Κορονοϊός
Αγώνας! Για να σώσουμε ζωές: Όπως στις 7 Απρίλη

7/4, Νοσοκομείο Έλενα


7/4, Βενιζέλειο Νοσοκομείο, Ηράκλειο Κρήτης

Η πανελλαδική μέρα δράσης για τη στήριξη του ΕΣΥ στις 7 Απρίλη και οι μαζικές συγκεντρώσεις εργαζόμενων και συμπαραστατών στις πύλες δεκάδων νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και άλλων δομών, ήταν σταθμός για το υγειονομικό αλλά και ολόκληρο το εργατικό κίνημα της χώρας. Όχι μόνο ανέδειξαν την εγκληματική, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, κυβερνητική πολιτική στο ΕΣΥ που το Υπουργείο Υγείας και τα κυρίαρχα ΜΜΕ επιχειρούν όλο αυτό το διάστημα να θάψουν. Αλλά και έσπασαν την απόπειρα απαγόρευσης των κινητοποιήσεων και της συνδικαλιστικής δράσης, ανοίγοντας ξανά το δρόμο του αγώνα σε όλους τους χώρους.

Ακολουθούν ανταποκρίσεις όπως μας τις έστειλαν σύντροφοι και συντρόφισσες από τα συνεργεία της Εργατικής Αλληλεγγύης που βρέθηκαν στο πλευρό των υγειονομικών.

«Δυναμική ήταν η κινητοποίηση στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού», μας έγραψε ο Μηνάς Χρονόπουλος. «Περίπου 30 εργαζόμενοι έδωσαν συνολικά το παρών στο προαύλιο, παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας. Να υπενθυμίσουμε ότι το Αγλαΐα Κυριακού ήταν από τα πρώτα νοσοκομεία όπου έγιναν παράτυπες μετακινήσεις προσωπικού με αφορμή την πανδημία, και μάλιστα από το νοσηλευτικό προσωπικό της Χειρουργικής κλινικής, από τους πιο κρίσιμους τομείς σε ένα ήδη κρίσιμο νοσοκομείο. Οι εργαζόμενοι, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, διαμαρτυρήθηκαν για τις ελλείψεις σε προσωπικό και ΜΑΠ, επικοινώνησαν με τους συναδέλφους τους που έρχονταν για την πρωινή βάρδια και ένωσαν τις φωνές τους με το υγειονομικό κίνημα πανελλαδικά».

«Πάνω από 100 άτομα συμμετείχαν στην κινητοποίηση στο Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο Αγία Όλγα», μας έγραψε ο Θάνος Τζινιέρης. «Αντιπροσωπεία των γιατρών και των διοικητικών, εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων και μέλος της πενταμελούς της ΕΙΝΑΠ μετέφεραν την εικόνα από το νοσοκομείο, όπου αν και μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει τρία κρούσματα στο προσωπικό, τα αντίστοιχα τμήματά τους δεν έχουν κλείσει, το προσωπικό συνεχίζει να εργάζεται, απλώς με αραιωμένες βάρδιες, χωρίς τεστ, χωρίς τα απαραίτητα ΜΑΠ, και χωρίς να εφαρμόζονται πολλά από τα μέτρα ασφαλείας.

Το παρών έδωσαν αντιπροσωπείες από σωματεία, κόμματα, φορείς, οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΠΑΜΕ, η Ταξική Πορεία και το ΚΚΕ (μ-λ), η δημοτική κίνηση Εκτός Σχεδίου, αναρχικές συλλογικότητες, η Ομοσπονδία Οικοδόμων, η ΕΛΜΕ, καθώς και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Νέας Ιωνίας και τοπικοί σύλλογοι. Εκπρόσωποι των οργανώσεων απηύθυναν χαιρετισμό τασσόμενοι στο πλευρό των νοσοκομειακών, ενώ η ΚΕΕΡΦΑ μετέφερε την εικόνα από τα καμπ που αποτελούν υγειονομικές βόμβες, και την επιτακτική ανάγκη για στέγαση και περίθαλψη των προσφύγων».

«Η συγκέντρωση – συνέλευση στο Παίδων Πεντέλης απαρτίζονταν από γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικούς υπαλλήλους, καθαρίστριες και συμπαραστάτες από το τοπικό ΣΕΚ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ», μας έγραψε ο Ορέστης Ηλίας. «Η γιατρός Ιωάννα Π. μετέφερε σε όλους εμπνευστικές εικόνες από τα άλλα νοσοκομεία και εξήγησε την αναγκαιότητα της κινητοποίησης. Πλάι στα συνολικά αιτήματα για προσλήψεις και λεφτά στο ΕΣΥ, αναδείχθηκε και η μάχη που δίνουν με το σωματείο τους ενάντια στο κλείσιμο της παιδοψυχιατρικής κλινικής, για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και για καλύτερες συνθήκες εργασίας για τις καθαρίστριες».

