Κορονοϊός
Τα αφεντικά κάνουν τους χώρους δουλειάς υγειονομικές βόμβες

15/4 Ημέρα δράσης των εργαζομέων στα σουπερμάρκετ

Παραβίαση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, απόκρυψη κρουσμάτων, φίμωση των εργαζόμενων. Με αυτό το τρίπτυχο πορεύονται τα αφεντικά στους χώρους δουλειάς εν μέσω πανδημίας. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ στοχοποιούν τις διαδηλώσεις, το μάζεμα της ελιάς, τις μπύρες στις πλατείες και βέβαια... «το πιο ερωτικό καλοκαίρι» των νέων τα τελευταία χρόνια, οι εργοδότες μετατρέπουν τους εργατικούς χώρους σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού απουσία οποιουδήποτε κρατικού ελέγχου.

«Εμείς οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ είμαστε υποχρεωμένοι να πηγαινοερχόμαστε στη δουλειά μας στοιβαγμένοι μέσα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, είμαστε αντιμέτωποι με την έκρηξη κρουσμάτων μέσα στα καταστήματα, τα ελλιπή μέτρα ατομικής προστασίας, τα ανύπαρκτα υγειονομικά πρωτόκολλα και την εργοδοτική αυθαιρεσία», αναφέρει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας που την Τρίτη 24 Νοέμβρη θα παραχωρούσε έκτακτη συνέντευξη Τύπου. «Οι καταγγελίες που φτάνουν καθημερινά στο σωματείο μας, επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο ότι τα καταστήματα έχουν μετατραπεί σε χώρους υπερμετάδοσης του ιού και οι εργαζόμενοι σε αυτά είμαστε πλήρως εκτεθειμένοι χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας για την υγεία τη δική μας, των οικογενειών μας, αλλά και των καταναλωτών. Την ευθύνη την έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση και η εργοδοσία.

Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα 11 κρούσματα στον ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ, στο κατάστημα του Αλίμου. Τόσα επιβεβαίωσε μετα κόπων και βασάνων η υπεύθυνη ανθρώπινου δυναμικού μετά από παρέμβαση του σωματείου, με τους ίδιους τους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο κατάστημα να κάνουν λόγο για πάνω από 20 κρούσματα! Στον ΑΒ στον Περισσό ο διευθυντής του καταστήματος ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει την ύπαρξη κρουσμάτων! Αντίστοιχη τακτική ακολουθούν και άλλες μεγάλες αλυσίδες super markets που εκτός από την απόκρυψη κρουσμάτων εκβιαστικά συστήνουν στους εργαζόμενους να κάνουν το ίδιο».

Ελλιπή μέτρα προστασίας κατήγγειλαν πρόσφατα και οι εργαζόμενοι στο Μετρό, με το Σωματείο τους ΣΕΛΜΑ να αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως «μερίδα στελεχών της εταιρίας αρνείται την εφαρμογή των αναγκαίων – απαραίτητων μέτρων και εξαιρεί προσωπικό κάνοντας αυθαίρετες ερμηνείες». Παράλληλα, η εταιρία με εσωτερική επιστολή της προς τους εργαζομένους προσπάθησε να επιβάλει σιωπητήριο, λέγοντάς τους χαρακτηριστικά «εφιστούμε την προσοχή όλων των εργαζομένων, ως προς την υποχρέωσή τους, εφόσον δεν είναι εξουσιοδοτημένοι, ή δεν έχουν θεσμικό ρόλο, να αποφεύγουν την παροχή πληροφοριών που αφορούν την Εταιρία, μέσω δημοσιευμάτων, δηλώσεων ή αναφορών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κλπ».

Δεν πρόκειται για εξαιρέσεις, αλλά για τον κανόνα ενός συνεχιζόμενου εργοδοτικού-κυβερνητικού εγκλήματος ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας μέχρι σήμερα. Οι αποκαλύψεις ξεκίνησαν στην καραντίνα της άνοιξης, πολλαπλασιάστηκαν το καλοκαίρι και εκτοξεύτηκαν στη συνέχεια. Το άρθρο του Μιχάλη Παναγιωτάκη με τίτλο “Οι φάμπρικες της πανδημίας” που αναδημοσίευσε το ΣΕΚΕΣ ΕΥΔΑΠ (https://tinyurl.com/ y5y2wvxh) είναι αποκαλυπτικό, καθώς συγκεντρώνει σε λίστα τα κρούσματα σε εργατικούς χώρους -και συγκεκριμένα σε εργοστάσια, αποθήκες, γραφεία, σούπερ μάρκετ- από το Σεπτέμβρη μέχρι τις αρχές Νοέμβρη.

Όπως λέει μάλιστα, «Πρόκειται για μια μερική καταγραφή: και γιατί αφορά μόνο όσα εντοπίσαμε σε δημοσιεύματα του διαδικτυακού Τύπου, αλλά επίσης και επειδή όσα δημοσιοποιήθηκαν δεν είναι μάλλον, παρά ένα μικρό υποσύνολο των πραγματικών κρουσμάτων, καθώς γνωρίζουμε πως πολλές επιχειρήσεις προσπάθησαν και προσπαθούν πάση θυσία να περιορίσουν τη διαρροή τέτοιων στοιχείων... Είναι πιθανότατο τα λίγα ξενοδοχεία που περιλαμβάνονται στην παραπάνω λίστα να μην οφείλονται στην απουσία κρουσμάτων, αλλά στην απουσία μαρτυριών».

Εργοστάσια τροφίμων

Στους χώρους που χτυπήθηκαν πολύ, με διψήφια και τριψήφια νούμερα κρουσμάτων, ξεχωρίζουν τα εργοστάσια τροφίμων -ελαιουργίας, επεξεργασίας κρέατος, πτηνοτροφεία, κονσερβοποιίες κλπ. Ακόμα και η Καθημερινή έγραφε στις 11/8 για τη βιομηχανία μεταποίησης πουλερικών και κρέατος: «Εκτός από το ψυχρό και με υγρασία περιβάλλον που υπάρχει αναγκαστικά στους χώρους αυτούς και το οποίο φαίνεται να ευνοεί τη μετάδοση του ιού, άλλοι διακριτοί παράγοντες που επηρεάζουν, περιλαμβάνουν τη μειωμένη απόσταση μεταξύ των εργαζόμενων, τη διάρκεια και τον τύπο της επαφής. (...) συχνά έχουν παρατεταμένη εγγύτητα με τους συναδέλφους τους (π.χ. για 10-12 ώρες ανά βάρδια). Συνήθως στους χώρους αυτούς λειτουργούν ψυγεία που προκαλούν θόρυβο και έτσι οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να μιλούν δυνατά, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού».

Μπορεί η κυβέρνηση να ψάχνει τώρα πώς ξέφυγε ο έλεγχος στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά όπως αναφέρει και το άρθρο του Μ. Παναγιωτάκη, «Τα γεγονότα υπερμετάδοσης που είχαν σαν κέντρο την Πέλλα και την Ημαθία για παράδειγμα, δεν έμειναν περιορισμένα στην Πέλλα και την Ημαθία μια και οι εργαζόμενοι των εργοστασίων αυτών έμεναν σε όλους τους γειτονικούς νομούς. Ξέρουμε π.χ. πως έφτασαν σίγουρα στην Κοζάνη και στο Κιλκίς. Η πιθανότητα να αποτέλεσαν τη θρυαλλίδα της εκτίναξης του αριθμού κρουσμάτων στην περιοχή (συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης) δεν είναι αμελητέα».

Η συγκάλυψη για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα κέρδη ήταν και είναι παντού το μοτίβο των εργοδοτών. Ενώ οι διώξεις, οι απολύσεις, η εκδικητική αλλαγή πόστου ή αφαίρεση αντικειμένου περίμεναν και περιμένουν τους εργαζόμενους, συνδικαλιστές ή μη, καταγγελουν διασπορά και ελλιπή αντιμέτωπιση. Την ίδια στιγμή, αντί για καταγραφή κρουσμάτων, μαζική ιχνηλάτηση και εντατικούς ελέγχους απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, το Υπουργείο Εργασίας σφύριζε και συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα έχοντας αποδυναμώσει έως διαλύσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Είναι προφανώς πολύ απασχολημένο με την κατάρτιση του νομοσχεδίου που καταργεί το 8ωρο, την κυριακάτικη αργία καθώς και μια σειρά εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα...