Κορονοϊός
Αγώνας για να σώσουμε ζωές: Διεκδικούμε από τους δήμους σε κάθε γειτονιά

Ανακοινώσεις για τα μέτρα που πρέπει να πάρουν οι δήμοι για την αντιμετώπιση της πανδημίας έβγαλαν μια σειρά δημοτικά σχήματα της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. 

Σε ανακοίνωσή της στις 25/3 η Ανταρσία στα Χανιά δηλώνει ανάμεσα σε άλλα: “Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την επιδημία με μόλις 8 κρεβάτια ΜΕΘ. Οι 300 περίπου εργαζόμενοι που αποτελούν το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Χανίων είναι λιγότεροι από τα 2/3 του απαραίτητου προσωπικού. Από τις νέες προσλήψεις έως αυτή τη στιγμή έχουν έρθει μόλις 4 νέες νοσηλεύτριες. Την ίδια στιγμή 10 εργαζόμενοι, που ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες, αποσύρθηκαν για λόγους ασφάλειας, που σημαίνει ότι οι προσλήψεις δεν καλύπτουν ούτε κατά το ήμισυ τις θέσεις αυτές. Οι χειρισμοί της προηγούμενης διοίκησης στέρησε από το νοσοκομείο θέσεις 17 ιατρών που δεν έχουν αποκατασταθεί. […] Ποιος θα φροντίζει [τους άστεγους] όταν είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ήδη βεβαρυμμένο παρελθόν στην υγεία τους; Επιβεβαιωνόμαστε δυστυχώς με τραγικό τρόπο όσοι φώναζαν ότι δεν φτάνει μόνο το υπνωτήριο αστέγων, αλλά χρειαζόμαστε μια πιο διευρυμένη δομή. Τι θα γίνει με τους καταυλισμούς των Ρομά; Το πρόγραμμα μεταστέγασής τους αφέθηκε να σαπίσει από την δημοτική αρχή Βάμβουκα με αποτέλεσμα οι συνθήκες υγιεινής στους καταυλισμούς να παραμένουν άθλιες. Τι ακριβώς συμβαίνει στις φυλακές της Αγυιάς; Τι γίνεται στους θαλάμους των στρατιωτών στις μονάδες της πόλης; Να επιταχθούν τώρα κλειστά ξενοδοχεία και στεγαστεί σε ανθρώπινες συνθήκες ο κόσμος που υποφέρει”.

Επιτακτική

“Είναι πιο επιτακτική από ποτέ η στελέχωση του συνόλου των κοινωνικών υπηρεσιών στους δήμους. Οι γειτονιές πρέπει να παραμένουν καθαρές, οι απολυμάνσεις πρέπει να επεκταθούν. Η δυνατότητα ψυχολογικής στήριξης είναι ακόμα πιο αναγκαία. Η βοήθεια σε ανθρώπους με αναπηρία ή ηλικιωμένους επίσης. Κι όμως αυτά είναι το αντικείμενο υπηρεσιών που όλα τα τελευταία χρόνια έγιναν στόχος ανελέητων επιθέσεων. Η καθαριότητα, οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, το Βοήθεια στο Σπίτι, σχεδόν συνολικά στελεχώθηκαν από συμβασιούχους, που κάθε τόσο έρχονταν αντιμέτωποι με την απόλυση και η ίδια η υπηρεσία με την απαξίωση, το κλείσιμο ή την ιδιωτικοποίηση”, τονίζει ανάμεσα σε άλλα με ανακοίνωσή της στις 27/3 η “Αντίσταση και Ανατροπή – Αντικαπιταλιστική Κίνηση Βριλησσίων”. Αντίστοιχα η Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μαρουσιού “Εκτός των Τειχών” κατήγγειλε την απαγόρευση κυκλοφορίας και τόνισε: “Ο δήμος Αμαρουσίου είναι συνένοχος σε αυτή την πολιτική. Ο δήμαρχος στις ανακοινώσεις του επαναλαμβάνει όλες τις υποκριτικές "εκκλήσεις" της κυβέρνησης για "αλληλεγγύη" και "υπευθυνότητα". Αλλά ο δήμος δεν έχει πάρει ούτε ένα πραγματικό (όχι τυπικό και εικονικό) μέτρο για να προστατέψει τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και τις άλλες υπηρεσίες από τον ιό. Ούτε έχει πάρει κανένα μέτρο για να προστατέψει τους δημότες από την οικονομική καταστροφή που έρχεται. Θα παγώσει τα δημοτικά τέλη; Θα στηρίξει τους συμπολίτες μας που χάνουν τη δουλειά τους ή το εισόδημά τους; Θα προσφερθεί, έστω και την τελευταία ώρα, να φιλοξενήσει -σε άδεια διαμερίσματα, χώρους του δήμου και ξενοδοχεία- πρόσφυγες;”

Η “Ανταρσία στην Κοκκινιά” έβγαλε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει: “Με κυνισμό αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή τους κατοίκους της πόλης μας, αφού προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πανδημία με τη δημιουργία ενημερωτικής ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ μαζί με μπόλικα διαδικτυακά συγχαρητήρια στους εργαζόμενους για την αυτοθυσία τους”, ενώ διεκδικεί, μεταξύ άλλων: “Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Έκτακτες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους. Όχι εκχώρηση της καθαριότητας στους ιδιώτες. Έκτακτη Επιχορήγηση στους ΟΤΑ για μέτρα προστασίας του πληθυσμού. Δωρεάν Τεστ για κορονοϊό στα ΤΟΜΥ και στα Δημοτικά ιατρεία του δήμου. Ενίσχυση του «Βοήθεια στο Σπίτι» με προσλήψεις προσωπικού, για να παρέχει στήριξη σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας του δημότη και συγκρότηση ομάδων που θα προσφέρουν βοήθεια και στήριξη κατ’ οίκων. Μέριμνα για εξεύρεση στέγης σε άστεγους και πρόσφυγες. Να κλείσουν τα καμπ και να ανοίξουν τα κλειστά δημοτικά κτίρια”.

Ανακοίνωση έβγαλε στις 28/3 και η περιφερειακή κίνηση “Ανταρσία στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη” με αφορμή τον αποκλεισμό του Εχίνου, στην οποία τονίζει μεταξύ άλλων ότι οι πραγματικές υγειονομικές βόμβες είναι οι στρατώνες στους οποίους στοιβάζονται οι φαντάροι και το κλείσιμο των εστιών του ΔΠΘ, και όχι οι πρόσφυγες όπως λέει η κυβερνητική προπαγάνδα.