Κορονοϊός
Να σταματήσει η ρατσιστική στοχοποίηση των Ρομά ως "υγειονομική βόμβα"

Πανηγυρισμοί στο Δροσερό μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Αρνητικά βγήκαν τα 326 δείγματα από τον οικισμό Ρομά Δροσερό. Μετά τον εντοπισμό κρούσματος σε βρέφος, πριν καν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, ο Χαρδαλιάς τρομοκρατούσε τον κόσμο με εκτιμήσεις για μεγαλο "επιδημιολογικό φορτίο" ενώ εμφανίστηκαν ρεπορτάζ που έκαναν λόγο για δεκάδες κρούσματα. Η αστυνομία προχώρησε σε προληπτικό και άτυπο αποκλεισμό του οικισμού, απαγορεύοντας την έξοδο και οι ανακοινώσεις προειδοποιούσαν για μέτρα μέχρι τις 27 Απρίλη! Απέναντι σε όλο αυτό το θράσος υπήρξαν εντάσεις χθες το απόγευμα, με τους κατοίκους του Δροσερού να ζητούν να μάθουν ποια είναι αυτά τα δεκάδες κρούσματα για τα οποία μιλάνε τα κανάλια.

Όταν πλέον ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του δειγματοληπτικού ελέγχου και αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχουν κρούσματα στον οικισμό, δεκάδες κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας. Η ανακούφιση και η οργή είναι εμφανείς και δικαιολογημένες. Τα ΜΜΕ και το Υπουργείο Προ.Πο έδωσαν ρέστα για να στοχοποιήσουν τους τσιγγάνους ως εξ ορισμού “υγειονομική βόμβα”, και, σε συνδυασμό με τα σκληρά μέτρα που πάρθηκαν στον οικισμό Ρομά στη Λάρισα και τις αντιδράσεις που αυτά προκαλούν, ως απείθαρχους και συνεπώς επικίνδυνους. “Εσείς είστε η υγειονομική βόμβα”, φωνάζουν νεαροί τσιγγάνοι απευθυνόμενοι στην κυβέρνηση και τα ΜΜΕ, εν μέσω πανηγυρισμών στο Δροσερό. “Αφήστε μας να δουλέψουμε”, λένε άλλοι. “Να επανεξεταστούν τα δείγματα!”, ειρωνεύονται γελώντας.

Και έχουν δίκιο. Επικίνδυνοι δεν είναι οι “απείθαρχοι” Ρομά και το “φορτίο” της Ξάνθης, επικίνδυνοι είναι οι χειρισμοί της κυβέρνησης σε όλες αυτές τις περιπτώσεις. Ο αποκλεισμός ολόκληρων περιοχών δυσχαιρένει τη δημόσια υγεία, λόγω των ελλείψεων που απαπόφευκτα προκύπτουν σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ανάμεσά τους υγειονομικά αγαθά. Οι αυταρχικές αποφάσεις χωρίς την παραμικρή ενημέρωση προκαλούν πανικό. Η απαγόρευση κυκλοφορίας σημαίνει ότι οι ανασφάλιστοι/αδήλωτοι εργαζόμενοι, που είναι στην πλειονότητά τους οι τσιγγάνοι, είναι καταδικασμένοι σε ακραία φτώχεια, καθώς δεν δικαιούνται καν το πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ.

Και βέβαια τέτοιοι χειρισμοί είναι ένοχοι για τη διασπορά του άλλου επικίνδυνου ιού: του ρατσισμού. Το πρώτο κρούσμα της Αθήνας εμφανίστηκε στο Μαρούσι, και μάλιστα επρόκειτο για ενήλικα άνθρωπο, με πολύ περισσότερες επαφές από ένα βρέφος. Δεν αποκλείστηκαν ολόκληρες γειτονιές του Μαρουσιού όμως και δεν θα τολμούσε ο Χαρδαλιάς να ανακοινώσει κάποιο τέτοιο μέτρο, πόσο μάλλον χωρίς να εξηγεί γιατί πάρθηκε. Τα μέτρα στους τσιγγάνικους οικισμούς είχαν κι αυτόν τον σκοπό, της αυτοεκπληρούμενης προφητείας των οικισμών ως υγειονομικές βόμβες. Γι' αυτό και μετά τα καθαρά αποτελέσματα η καραντίνα συνεχίζεται.

Για να προστατευτούν από τον κορονοϊό οι οικισμοί των Ρομά χρειάζονται άλλου τύπου μέτρα: περισσότερα δειγματοληπτικά τεστ, ενίσχυση των δομών Υγείας, μέτρα καθαριότητας στους δήμους, μέτρα προστασίας από τη φτώχεια. Όχι περισσότερη καταστολή.