Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Πρόσφυγες Καλοδεχούμενοι: Τίμησαν τη μέρα των Γυναικών πάνω στον φράχτη!

Οι προφύγισσες και οι πρόσφυγες στον Έβρο τίμησαν την Παγκόσμια Μέρα Γυναικών απαιτώντας “Ανοίξτε τα σύνορα”. Φωτό: Elif Ozturk, Anadolu Agency

Στη φετινή 8 Μάρτη ήταν κυρίαρχο στοιχείο το τι σημαίνουν τα σύνορα για τις γυναίκες. Εκατοντάδες γυναίκες και άντρες από τα στρατόπεδα που βρίσκονται γύρω από την Αθήνα συμμετείχαν στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και μετά διαδήλωσαν για ίσα δικαιώματα αλλά και ανοιχτά σύνορα. 

Σε όλες τις διαδηλώσεις για τις 8 Μάρτη συμμετείχαν φέτος πρόσφυγες και προσφύγισσες δίνοντας αυτόν τον τόνο παντού, αλλά και τα συνθήματα που επικράτησαν αναδείκνυαν πόσο στενά συνδεδεμένη είναι η ρατσιστική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας με τις σεξιστικές της επιθέσεις. Τις προηγούμενες ημέρες είχε κυκλοφορήσει και κάλεσμα των γυναικών της Μόριας για μαζική συμμετοχή όλων στις διαδηλώσεις της 8 και 21 Μάρτη –οι γυναίκες αυτές με τον ξεσηκωμό τους τον Γενάρη ξεκίνησαν τα γεγονότα που οδήγησαν στην εξέγερση στα νησιά ενάντια στα κλειστά στρατόπεδα. 

Παράλληλα, στον Έβρο οι γυναίκες που βρίσκονται εγκλωβισμένες στα σύνορα οργάνωσαν διαδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών. Με αυτοσχέδια πλακάτ από χαρτόνι σε ελληνικά, αραβικά και αγγλικά οι πρόσφυγες και οι προσφύγισσες απαίτησαν να ανοίξουν τα σύνορα.

Μαλακάσα

Η συμμετοχή των προσφύγων και προσφυγισσών που ζουν στο στρατόπεδο της Μαλακάσας οργανώθηκε επίσης από τις ίδιες τις γυναίκες. Με αφετηρία τη συμμετοχή τους σε εκδήλωση στο Μαρούσι δέκα ημέρες νωρίτερα, μια ομάδα γυναικών ανέλαβε την πολιτική συζήτηση και την προπαγάνδιση της 8 Μάρτη μέσα στο στρατόπεδο. Μετέφρασαν την προκήρυξη της Κίνησης για την Απεργιακή 8 Μάρτη στα φαρσί, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην Κίνηση να διακινήσει το υλικό της και σε άλλα στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα. Σε συνεργασία με μέλη της ΚΕΕΡΦΑ και της Κίνησης για την Απεργιακή 8 Μάρτη από τα βόρεια προάστια, ομάδες προσφυγισσών έκαναν εξορμήσεις πόρτα πόρτα και άνοιξαν τη συζήτηση για την απεργιακή διαδήλωση στην ημέρα των γυναικών. Μια συζήτηση που έφτανε μέχρι το ποια είναι αυτή τη στιγμή συνολικά η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, γιατί πρόκειται για μια επίθεση που πρέπει να την απαντήσουμε ενωμένα, άντρες και γυναίκες, πρόσφυγες/προσφύγισσες και ντόπιοι/ες.

Στην πορεία αυτής της διαδικασίας μπήκαν μπροστά και μαθήτριες που ανέλαβαν κι αυτές να οργανώσουν τη συμμετοχή, μιλώντας με ακόμα περισσότερο κόσμο και καταγράφοντας πόσες οικογένειες και με πόσα μέλη η καθεμιά θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. Την ημέρα της διαδήλωσης η οργάνωση των πούλμαν, η μετάφραση, η συγκρότηση του μπλοκ, οι χαιρετισμοί στην εξέδρα, ακόμη και η διανομή των γευμάτων που είχαν ετοιμάσει οι συλλογικές κουζίνες και ο έλεγχος να μην μείνει κανείς πίσω στην επιστροφή ήταν αποκλειστικά στα χέρια των γυναικών και των μαθητριών αυτών.

Έτσι η φετινή 8 Μάρτη, τόσο στα σύνορα όσο και στα στρατόπεδα ήταν μια ηχηρή επιβεβαίωση του συνθήματος «Με τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή».