Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Πρόσφυγες Καλοδεχούμενοι: Μέχρι πού φτάνει ο κατήφορος του Τσίπρα;

Δεκάδες χιλιάδες αντιρατσιστές/τριες και αντιφασίστες/στριες ένιωσαν ανατριχίλα όταν άκουσαν τη Δευτέρα 2/3 τον Αλέξη Τσίπρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega να συμφωνεί με την πολιτική των κλειστών συνόρων δηλώνοντας πως "Από τη στιγμή που υπάρχει η απόπειρα μαζικής εισροής στη χώρα, σωστά κλείνουν τα σύνορα". Μάλιστα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε πως από την δική του πλευρά "είναι έτοιμος να βάλει πλάτη” στις δολοφονικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη καλώντας τον πρωθυπουργό να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να υπάρξει ένα “ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης”. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπερηφανεύτηκε κιόλας πως και η δική του κυβέρνηση είχε κλείσει τον Έβρο “χωρίς τυμπανοκρουσίες”, ενώ αναφερόμενος στα πρόσφατα επεισόδια στη Λέσβο και στη Χίο αποδοκίμασε τις συμπεριφορές και από τις δύο πλευρές, “και τις υπερβολές των δυνάμεων της Αστυνομίας αλλά και αυτές των κατοίκων των νησιών”.

Ο Τσίπρας επιβεβαιώνοντας τη δεξιά στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και στο προσφυγικό -άλλωστε σαν πρωθυπουργός ήταν αυτός που πρώτος έτρεξε να υπογράψει την αντιμεταναστευτική συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας το Μάρτη του 2016- προσφέρει στήριξη στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την ώρα της χειρότερης κρίσης της.

H δεξιά κατηφόρα του Τσίπρα έχει φέρει διαφοροποιήσεις ακόμα και μέσα στα κόμματα της ευρωπαϊκής αριστεράς αφού ήδη 57 ευρωβουλευτές από τέσσερις πολιτικές ομάδες (Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Αριστερά, RenewEurope) κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση για πρακτικές τύπου Όρμπαν.

Αντίδραση στην κατρακύλα του Τσίπρα έρχεται και μέσα από το ίδιο του το κόμμα. Εκατοντάδες ήταν οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ που βγήκαν στο δρόμο και συμμετείχαν στις μεγάλες διαδηλώσεις της 5/3 σε όλη την Ελλάδα.

Ο κόσμος που βρέθηκε στο πλευρό των προσφύγων όλα αυτά τα χρόνια  αγανακτεί με την πολιτική που κάνει πλάτες στις δολοφονικές πολιτικές της ΕΕ-φρούριο και της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, η υποδοχή τους, η προσπάθεια ενσωμάτωσής τους στις πόλεις και στις γειτονιές, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το σχέδιο της αποτροπής και των κλειστών συνόρων που υιοθετεί ο Τσίπρας. 

Είναι ώρα μέσα από τις γραμμές του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος, της ΚΕΕΡΦΑ και των πρωτοβουλιών της να βάλουμε τέλος στις απόπειρες συναίνεσης με την κυβερνητική εκστρατεία του μίσους.