Κορονοϊός
Κιλκίς: Ελλείψεις στο νοσοκομείο, τραγική κατάσταση στα εργοστάσια

Ενώ κλείνουμε σχεδόν ένα μήνα καραντίνας το Κιλκίς εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας. Αυτή είναι η αντανάκλαση των τεράστιων ελλείψεων στο νοσοκομείο Κιλκίς αλλά και των συνθηκών εργασίας στις βιομηχανίες της περιφέρειας όπου δουλεύει πολύς κόσμος. Η κατάσταση στα εργοστάσια είναι τραγική. Οι εργαζόμενοι πρέπει από μόνοι τους να φροντίζουν για τα μέτρα ατομικής προστασίας. Η εργοδοσία δεν ενδιαφέρεται για την υγεία των εργαζομένων. Ούτε τέστ κάνει ούτε παρέχει μέτρα προστασίας. