Κορονοϊός
Τα σκάνδαλα του "λοκντάουν": Περισσότεροι έλεγχοι για πρόστιμα παρά για τεστ!

Η πανδημία συνεχίζει να βρίσκεται εκτός ελέγχου στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση της ΝΔ με την επικίνδυνη διαχείριση της πανδημίας είναι η μοναδική υπεύθυνη για την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων, των διασωληνομένων και των νεκρών. 

Ήδη ανακοίνωσε νέα παράταση του λοκντάουν μέχρι 7 Γενάρη. Το απαρχαιωμένο μέτρο του λοκντάουν όχι μόνο δείχνει την ανικανότητα της κυβέρνησης να πάρει πραγματικά μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας αλλά και δεν μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση της πανδημίας. Όσο οι χώροι εργασίας και οι δομές παραμένουν χωρίς μέτρα προστασίας, όσο υπάρχει συνωστισμός στα ΜΜΜ λόγω έλλειψης δρομολογίων, όσο το δημόσιο Σύστημα Υγείας παραμένει χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, κρεβάτια και ΜΕΘ, όσο δεν γίνεται επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, όσο και αυτά τα ελάχιστα μοριακά τεστ ιχνηλάτησης μειώνονται, τόσο η διασπορά του ιού θα αυξάνεται και η πανδημία θα σαρώνει. 

Την Κυριακή 6 Δεκέμβρη έσπασε και το φράγμα των 3.000 θανάτων, με 3.003 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας τον Φλεβάρη. Όμως, από αυτούς, οι 2.288 θάνατοι, δηλαδή το 76%(!) ήταν μόνο στη περίοδο από 07.11 έως 06.12, δηλαδή μέσα στο δεύτερο λοκντάουν. Το ίδιο συμβαίνει, στη πραγματικότητα, και με τα κρούσματα, παρά τη μείωση του αριθμού των μοριακών τεστ που διενεργεί η κυβέρνηση για να φανεί έτσι μία (τεχνητή) μείωση των κρουσμάτων. Άρα και (δήθεν) υποχώρηση της πανδημίας μπροστά στην πίεση για το άνοιγμα της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Η κυβέρνηση εξακολουθεί την ίδια εγκληματική πολιτική από τη έναρξη της πανδημίας: "λιγότερα τεστ - λιγότερα κρούσματα - πάμε καλύτερα".  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ (που δημοσιοποιούνται στο eody.gov.gr) στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν 200.238 μοριακά τεστ (μ.ο. 20.024 ανά ημέρα), στο δεύτερο 222.867 (μ.ο. 22.287 ανά ημέρα) ενώ στο τρίτο έπεσαν απότομα στα 174.703 (μ.ο. 17.470 ανά ημέρα), την περίοδο που γέμισαν οι ΜΕΘ και ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων άρχισε να ξεπερνάει στους 100. Το ίδιο σχεδόν νούμερο έχουμε και από 1-6 Δεκεμβρίου, με 17.600 τεστ ανά ημέρα. Για να δούμε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, οι έλεγχοι που κάνει η ΕΛΑΣ για να κόβει πρόστιμα για τη δήθεν "μη τήρηση των περιοριστικών μέτρων" είναι περίπου 60.000 ανά ημέρα. Τρεις φορές περισσότερο απ’ ότι για τα τεστ. 

Δεν είναι μόνο η μείωση του αριθμού των τεστ που διενεργούνται αλλά και τα σκάνδαλα γύρω από αυτά, που ήρθαν στην επιφάνεια από τις εφημερίδες, και δείχνουν ότι η κυβέρνηση όχι μόνο αδιαφορεί για την πανδημία και τις ανθρώπινες ζωές αλλά και την εκμεταλεύεται για να κάνει περισσότερα δώρα στους φίλους της. 

Λαθεμένα στοιχεία

Το πρώτο σκάνδαλο αφορά τη διπλή καταγραφή των κρουσμάτων. Στις 30 Απριλίου η κρατική Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ) υπέγραψε σύμβαση με την κοινοπραξία ΟΤΕ – Byte για την "Ανάπτυξη Εθνικού Μητρώου Ασθενών Covid-19 και μηχανισμού παρακολούθησης ασθενών σύμφωνα με τα πρότυπα του ΠΟΥ, σε συνδυασμό με ανωνυμοποίηση/ ψευδωνυμοποίηση στοιχείων ασθενών στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης". Η σύμβαση ήταν διάρκειας δύο μηνών και ύψους 228.780 ευρώ. Ενώ ήταν σε εξέλιξη η συγκεκριμένη σύμβαση, η διοίκηση του ΕΟΔΥ υπογράφει την 1η Ιουνίου, πριν καν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του συστήματος της ΗΔΙΚΑ, μια άλλη σύμβαση, ύψους 799.850 ευρώ, με την εταιρεία MainSys Ο.Ε. με την οποία αναλάμβανε και την ανάπτυξη «κεντρικού λογισμικού καταγραφής και διαχείρισης συμβάντων», υπηρεσία που παρέχονταν ήδη από την ΗΔΙΚΑ. Έτσι προέκυψε η διπλή καταγραφή, καθώς κάποια περιστατικά καταγράφονται στο πρώτο σύστημα και κάποια άλλα στο δεύτερο και με διαφορετική ταχύτητα μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα είναι το χάος και η ψευδής αποτύπωση της πραγματικής εικόνας της πανδημίας. Στις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ υπάρχει ένα διάγραμμα που δείχνει πότε έχουν ληφθεί τα δείγματα των θετικών κρουσμάτων της ημερήσιας ενημέρωσης. Αμα κοιτάξει κανείς αυτό το διάγραμμα βλέπει ότι, π.χ., τα 2.199 θετικά κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη 1/12 αφορούσαν: 1.692 θετικά κρούσματα από τις 30/11, 88 από τις 29/11, 162 από τις 28/11, 144 από τις 27/11, 37 από τις 26/11, 15 από τις 25/11 κ.ο.κ. Διάφοροι επιδημιολόγοι που μας κουνούσαν το δάκτυλο για την "ατομική ευθύνη" αναγκάζονται τώρα να παραδεχθούν ότι το Υπουργείο τους έδινε ψευδή στοιχεία και γι' αυτό δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν σωστά την εξέλιξη της πανδημίας.

Το δεύτερο σκάνδαλο, που βγήκε στη φόρα από την "Εφ. Συν", αφορά τρεις αδιαφανείς διαγωνισμούς (δεν δημοσιεύτηκαν καν στη «Διαύγεια») από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) που είναι θυγατρική εταιρεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Το ΙΦΕΤ είναι προϊόν της ιδιωτικοποίησης στον χώρο του κρατικού φαρμάκου. Δημιουργήθηκε το 1991, από τον μπαμπά Μητσοτάκη, ύστερα από την κατάργηση της Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας και της Κρατικής Φαρμακαποθήκης. Οι τρεις συνεχόμενοι διαγωνισμοί αφορούσαν τη προμήθεια συνολικά τριών εκατ. (!) γρήγορων τεστ αντιγόνου (rapid tests) ανίχνευσης της Covid-19 συνολικού ύψους πάνω από 15 εκατ. ευρώ. Κατοχυρώθηκαν με "φωτογραφικές διαδικασίες" στην εταιρία - μεσάζοντα For Health Α.Ε. (που παρέχει υπηρεσίες νοσηλείας κατ’ οίκον και η οποία έχει ετήσιο κύκλο εργασιών μόλις 1.326.187 ευρώ(!)) για το γρήγορο τεστ Panbio της εταιρίας Abbott. 

Τα παίρνουν οι ημέτεροι

Ακόμα και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) σε επιστολή του στο Υπουργείο δηλώνει: "Η συγκεκριμένη διαδικασία, με την ανεπαρκή δημοσιότητα που την περιβάλλει, αφού γίνεται με απλή μόνο ανάρτηση της πρόσκλησης και τις ιδιαίτερα ασφυκτικές προθεσμίες που τάσσονται με τις προφανείς συνέπειες για την ουσιαστική προετοιμασία των ενδιαφερομένων […]. Ανάλογες προμήθειες κατ’ αυτόν τον τρόπο πραγματοποιήθηκαν από τον ΙΦΕΤ τον περασμένο Ιούνιο... όπως επίσης και τον Σεπτέμβριο... δεν δικαιολογείται η επανειλημμένη θέσπιση τόσο σύντομων προθεσμιών, από τη στιγμή που η πανδημία έχει ενσκήψει από τις αρχές του έτους, άρα μπορούσε να υπάρξει λελογισμένος προγραμματισμός ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν περισσότερες της μίας επιχειρήσεις και να μην περιορίζονται, όπως τώρα συμβαίνει, σε μια τυπική, άνευ αποτελέσματος απόπειρα συμμετοχής".

Η For Health φέρεται να σύναψε με την Abbott σύμβαση διακίνησης του προϊόντος Panbio στην Ελλάδα λίγες μέρες πριν από τη δημοσίευση του πρώτου διαγωνισμού. Όπως, σωστά, ρωτάει η εφημερίδα: "γιατί το ΙΦΕΤ έκανε την προμήθεια του τεστ Panbio μέσω της For Health και όχι κατ' ευθείαν από την θυγατρική της Abbott στην Ελλάδα, την Abbott Hellas;... ποιος ο λόγος που η Αbbott Hellas θέλει να αποδώσει μέρος της κερδοφορίας της στην For Health; Oι απαντήσεις ίσως να βρίσκονται σε φορολογικούς παραδείσους, αλλά και σε... οικογενειακές και πολιτικές σχέσεις".

Η For Health έχει βασικό μέτοχο, κατά 85%, την κυπριακή εταιρεία Arturius Trading Limited. Ο νόμιμος εκπρόσωπος της For Health είναι παράλληλα και ο διαχειριστής της Arturius, η οποία συνδέεται με παράκτιες εταιρείες. Στη διεύθυνση της συγκεκριμένης εταιρείας στη Λάρνακα της Κύπρου και μάλιστα στον ίδιο όροφο (!) έχουν δηλωθεί πάνω από 50 άλλες εταιρείες. Ο νόμιμος εκπρόσωπος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Στράτος Γρημανέλης, πρώην ανώτατο στέλεχος της Siemens Health Diagnostics AEBBE, που ήταν θυγατρική της γνωστής, για τις μίζες, Siemens. Σύμφωνα με την "Εφ. Συν", τα συμφέροντα της For Health φέρεται να προωθήθηκαν με την υποστήριξη ενός υψηλόβαθμου στελέχους της ελληνικής Abbott, που συνδέεται με οικογενειακές σχέσεις με τον νόμιμο εκπρόσωπο της For Health με τον τελευταίο να διατηρεί άριστες σχέσεις, από τη θητεία του στη Siemens, με τον Πατούλη και τους συνεργάτες του, όπως τον Γιάννη Σωτηρίου που διορίστηκε νέος διευθύνων σύμβουλος του ΙΦΕΤ μία εβδομάδα πριν από τη δημοσίευση του δεύτερου διαγωνισμού.

Το ότι η αξιοπιστία του rapid test είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή του μοριακού τεστ (PCR) και παραμένει ο κίνδυνος των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων δεν απασχολεί καθόλου την κυβέρνηση. Η Abbott, για παράδειγμα, δίνει για το τεστ Panbio ποσοστό ευαισθησίας 91,4%, όμως η πλατφόρμα του Πανεπιστημίου Yale δίνει ποσοστό 79,6%. Αυτό σημαίνει ότι 1 στους 5 θετικούς δεν εντοπίζεται, διασπείροντας απερίσπαστα τον ιό.

Η κυβέρνηση δεν δίνει δεκάρα για τις ανθρώπινες ζωές. Μετατρέπει (και) την πανδημία σε ευκαιρία για κερδοσκοπία. Αν δεν την σταματήσουμε, τα χειρότερα θα βρίσκονται μπροστά μας, κυρίως τους επόμενους κρίσιμους τρεις χειμωνιάτικους μήνες. Γι' αυτό είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να στηρίξουμε και να απλώσουμε τους εργατικούς αγώνες. Για να σώσουμε ζωές.