Περιβάλλον
Κέρκυρα Ερημίτης: Με διαδηλώσεις “υποδέχτηκαν” τον Μητσοτάκη

11/7, Κέρκυρα. Φωτό: Corfu News

Mε μαζικές κινητοποιήσεις πλήθος κόσμου υποδέχθηκε στην Κέρκυρα τον Μητσοτάκη και το επιτελείο του.Το περασμένο Σαββατοκύριακο πήγαν στο νησί προκειμένου να παρευρεθούν στα εγκαίνια των εργασιών του Kassiopi Project της εταιρείας NCH Capital στον “Ερημίτη”.

Το Σάββατο 11/7 το πρωί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των εργατικών σωματείων στην Πόρτα Ριάλα στην πόλη της Κέρκυρας όπου φωνάχτηκαν συνθήματα ενάντια στην “επένδυση” στον Ερημίτη αλλά και ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Ακολούθησε δεύτερη μαζική, δυναμική συγκέντρωση και πορεία στην περιοχή Ελαιουργία Σινιών από κάτοικους της περιοχής, σωματεία, φορείς, κόμματα και συλλογικότητες  το ίδιο βράδυ το απόγευμα. 

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ: “Η συγκέντρωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς και σύντομες ομιλίες όπου από όλους δηλώθηκε η ανάγκη να συνεχιστεί με κάθε τρόπο ο αγώνας για την διάσωση της περιοχής το Ερημίτη. Αμέσως μετά ακολούθησε ειρηνική πορεία με συνθήματα υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του Ερημίτη, ενώ λίγα μέτρα πιο κάτω οι διαδηλωτές βρήκαν κλειστό τον δρόμο από δυνάμεις των ΜΑΤ”. Νωρίτερα την περασμένη βδομάδα είχαν πραγματοποιηθεί συνέλευση των περιβαλλοντικών φορέων Κέρκυρας και συνέλευση σωματείων (μετά από κάλεσμα της ΕΛΜΕ προς τα σωματεία και συλλογικότητες της Κέρκυρας) στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, όπου αποφασίστηκαν οι κινητοποιήσεις του Σαββάτου. 

Στην ομιλία του προς τους  “επενδυτές” ο Μητσοτάκης - που για να αποφύγει τη συγκέντρωση  έφτασε στα εγκαίνια από άλλο σημείο - αναγκάστηκε να αναφερθεί δύο φορές στις αντιδράσεις που υπάρχουν ενάντια στην επένδυση, επισημαίνοντας ότι “οι όποιες έννομες ενστάσεις κρίνονται από τη δικαιοσύνη” και ότι “αντίστοιχες επενδύσεις μπορούν να αναδείξουν το ίδιο το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται” ενώ προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι κάνοντας λόγο για “1.000 νέες θέσεις εργασίας” στα έργα και 500 νέες θέσεις εργασίας” κατά τη λειτουργία της επένδυσης. 

Καταστροφική “επένδυση”

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια καταστροφική για το περιβάλλον και τους κατοίκους “επένδυση” Ο Ερημίτης είναι ένα οικοσύστημα πυκνής βλάστησης με πλούσια χλωρίδα και πανίδα συνολικής έκτασης 2.000 περίπου στρεμμάτων στη βορειοανατολική Κέρκυρα αποτελούμενη από παραλίες, ορμίσκους, ακρωτήρια και τρεις λίμνες από τα οποία περίπου 500 στρέμματα έχουν μεταβιβαστεί από το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ στην ιδιωτική εταιρεία προς τουριστική επένδυση που περιλαμβάνει: “ένα πολυτελές θέρετρο με ξενοδοχείο 5 αστέρων, με 90 δωμάτια και 76 σουίτες καθώς και μέχρι 40 αραιοκατοικημένες πολυτελείς επαύλεις και μαρίνα ελλιμενισμού σκαφών δυναμικότητας περίπου 60 θέσεων”. Αυτό θα πει φιλολαϊκή πολιτική!

Το κάλεσμα της καμπάνιας Save Erimitis στις συγκεντρώσεις (υπογράψτε εδώ το κείμενο https://tinyurl.com/y79eyrf7) αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: “Ενώστε τις φωνές μας μαζί μας για να σώσουμε ένα από τα τελευταία ανέγγιχτα σημεία της Κέρκυρας από την «ανάπτυξη» τους. Ένα από τα τελευταία, παρθένα μέρη της Κέρκυρας έχει πουληθεί για κέρδος κεφαλαίου από τις κυβερνήσεις. Πρέπει να ενωθούμε ενάντια σε αυτή τη λεηλασία της ανέγγιχτης φύσης, η φύση που προσελκύει τους επισκέπτες όλους του κόσμου στην Κέρκυρα...”

Σε ανακοίνωσή της η Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια ανέφερε: “Συμμετέχουμε στους αγώνες του κινήματος ενάντια στην αυταρχική φιλελεύθερη πολιτική, που έχει στόχο την κατάλυση των δημοκρατικών και εργασιακών δικαιωμάτων του λαού, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας  και  την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που αποφέρει κέρδη σε λίγους και φτώχεια στους πολλούς».