Κορονοϊός
Εργαζόμενοι στα γηροκομεία: Οι ζωές πάνω από τα κέρδη

Σε ένα ακόμη γηροκομείο, αυτό στον Αγ. Παντελεήμονα, εντοπίστηκαν δεκάδες κρούσματα κορονοϊού, εγείροντας ερωτήματα για τις συνθήκες διαβίωσης κι εργασίας σε τέτοιους χώρους. Ζητήσαμε από την Χρυσάνθη Καθοπούλου, εργαζόμενη σε κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων, να σχολιάσει.

“Την ώρα που η πανδημία και η κρίση συνεχίζεται, όλοι όσοι εργαζόμαστε σε χώρους της Υγείας, δημόσιους ή ιδιωτικούς, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την πολιτική με την οποία η κυβέρνηση τις διαχειρίζεται. Σε αρκετά γηροκομεία και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων εντός και εκτός Αττικής, μπήκε λουκέτο καθώς εργαζόμενοι και ένοικοι βρέθηκαν θετικοί. Εργαζόμενοι και εργαζόμενες βρέθηκαν ξαφνικά αντιμέτωποι όχι μόνο με τον ιό αλλά και με την ανεργία. Μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, αντί να βελτιώνεται η μέριμνα και η πρόληψη, τουλάχιστον από τη μεριά της διεύθυνσης και της διοίκησης σε κάθε χώρο, οι συνθήκες επιδεινώνονται. 

Ήδη, πριν από την εμφάνιση της πανδημίας, οι εργασιακές συνθήκες, στις οποίες καλούνταν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες να δουλέψουν ήταν κακές (απουσία εξοπλισμού, απουσία προστατευτικών μέτρων για επικίνδυνες ή επίπονες εργασίες, απουσία επαρκούς προσωπικού κλπ). Συχνά η έλλειψη εξοπλισμού και προσωπικού μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση κρουσμάτων σε ένα χώρο Υγείας, όπως είναι ήδη γνωστό. Όμως, στον Άγιο Παντελεήμονα, σχετικά με το συμβάν, μετά από γνωστοποίηση καταγγελιών, εργαζόμενος που είχε συμπτώματα του ιού, συνέχιζε την δουλειά του, εν γνώσει της διεύθυνσης. Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος έπρεπε να δουλέψει σε νυχτερινή βάρδια (όπου συνήθως είναι ένας μόνο νοσηλευτής υπεύθυνος για όλους τους ασθενείς/ενοίκους) με τον εξοπλισμό των 5 μασκών και 3 γαντιών, παρουσιάζοντάς τα ως επαρκή υλικά για να καλύψουν τις ανάγκες της βάρδιας. Η διοίκηση επέλεξε να αντιμετωπίσει το συμβάν της μετάδοσης του ιού με το να στείλει ηλεκτρονικά επιστολή στους συγγενείς των ενοίκων ότι σε περίπτωση θανάτου κάποιου ενοίκου, το γηροκομείο δεν φέρει καμία ευθύνη. 

Ο πραγματικός λόγος όπου νόσησαν και άλλοι άνθρωποι στο γηροκομείο ήταν η έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού και όχι η ατομική ευθύνη του συγκεκριμένου εργαζόμενου αλλά και του κάθε εργαζόμενου και εργαζόμενης που καλείται να αντεπεξέλθει στις δύσκολες αυτές συνθήκες. Το σύνθημα "οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους" παίρνει μεγαλύτερη σημασία όσο ποτέ”.