Κορονοϊός
Ανταρσία στην Κοκκινιά: "Βάλτε σε καραντίνα το ρατσισμό"

Πρόταση της Δημοτικής Κίνησης Νίκαιας-Ρέντη “Ανταρσία στην Κοκκινιά της Προσφυγιάς και της Αντίστασης”

ΒΑΛΤΕ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ-ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ

ΔΩΣΤΕ ΣΠΙΤΙΑ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΑΝΟΙΞΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Μέρα τη μέρα, όλο και πιο δραματική εξελίσσεται η κατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ήδη έχουν καταγραφεί δεκάδες κρούσματα στη Ριτσώνα και στο στρατόπεδο της Μαλακάσας.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι όλοι οι πρόσφυγες πρέπει να μεταφερθούν σε οικίες ή σε ξενοδοχεία, να έχουν δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στα νοσοκομεία που σημαίνει χορήγηση ΑΜΚΑ και παροχές όχι μόνο σε αυτούς που έχουν ταυτοποιηθεί και ζητήσει άσυλο αλλά σε όλους. Για την Ελλάδα υπήρχε ιδιαίτερη προειδοποίηση από το ευρωκοινοβούλιο, από επιστημονικές οργανώσεις που έλεγαν οτι χρειάζεται να υπάρξει φροντίδα για να φύγουν οι πρόσφυγες από τα καμπ στα νησιά. «Ο συνωστισμός και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς προσφύγων στα ελληνικά νησιά αποτελούν ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού» προειδοποιoύν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους.
Οι υποκριτικές διακηρύξεις για την προστασία των ευάλωτων και «ευπαθών» ομάδων, με όσο όμορφα λόγια κι αν ντυθούν δεν αγγίζουν τα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων που είναι απροστάτευτοι στην πανδημία. Γιατί στην επικοινωνιακή προσέγγιση του κ. Τσιόδρα δεν χωράνε ούτε οι φυλακισμένοι, ούτε οι μετανάστες, ούτε οι πρόσφυγες.

Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι στα καμπ, δεν είναι δυνατή η τήρηση ούτε των στοιχειωδών μέτρων πρόληψης, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, ο καλός αερισμός εσωτερικών χώρων, η αποφυγή του συνωστισμού και το συχνό καθάρισμα με αντισηπτικά και ειδικά προϊόντα καθαρισμού. Η απρόσκοπτη 24ωρη τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, όπως συνιστά το Υπουργείο Υγείας, είναι προφανώς ανέφικτη για ανθρώπους που είναι στοιβαγμένοι στα στρατόπεδα της ντροπής.

Η δημόσια υγεία ΔΕΝ είναι ατομική ευθύνη και προπαντός ΔΕΝ είναι προνόμιο των λίγων. Μετά το κρούσματα κορονοϊου στα καμπ Μαλακάσας και Ριτσώνας, χρειάζεται να βάλουμε σε καραντίνα το ρατσισμό και να φροντίσουμε να στείλουμε τους πρόσφυγες σε σπίτια και ξενοδοχεία. Η πανδημία δεν σταματάει σε σύνορα και φράχτες, δεν κάνει διακρίσεις. Η ανάγκη για άμεση στέγαση των προσφύγων σε σπίτια μέσα στις πόλεις γίνεται πλέον όλο και πιο επιτακτική, πριν αρχίσουμε να θρηνούμε θύματα.

Μετά από πρόσφατη επίσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ στο καμπ του Σχιστού διαπιστώσαμε ότι η ζωή των χιλιάδων ανθρώπων που ζουν εκεί έχει γίνει πραγματικά αβίωτη. Εκτός από την ευαλωτότητα στον κορονοϊο έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν την απειλή της πείνας, αφού δεν τους έχει καταβληθεί ευτελές επίδομα των 100 ευρώ για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους. Υπάρχει πλήρης απουσία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, παντελής έλλειψη μέτρων υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας και φυσικά απουσία τεστ, σε ένα περιβάλλον συνωστισμού περισσότερων από 1000 ανθρώπων.

Οι Δήμοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά δεν μπορούν να κλείνουν τα ματιά σε αυτή τη ρατσιστική βαρβαρότητα. Χρειάζεται να πάρουν πρωτοβουλίες για να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε ασφαλείς χώρους φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Να επιταχθούν τα ξενοδοχεία χιλιάδων κλινών που βρίσκονται στην πόλη του Πειραιά και παραμένουν κλειστά. Να ανοίξουν κλειστά δημοτικά κτίρια που διαθέτουν οι Δήμοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Ειδικά για το Δήμο Νίκαιας-Ρέντη ζητάμε να ανοίξουν κλειστά διαμερίσματα που βρίσκονται στις εργατικές πολυκατοικίες του Ρέντη. Να εφαρμοστεί η απόφαση που είχε ψηφιστεί ομόφωνα στη συνεδρίαση της 5ης Απριλίου 2016, για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη μας. Τότε είχε επιλεγεί το κτίριο “ΣΕΙΣΜΟΠΟΛΙΣ” στο Ρέντη, μία δομή που χρησιμοποιούνταν για μαθήματα αντισεισμικής προστασίας και παραμένει αναξιοποίητο για χρόνια. Αυτό το κτίριο είχε επιλεγεί ανάμεσα σε πολλά κλειστά και αναξιοποίητα κτίρια που διαθέτει είτε ο Δήμος Νίκαιας-Ρέντη στην περιοχή της Λαχαναγοράς, είτε η Εθνική Τράπεζα. Ανάλογη πρόταση έγινε πρόσφατα και από τη Δημοτική Κίνηση “Κόντρα στο Ρεύμα” για επίταξη της κλειστής κλινικής «Παναγία» στην οδό Μήλου 7 στη Νίκαια.

Για να σώσουμε τη Δημόσια Υγεία, για να βάλουμε τη ζωή ντόπιων και μεταναστών/τριών πάνω από τα κέρδη, απαιτούμε: ∆ωρεάν παροχή σε όλες/ους τους πρόσφυγες σαπουνιού, αντισηπτικών, γαντιών και µασκών και εξασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης. Τεστ για τον κορωνοϊό σε κάθε προσφυγικό καµπ. Άµεση έκδοση ΑΜΚΑ για όλους-ες χωρίς αποκλεισµούς. Να κλείσουν τώρα τα στρατόπεδα της ντροπής και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες/ισσες (καταγεγραμμένοι ή μη) σε σπίτια και ξενοδοχεία μέσα στις πόλεις, με ευθύνη δημόσιων και δημοτικών δομών φροντίδας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση για όλες και όλους στα νοσοκομεία και όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες.