Κορονοϊός
Απλώνεται σε όλο τον κόσμο ο ιός της εργατικής αντίστασης

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στα νοσοκομεία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης όχι μόνο απέναντι στον κορονοϊό αλλά και ενάντια στις κυβερνήσεις που έχουν διαλύσει τη δημόσια υγεία και τώρα ζητάνε και τα ρέστα παριστάνοντας τους σωτήρες. Σε πολλά σημεία της γης, από την Παπούα Νέα Γουΐνεά και το Πακιστάν ως τη Νότια Αφρική εξελίσσονται μάχες που αυτή τη βδομάδα πήραν χαρακτήρα σύγκρουσης, απεργίας, διαδήλωσης, όπως και στην Ελλάδα.

Στο Πακιστάν, η αστυνομία επιτέθηκε σε γιατρούς, νοσηλευτές και άλλο προσωπικό των νοσοκομείων στην πρωτεύουσα του Μπαλουχιστάν, Κουέτα, τη Δευτέρα το πρωί, την ώρα που συγκεντρώνονταν για να διαδηλώσουν για τις ελλείψεις στη μάχη κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με το συνδικάτο των νέων γιατρών, πάνω από 150 εργαζόμενοι συνελήφθησαν καθώς επιχειρούσαν να φτάσουν στην κατοικία του περιφερειακού πρωθυπουργού. Αντί να στείλει γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία, η κυβέρνηση τους στέλνει στα κρατητήρια και στις φυλακές.

Παρόμοιες σκηνές εξελίχθηκαν και στη Νότια Αφρική, στην περιφέρεια του Ελεύθερου Κράτους, όπου η αστυνομία άνοιξε πυρ με πλαστικές σφαίρες και με δακρυγόνα κατά των νοσηλευτών και νοσηλευτριών, τραυματίζοντας δύο εργαζόμενες την ώρα που διαδήλωναν.

Στη βόρεια Ινδία, 19 χιλιάδες εργαζόμενοι σε ασθενοφόρα, οδηγοί και τραυματιοφορείς, προχώρησαν σε απεργία την Τρίτη της προηγούμενης βδομάδας απαιτώντας προστατευτικά υλικά και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των δύο τελευταίων μηνών. 4.700 ασθενοφόρα βγήκαν εκτός λειτουργίας στη διάρκεια της απεργίας.

Στις ΗΠΑ, εργαζόμενοι και εργαζόμενες σε πολλούς κλάδους συνεχίζουν να δίνουν τα καλύτερα παραδείγματα οργάνωσης από τα κάτω και αντίστασης απέναντι στις πιέσεις των αφεντικών στη διάρκεια της πανδημίας. Στα Μακντόναλντς του Λος Άντζελες και του Σαν Χοσέ οργανώθηκαν απεργίες, ο κόσμος σταμάτησε τη δουλειά και βγήκε έξω με πικέτες απαιτώντας το δικαίωμα σε πληρωμένη καραντίνα 14 ημερών. Σε κάποια από τα καταστήματα οργανώθηκαν διαδηλώσεις με αυτοκίνητα στολισμένα με πικέτες με τα αιτήματα της απεργίας που απέκλεισαν περιμετρικά την πρόσβαση. Οι κινητοποιήσεις είναι συνέχεια της μάχης και της οργάνωσης για 15 δολάρια ωρομίσθιο.

Στην άλλη ακτή των ΗΠΑ, στη Μασαχουσέτη, το συνδικάτο που οργανώνει 10 χιλιάδες οικοδόμους προχώρησε σε απεργία τη Δευτέρα, καταγγέλλοντας την έλλειψη μέτρων υγιεινής στα εργοτάξια όπως και ότι χωρίς ιδιαίτερο λόγο τα μεγάλα εργοτάξια συνεχίζουν να δουλεύουν παρότι δεν αποτελούν εργασία “πρώτης ανάγκης”.

Το μεγαλύτερο συνδικάτο των εργαζόμενων στις συγκοινωνίες στη χώρα δεν έχει προχωρήσει σε απεργία, αλλά απειλεί ότι θα το κάνει άμεσα, μεταφέροντας ότι ανάμεσα στους εργαζόμενους επικρατεί οργή για τις συνθήκες: “θα προχωρήσουμε σε επιθετικές κινήσεις. Δεν θα κάτσουμε πίσω αφήνοντας τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες να γίνονται κρέας για τα κανόνια σε αυτό τον πόλεμο κατά του κορονοϊού”.

Στο μεταξύ, οι αυτοκινητοβιομηχανίες προετοιμάζουν το έδαφος για να ξανανοίξουν τα εργοστάσιά τους που έκλεισαν μετά τον ξεσηκωμό και τις απεργίες. Τα συνδικάτα μπαίνουν και εκεί σε θέση μάχης.

Σε χώρους πολύ πιο ανοργάνωτους ξεσπάνε άγριες απεργίες. Ένας από τους χώρους με μεγάλη κινητικότητα είναι των τροφίμων. Στη Βιρτζίνια και το Ιλινόι έγιναν απεργίες σε εργοστάσια τροφίμων. Στο Κολοράντο 1000 εργαζόμενοι και εργαζόμενες σε βιομηχανία κρέατος σταμάτησαν τη δουλειά απαιτώντας επίδομα ασθένειας. Όπως τονίζει ένα τοπικό συνδικάτο, ο χώρος που δουλεύουν είναι από τους πιο πολυεθνικούς, οι απεργοί μιλούν 27 διαφορετικές γλώσσες. Στη Τζόρτζια τη Δευτέρα 50 εργαζόμενες στο εργοστάσιο Perdue Farm, χωρίς την κάλυψη συνδικάτου, βγήκαν σε απεργία ζητώντας αυξήσεις, επιδόματα και εξασφάλιση υγιεινής και ασφάλειας.

Εργαζόμενοι στο Amazon στη Νέα Υόρκη ξαναβγήκαν σε απεργία για δεύτερη Δευτέρα και συγκεντρώθηκαν έξω από την αποθήκη, καταγγέλλοντας ότι υπάρχουν 25 κρούσματα στο χώρο. Η Amazon κυκλοφορεί ψεύτικα νούμερα για την κατάσταση στις αποθήκες της ενώ δεν δίνει την παραμικρή αποζημίωση σε εργαζόμενους και εργαζόμενες που δουλεύουν με την ώρα και δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά. Την περασμένη βδομάδα η εταιρεία απέλυσε έναν από τους βασικούς οργανωτές της απεργίας.

Στην Ιταλία συνεχίζεται η μάχη εργοστάσιο το εργοστάσιο, με τους εργοδότες να συνεχίζουν να ανοίγουν τα εργοστάσια, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που τους δίνουν οι νόμοι και η κυβέρνηση. Σε εργοστάσια της Λομβαρδίας και του Βένετο, κηρύχθηκαν νέες πολυήμερες απεργίες για να εμποδίσουν την επαναλειτουργία και να σωθούν ζωές.

Στη Γαλλία, μετά το θάνατο δεύτερου εργαζόμενου σε σούπερ-μάρκετ Carrefour, η συνομοσπονδία CGT κήρυξε απεργία στη λιανική πώληση από την Τετάρτη 8 Απρίλη.