Κορονοϊός
Αγώνας! Για να σώσουμε ζωές: Συντονιστικό Νοσοκομείων - Συνεχίζουμε!

Αθήνα, 8/3/20, Τα νοσοκομεία στην απεργιακή ημέρα γυναικών

«Λίγες μέρες μετά τη μεγάλη μέρα δράσης για την Υγεία στις 7 Απρίλη είμαστε πιο δυνατοί αλλά και πιο αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για προσλήψεις, μονιμοποιήσεις, κλίνες ΜΕΘ, Μέσα Ατομικής Προστασίας, λεφτά για το ΕΣΥ, απέναντι σε μια κυβέρνηση που ακόμα και εν μέσω πανδημίας, δεν έκανε τίποτα για το δημόσιο σύστημα Υγείας».

Με αυτά τα λόγια άνοιξε την πανελλαδική διαδικτυακή συνέλευση του Συντονιστικού των Νοσοκομείων η Θένια Ασλανίδη, γιατρός στον Ερυθρό, που συντόνισε τη συζήτηση. Στη διαδικασία συμμετείχαν μόνιμοι και συμβασιούχοι εργαζόμενοι, ανάμεσά τους εκλεγμένοι συνδικαλιστές, γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι, σεκιούριτι, ΟΑΕΔίτες από τα νοσοκομεία: Άγιος Σάββας, ΓΝΑ Γεννηματάς, Αγλαΐα Κυριακού, Αγία Όλγα, Αττικό, Γ.Ν.Ν.Θ. Σωτηρία, Παίδων Πεντέλης, Κρατικό Νίκαιας, Ερυθρός, Μεταξά, Αμαλία Φλέμινγκ, Ευαγγελισμός, Θριάσιο, Αιγινήτειο, Ελπίς, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, ΨΝΘ, ΑΧΕΠΑ, Βενιζέλειο Κρήτης, Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων-Δουρούτη, Κ.Υ. Βουλγαρελείου Άρτας, νοσοκομείο Χανίων, Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίου, νοσοκομείο Βόλου, νοσοκομείο Ικαρίας, νοσοκομείο Μεσολογγίου. Επίσης εργαζόμενοι στο ΕΚΕΑ (Αιμοδοσία), τον ΕΟΠΥΥ, την ιδιωτική Υγεία, αποκλειστικές νοσοκόμες, αλλά και εκπαιδευτικοί.

«Η μάχη που δώσαμε στις 7 Απρίλη ήταν συγκλονιστική», είπε στην ομιλία της η Αργυρή Ερωτοκρίτου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Γεννηματάς. «Όχι μόνο γιατί απλώθηκε σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας αλλά και γιατί κερδίσαμε όλη την εργατική τάξη στο πλευρό μας. Με την κινητοποίησή μας σπάσαμε την εικόνα της συναίνεσης που ήθελε να περάσει η κυβέρνηση, διαλύσαμε την ωραιοποίηση της κατάστασης εκ μέρους της ότι όλα πάνε καλά, τσακίσαμε την επιβολή της σιωπής μπροστά στην δήθεν εθνική προσπάθεια. Και αναδείξαμε όλα τα ζητήματα: ότι τα ΜΑΠ δεν επαρκούν, ότι οι μαζικές προσλήψεις είναι αναγκαίες γιατί οι 2000 που ανακοίνωσε το υπουργείο δεν φτάνουν ούτε για όσους υγειονομικούς μπήκαν στην καραντίνα, ότι οι μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων είναι κρίσιμες, όπως και η ένταξη όλων στα ΒΑΕ, όπως και η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που μπορεί να σώζει ζωές».

«Το ΕΣΥ είναι σε οριακή κατάσταση», συνέχισε. «Η φιλολογία περί ελέγχου της πανδημίας, ακόμα και άρσης της καραντίνας, γίνεται χωρίς ούτε ένα από τα αιτήματά μας να έχει ικανοποιηθεί. Μια έξοδος με αυτούς τους όρους και με όλες τις υπόλοιπες παθήσεις και θεραπείες που είχαν ανασταλεί αυτό το διάστημα να πρέπει να μπουν ξανά στο πρόγραμμα, θα είναι μια ωρολογιακή βόμβα για εμάς και τα νοσοκομεία. Αν υπολογίσουμε και ένα πιθανό νέο κύμα κορονοϊού, η συνέχεια του αγώνα είναι μονόδρομος. Έχουμε μπροστά να διεκδικήσουμε όλα τα αιτήματα, να απαιτήσουμε το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης και ασφαλείς συνθήκες για τους πρόσφυγες, να απαιτήσουμε μαζικά τεστ και μέτρα προστασίας στα γηροκομεία και τις φυλακές».

Κλιμάκωση

«Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης ήρθαν 15 επικουρικοί γιατροί από την αρχή του έτους, οι μισοί επί κορονοϊού, όλοι συμβασιούχοι για δύο χρόνια, όταν οι κενές οργανικές θέσεις ειδικευμένων είναι 130, πέρα από αυτές των ειδικευόμενων που περίπου το 50% είναι κενές. Επίσης ήρθαν 24 νοσηλευτές όταν οι κενές θέσεις είναι 330. Αυτή είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία σήμερα», είπε ο Γιάννης Κούτρας, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και της ΕΝΙΘ, έχοντας μιλήσει για τις επιτυχημένες κινητοποιήσεις της 7 Απρίλη και στα νοσοκομεία της πόλης και καλώντας με τη σειρά του σε κλιμάκωση του αγώνα.

Τη δυναμική που είχε η 7 Απρίλη και στους εργαζόμενους της ιδιωτικής Υγείας περιέγραψε ο Κώστας Πολύδωρος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων στις Ιδιωτικές Κλινικές Αττικής, μιλώντας για τους αγώνες που δίνονται στα ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές, αλλά και την ανάγκη της κρατικοποίησής τους και ένταξής τους στο ΕΣΥ. Την ανάγκη του συντονισμού των υγειονομικών με τους εκπαιδευτικούς τόνισε ο Σεραφείμ Ρίζος, μέλος του ΔΣ του ΣΕΠΕ Χανίων, παρουσιάζοντας την ολομέτωπη επίθεση του υπουργείου Παιδείας στους μαθητές, τους γονείς αλλά και στους εκπαιδευτικούς και το δημόσιο σχολείο.

«Η επιτυχία της 7 Απρίλη επιβεβαίωσε ότι μας παίρνει να οργανώσουμε τις μάχες», είπε ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στο νοσοκομείου Άγιος Σάββας. «Η επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης δεν πείθει, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ξέρουν πολύ καλά ότι δεν έκανε τίποτα. Ούτε προσλήψεις, ούτε τεστ, μόνο αυθαίρετες και αυταρχικές μετακινήσεις προσωπικού για να καλύψει τρύπες. Στον Άγιο Σάββα έχει σταματήσει η τακτική λειτουργία του νοσοκομείου κι αυτό πλήττει την υγεία του κόσμου. Πρωτοστατήσαμε για να βγουν οι εργαζόμενοι μπροστά ενάντια σε όλα αυτά, ήδη πριν τις 7 Απρίλη είχαμε κινητοποιηθεί επτά φορές στο προαύλιο».

«Η κυβέρνηση θέλει να ξεφορτωθεί τους συμβασιούχους, τους ΟΑΕΔ, την καθαριότητα, τους επικουρικούς», συνέχισε. «Θέλει να κάνει περικοπές, να δώσει κομμάτια στους ιδιώτες. Είναι μια κυβέρνηση αδίστακτη, μόνο σύγκρουση έχουμε μαζί της και με τις διοικήσεις. Το σωματείο μας έχει στοχοποιηθεί για τη δράση του».

Ακολούθησαν πολλές παρεμβάσεις. «Ζούμε μια κρίση μέσα σε μια κρίση», είπε ο Σωτήρης Δρούλιας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Ικαρίας. «Συγκεκριμένα μια υγειονομική κρίση μέσα στην οικονομική, που έχει αναδείξει δυο πράγματα. Το πρώτο, πόσο γυμνά είναι τα συστήματα Υγείας σε όλο τον κόσμο αλλά και εδώ, όπου φαίνεται πόσο έχει χτυπηθεί το ΕΣΥ. Το δεύτερο, ότι η άρχουσα τάξη και οι κυβερνήσεις παντού έχουν βρει την ευκαιρία να καρατομήσουν μια σειρά δικαιώματα και ατομικές ελευθερίες, με περιτύλιγμα την ατομική ευθύνη».

«Η 7 Απρίλη ήταν μια πολύ καλή μέρα και για μας», συνέχισε, «Βγήκαμε πολλοί συνάδελφοι στο προαύλιο παρά την ενόχληση της διοίκησης που ρώταγε από ποιον πήραμε την άδεια. Η προσπάθειά της παρακάμφθηκε πολύ γρήγορα. Δεν έχει δικαίωμα καμιά διοίκηση να παρεμβαίνει. Ένα κρίσιμο ζήτημα που έχουμε να απαιτήσουμε είναι μαζικά τεστ σε όλο τον κόσμο για να έχουμε πραγματική εικόνα του ιού και έτσι να αντιμετωπίσουμε το φόβο που καλλιεργείται. Να βρούμε διαύλους επικοινωνίας με τον κόσμο, να σπάσουμε την τρομοκρατία. Επίσης να συνδεόμαστε με όλους τους κλάδους που αγωνίζονται».

Εγκληματική

Για «εγκληματική κυβερνητική πολιτική» μίλησε η Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Γεννηματάς, ενώ ο Δημήτρης Περίχαρος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στο Αμαλία Φλέμινγκ τόνισε πως «Την 7 Απρίλη την είχε ανάγκη ο κόσμος. Σε μας η καθημερινή λειτουργία του νοσοκομείου έχει ανατραπεί χωρίς να έχει ενισχυθεί με κανένα τρόπο. Θα χαθούν ζωές για πολλούς λόγους πέρα από τον κορονοϊό, ενώ έχουμε μπροστά μας και απολύσεις. Είναι μια κατάσταση που πρέπει να απαντηθεί, όχι από τον καθένα μόνο του, αλλά με ευρύ συντονισμό. Δεν περισσεύει κανείς το επόμενο διάστημα. Με ενωτική διάθεση να κινηθούμε βάζοντας μπροστά την ανάγκη να αντισταθούμε στις επιθέσεις».

Στους αγώνες των χιλιάδων συμβασιούχων για μόνιμη και σταθερή δουλειά στάθηκε η Κατερίνα Θωίδου, εργαζόμενη στο ΕΚΕΑ, τονίζοντας πόσο κρίσιμο ζήτημα είναι η μονιμοποίησή τους. Την οργή των εργαζόμενων στο Αγλαΐα Κυριακού για τις ελλείψεις, μετακινήσεις και όλα τα προβλήματα μετέφερε η Μαρία Αλιφιέρη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων στο νοσοκομείο, περιγράφοντας παράλληλα πώς προσπαθούν να οργανώσουν την αντίσταση στις επιθέσεις. Με τις επιτυχημένες κινητοποιήσεις στις 7 Απρίλη στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων, ξεκίνησε η Λουίζα Γκίκα, αγροτική γιατρός στο Κ.Υ. Βουλγαρελείου Άρτας, πριν μιλήσει για το τεράστιο χτύπημα στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας τόσο πριν όσο και εν μέσω πανδημίας.

«Η 7 Απρίλη ήταν πετυχημένη και στα δυο νοσοκομεία του Ηρακλείου», είπε ο Μύρωνας Μαρκάκης, ειδικευόμενος γιατρός στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Κρήτης, «Μπορεί σε μας το ΔΣ του Σωματείου να έλειπε, αλλά η πίεση πάνω του είναι μεγάλη. Χρειαζόμαστε ανοιχτές διεργασίες των εργαζόμενων για να αντιμετωπίσουμε όλα τα ζητήματα, απεύθυνση και πίεση στα σωματεία και τις ομοσπονδίες να οργανώσουν τον αγώνα. Θα είμαστε σε μαραθώνιο, με καραντίνα που όλοι εκτιμούν ότι μπορεί να κρατήσει για καιρό. Χρειαζόμαστε νέες κινητοποιήσεις που να αναδείξουν όλα τα αιτήματα».

Τα επόμενα βήματα του αγώνα συγκέντρωσε ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός στο Γεννηματάς και μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, μιλώντας για την ανάγκη μιας «εφόρμησης των υγειονομικών και όλων των εργαζόμενων απέναντι στις επιθέσεις της κυβέρνησης». Την τραγική κατάσταση στο Αγία Όλγα μετέφερε με τη σειρά του ο Μιχάλης Βερβέρης, εργαζόμενος στο νοσοκομείο. Για τις επιθέσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μίλησε και η Μαρία Ντάσιου, γιατρός του ΕΟΠΥΥ. Στον αυταρχισμό των υπευθύνων απέναντι στο προσωπικό και όλα τα προβλήματα στο Γεννηματάς στάθηκε η Βασιλική Κανέλου, συμβασιούχος εργαζόμενη στο νοσοκομείο. Τη σημασία της 7 Απρίλη για τη συνέχεια του αγώνα ανέδειξε και ο Γιώργος Κούτουλας, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων στο Θριάσιο. 

Τέλος, για την κυβερνητική άρνηση να αξιοποιήσει τις αποκλειστικές νοσοκόμες με πτυχία και εμπειρία πολλών χρόνων ως μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων, μίλησε η Χρύσα Μπαλωμένου, αποκλειστική νοσοκόμα. «Κυνηγάμε το μεροκάματο, ενώ θα μπορούσαμε να στελεχώσουμε τα τμήματα στα οποία δουλεύουμε τόσα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά, ενημερώνοντας και για την πρωτοβουλία σύστασης Σωματείου στην 2η ΥΠΕ με τις αποκλειστικές του Κρατικού Νίκαιας και του Τζάνειου.