Ξεσηκωμός

«Στη συγκέντρωση στο Θριάσιο, ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό, όπου παρευρεθήκαμε και μέλη του ΣΕΚ, πήραν μέρος το Σωματείο Εργαζόμενων του νοσοκομείου, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Επισιτισμού, καθώς και μέλη του ΚΚΕ (ανάμεσα τους ο Γ.Γ Κουτσούμπας)», μας έγραψε η Λίλιαν Μπουρίτη. «Το Σωματείο ανέφερε ότι υπάρχει έλλειψη στα μέσα προστασίας (μάσκες κι αντισηπτικά), ενώ από τις 260 κενές οργανικές θέσεις προ κορονοϊού, έχουν έρθει μόλις 26 εργαζόμενοι. Επίσης κατήγγειλαν ότι 14 ακόμα εργαζόμενοι που εκπαιδεύονται στο Θριάσιο προορίζονται για να στελεχώσουν το ιδιωτικό κέντρο Attica. Στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου 33 ασθενείς συνωστίζονται σε κλινική που είναι φτιαγμένη για 19 ανθρώπους. Οι εργαζόμενοι χαιρέτισαν τον ξεσηκωμό σε όλα τα νοσοκομεία πανελλαδικά σαν μόνη λύση για να δοθούν λεφτά για την Υγεία».

«Δεκάδες εργαζόμενοι αλλά και συμπαραστάτες συμμετείχαν στην συγκέντρωση στο προαύλιο του Ιπποκράτειου Αθήνας με πανό, προκηρύξεις, πικέτες και ντουντούκες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων», μας έγραψε ο Νίκος Βούλτσος. «Στο πλευρό τους βρέθηκε συνεργείο της Εργατικής Αλληλεγγύης, όπως και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της Ταξικής Πορείας. Όλοι μαζί βροντοφωνάξαμε υπέρ του δημοσίου συστήματος Υγείας, για μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία, μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Με την παρέμβασή μας ανοίξαμε την συζήτηση για κρατικοποίηση των ιδιωτικών κλινικών, για ένα εργατικό κίνημα ασπίδα προστασίας της δημόσιας Υγείας, την επιτακτική ανάγκη να κλείσουν τώρα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων».

«Εργαζόμενοι από όλες τις ειδικότητες και όλα τα τμήματα συμμετείχαν στη συγκέντρωση που έγινε στο Αμαλία Φλέμινγκ με τη στήριξη του Σωματείου», μας είπε η Αλεξάνδρα Μαρτίνη. «Μέλη του ΣΕΚ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πεντέλης που είχαν δώσει μαζί μας και μαζί με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου τη μάχη για να μην μετατραπεί η πτέρυγα Μπόμπολα σε φυλακή προσφύγων, βρεθήκαμε εκεί ως συμπαραστάτες. Στη συζήτηση -μίνι συνέλευση- που ακολούθησε αναδείχτηκαν όλα τα αιτήματα του προσωπικού, για προσλήψεις και ΜΑΠ, για να ανοίξει ξανά η συγκεκριμένη πτέρυγα, κάτι ακόμα πιο επιτακτικό μέσα στην πανδημία».

«Όπως σε πολλά νοσοκομεία, έτσι και στον Ερυθρό δεκάδες εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ και βγήκαν στο προαύλιο για να διεκδικήσουν μόνιμες προσλήψεις και τα απαραίτητα μέσα για να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό», μας έγραψε ο Βασίλης Μάραντος. «Όπως ανέφεραν στη συγκέντρωση, δεν έχει έρθει κανένας εργαζόμενος από τις προσλήψεις που έχει ανακοινώσει το υπουργείο, αντίθετα έχει μετακινηθεί προσωπικό σε άλλα νοσοκομεία.  Στη συγκέντρωση συμμετείχαμε μέλη του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η “επίσκεψη” ενός περιπολικού και η προτροπή των αστυνομικών να διαλυθούμε γιατί “απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις” δεν πτόησε κανέναν. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε κανονικά».

«Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στα Χανιά, παρόλο που το Σωματείο δεν καλούσε στην κινητοποίηση μεταθέτοντας τις μάχες των υγειονομικών μετά την πανδημία», μας έγραψε η Μαρία Καλιτσουνάκη. «Εκπρόσωποι και εργαζόμενοι από σωματεία όπως των δασκάλων, καθηγητών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Τροφίμων Ποτών, εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, Επισιτισμού και Οικοδόμων, αλλά και οργανώσεις της αριστεράς βρεθήκαμε όλοι μαζί για να συμπαρασταθούμε στις μάχες που δίνουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αλλά και για να διεκδικήσουμε ότι τα λεφτά θα πάνε για προσλήψεις και για τις ανάγκες των πολλών και όχι στις ιδιωτικές κλινικές και τους καναλάρχες».