Η Αριστερά
Νέο τεύχος “Σοσιαλισμός από τα Κάτω”: Για να γίνει η Αριστερά πιο τολμηρή

Το νέο τεύχος του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω πιάνει το σφυγμό των εξελίξεων και των μετώπων που ξεδιπλώνονται οι αγώνες ενάντια στις επιθέσεις της κυρίαρχης τάξης. 

Ο Π. Γκαργκάνας στο άρθρο με τίτλο Κραχ Οικονομικό-Πολιτικό-Ιδεολογικό, αναλύει το υπόβαθρο αυτών των εξελίξεων, εξηγεί πως: «ένας συνδυασμός επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης, όξυνσης των ανταγωνισμών και έξαρσης των εργατικών αντιστάσεων λειτουργεί αποσταθεροποιητικά όχι μόνο για το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα αλλά διεθνώς». Αυτή η ανάλυση γίνεται με το βλέμμα στραμμένο και στη συζήτηση που γίνεται στην Αριστερά για τις δυνατότητες να παλέψουμε νικηφόρα. Όπως επισημαίνει το άρθρο: «Τώρα που η θεωρία της συντηρητικοποίησης διαψεύδεται από τις εξελίξεις και η πολύπλευρη κρίση του αντίπαλου στρατοπέδου ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας, η Αριστερά χρειάζεται να γίνει πιο τολμηρή».

Εργατικές μάχες ενάντια στην κυβέρνηση είναι ο τίτλος του άρθρου του Τ. Αναστασιάδη που συνοψίζει τις μάχες που έχει δώσει το εργατικό κίνημα στο πρώτο οχτάμηνο της κυβέρνησης της ΝΔ, τις προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπο και τις απαντήσεις που απαιτούνται. Όπως επισημαίνει: «η εμπειρία δείχνει ότι η δύναμη βρίσκεται στην ενότητα ελαστικά εργαζόμενων και μονίμων με την κοινή δράση μέσα από τα σωματεία. Για να ενώσουμε όλα τα κομμάτια της τάξης ανεξάρτητα από την σχέση εργασίας, να δυναμώσουμε τη συλλογική δύναμη της τάξης και τα συνδικάτα της μέσα στους χώρους δουλειάς, να χτίσουμε ένα εργατικό κίνημα ικανό να τσακίσει τις επιθέσεις της κυβέρνησης και των αφεντικών. Σε αυτή την προσπάθεια στρατεύεται ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης».

Το ερώτημα που θέτει το επόμενο άρθρο γραμμένο από την Μ. Στύλλου, ΣΥΡΙΖΑ-Πόσο ακόμα πιο δεξιά; είναι στο στόμα χιλιάδων αγωνιστών/τριών της Αριστεράς και του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. Το άρθρο διαπιστώνει: «Πού βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτήν την κρίση της κυβέρνησης και του συστήματος; Οργανώνει τους αγώνες και τις αντιστάσεις; Παρακολουθεί εξ αποστάσεως; Ή ψάχνει τρόπους να συνεργαστεί και να στηρίζει τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης του Μητσοτάκη; Η απάντηση είναι το τρίτο».

Η αιτία γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πάει δεξιά θέλοντας να γίνει ένα νέο ΠΑΣΟΚ, είναι η στρατηγική των «αμοιβαίων συμβιβασμών» που βέβαια δεν είναι τωρινή. Αυτό που έχει αλλάξει είναι η κατάσταση του συστήματος: «η εικόνα είναι πιο πολωμένη και πιο συγκρουσιακή από το 2012 και το 2015». 

Οι διαπιστώσεις χρειάζονται για να χαράξουμε δρόμο μπροστά. Ή όπως το θέτει το άρθρο: «Πώς γίνεται να είναι η αριστερά σήμερα και επαναστατική και ανοιχτή; Μήπως αυτά τα δύο βρίσκονται σε αντίφαση μεταξύ τους; Όχι, εάν είναι ενιαιομετωπική. Εάν απευθύνεται και συνεργάζεται με όλη την αριστερά – απευθύνεται και παλεύει μαζί με τον κόσμο των ρεφορμιστικών κομμάτων, και του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η εμπειρία του ΣΕΚ και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και το δυνάμωμα των αγώνων, αλλά και των επαναστατικών ιδεών και της προοπτικής».

«Ανοίξτε τα σύνορα» είναι ο τίτλος του άρθρου γραμμένου από τον Γ. Πίττα αλλά και κάτι περισσότερο: πρέπει να είναι η απάντηση όλης της Αριστεράς στο ρατσιστικό πόλεμο που εξαπολύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη παράλληλα με το φιάσκο της πολιτικής της και σε αυτό το μέτωπο. Όπως γράφει: 

«Αυτή είναι η κρίσιμη στιγμή, για ακόμη μια φορά όπως το 2015, σε όλη την Ευρώπη, το κίνημα αλληλεγγύης, τα συνδικάτα, το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα να βάλουν φρένο στα σχέδια κυβέρνησης-ΕΕ από τη μια και στις ακροδεξιές κραυγές λέγοντας απλά και καθαρά: “Ανοίξτε τα σύνορα, αφήστε τους πρόσφυγες να περάσουν”. Απέναντι στην διπλή επίθεση λιτότητας και ρατσισμού της ΝΔ πρέπει να μπολιάσουμε κάθε αγώνα και κάθε απεργία με αυτό το αίτημα».

Μαρτυρίες

Το άρθρο συμπληρώνουν δυο συγκλονιστικά ντοκουμέντα μαρτυρίες: Η ζούγκλα της Μόρια απ’ τον Αμπντούλ Αζίζ Μουχάμεντ, έναν από τους ηγέτες του αγώνα των προσφύγων στο κλειστό κέντρο κράτησης της Αυστραλίας στο νησί Μάνους της Παπούα-Νέα Γουινέα στον Ειρηνικό Ωκεανό και Η φωνή των γυναικών της Α.Μ, 19χρονης δασκάλας από το Αφγανιστάν που αγωνίζεται στο στρατόπεδο της Μόριας. Και τα τρία άρθρα είναι το καλύτερο εφόδιο να οργανώσουμε μια 21 Μάρτη σεισμό!

Ο Κώστας Πολύδωρος στο άρθρο «Κορονοϊός-αρρώστια του καπιταλισμού» αναλύει τις αιτίες της νέας επιδημίας που το θερμοκήπιό της είναι ο τρόπος που είναι οργανωμένη η παραγωγή τροφίμων στον καπιταλισμό και οι νεοφιλελεύθερες επιθέσεις των ιδιωτικοποιήσεων και των περικοπών. Επίσης εξηγεί ποια είναι η εργατική απάντηση:

«Ο κορονοϊός αποκάλυψε ότι ο καπιταλισμός είναι ένα άρρωστο σύστημα. H ασθένειά του αντανακλάται στην οικονομική κρίση, τις επιδημίες, την καταστροφή της φύσης, τον ρατσισμό και την πολεμική απειλή. Η εργατική τάξη είναι η κοινωνική δύναμη που μπορεί να χρησιμοποιήσει τις επιστήμες, την τεχνολογία και τα παραγωγικά μέσα για να δώσει ένα τέλος σε αυτό το τρελοκομείο». Αυτή η προοπτική χτίζεται στο σήμερα, με τους αγώνες για μαζικές προσλήψεις στη δημόσια υγεία, για απόκρουση των επιθέσεων της κυβέρνησης της ΝΔ. 

Η Κατερίνα Θωίδου στο άρθρο Εκτρώσεις Ελεύθερες και Δωρεάν ξεσκεπάζει τις υποκρισίες των «προστατών του αγέννητου παιδιού» και τις σεξιστικές «λύσεις για το πρόβλημα της υπογεννητικότητας». Όπως εξηγεί αυτές οι επιθέσεις δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά, η πηγή τους δεν είναι απλά κάποια σκουριασμένα μυαλά αλλά: «είναι καρπός της πολιτικής της ΝΔ, η οποία ποτέ δεν έκρυψε ότι είναι το κόμμα του ‘πατρίς, θρησκεία, οικογένεια’» και μιας άρχουσας τάξης που θέλει να φορτώσει τα βάρη της αναπαραγωγής της εργατικής τάξης στις γυναίκες της. Γι’ αυτό:

«Κόντρα στα αφεντικά παλεύουμε για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις της ενέργειας, των Πανεπιστημίων, των υπηρεσιών καθαριότητας των Δήμων, για παιδικούς σταθμούς 24ωρης λειτουργίας στους χώρους εργασίας, ΚΑΠΗ σε κάθε γειτονιά, επέκταση του Βοήθεια στο Σπίτι, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους, ίσες αποδοχές, πρόσβαση στην αντισύλληψη και σε ασφαλείς εκτρώσεις, στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία».

Η συζήτηση για το ποδόσφαιρο, την σχέση του με την πολιτική και την στάση της Αριστεράς άνοιξε με τους πρόσφατους καυγάδες του Μαρινάκη και του Σαββίδη με τη ΝΔ να αντιμετωπίζει ακόμα ένα φιάσκο. Ο Γιώργος Ράγκος στο άρθρο με το εύστοχο τίτλο Το ποδόσφαιρο πέρα από το αυτογκόλ του Μητσοτάκη ξετυλίγει το κουβάρι των σκανδάλων αλλά και των κοινωνικών αντιφάσεων που χαρακτηρίζουν τη βιομηχανία της μπάλας. 

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών στην Ιρλανδία έχουν διεθνή σημασία. Ο Κ. Πίττας στο άρθρο Ιρλανδία -Εκλογική Ανταρσία εξηγεί την αναπάντεχη -για τα αστικά επιτελεία- επιτυχία της Αριστεράς στη χώρα-πρότυπο της «επιτυχημένης εξόδου από το μνημόνιο», και τις δυνατότητες της επαναστατικής αριστεράς που βγήκε πιο δυνατή από αυτή την αναμέτρηση. 

Το νέο τεύχος του περιοδικού περιέχει και μια σειρά παρουσιάσεις βιβλίων που συμβάλλουν στη συζήτηση του κόσμου της Αριστεράς. Η Σ. Πανίδου παρουσιάζει το βιβλίο της Άννας Ματθαίου “Οικογένεια και σεξουαλικότητα. Μεταξύ παράδοσης και νεωτερικότητας (ελληνικές μαρτυρίες 17ος - αρχές 19ου αιώνα)”, η Λ. Μπουρίτη τη νέα έκδοση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου με τίτλο “Ελλάδα- Τουρκία η σύγκρουση των υποϊμπεριαλισμών. Ενάντια στους “άξονες” και την απειλή του πολέμου”, ο Μ. Κουρουνδής το ιστορικό μυθιστόρημα του Eric Vuillard, “Ημερήσια διάταξη”, και ο Λ. Μπόλαρης το νέο βιβλίο του ιστορικού Μ. Λυμπεράτου, “Ζητήματα Εξουσίας Από την Κίνα στην Ευρώπη και την Ελλάδα – Αριστερή στρατηγική και αντεπαναστάσεις μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μια συγκριτική παράθεση”.

Πλούσια ύλη, αιχμηρές ιδέες για τις σκληρές μάχες που έχουμε μπροστά μας!

 

 
Διαβάστε επίσης:
 

Θα τα βρείτε στο μαρξιστικό βιβλιοπωλείο Φειδίου 14 πίσω από Τιτάνια-ΡΕΞ

τηλ. 2105247584

www.marxistiko.gr