτή του του ανεβάσματος των ορίων ηλικίας προοπτικά στα 72. Στα νοσοκομεία μετακινούν προσωπικό και προωθούν την ιδιωτικοποίηση μέσω ΣΔΙΤ.  Στα σχολεία συνεχίζουν τις περικοπές και προωθούν την αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών. Κατεβάζουν τροπολογίες που δίνουν σε ιδιώτες ακόμη περισσότερες υπηρεσίες των δήμων και χτυπάνε τα εργατικά δικαιώματα στους ΟΤΑ. 

Γι' αυτό και ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης με το Συντονιστικό Νοσοκομείων, ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι ώρα για πάγωμα, αλλά για κλιμάκωση των αγώνων. “Δεν θα δώσουμε χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση της ΝΔ «για να βγει από τα δύσκολα», από την απομόνωση που την έσπρωξαν η οργή του κόσμου και οι αγώνες του.

Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις να στηρίξουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη αυτό το διάστημα. Την απεργία των εργαζόμενων στην Υπηρεσία Ασύλου και την Άρσις στις 11 Μάρτη ενάντια στην ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες. Στηρίζουμε την απεργία σωματείων στις 19 Μάρτη για τις συλλογικές συμβάσεις. Πάνω απ’ όλα οργανώνουμε από τώρα την απεργία στην Υγεία στις 7 Απρίλη σε όλα τα νοσοκομεία πανελλαδικά για να εκφραστεί η διάθεση των συναδέλφων να παλέψουν ενάντια στις επιθέσεις της ΝΔ χωρίς υπαναχωρήσεις. Απαιτούμε από την ΑΔΕΔΥ, όλες τις παρατάξεις της και όλα τα συνδικάτα να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση της ΝΔ να επιβάλει σιωπητήριο στους εργατικούς αγώνες” σημειώνουν στο κάλεσμά τους για τη συνέλευση.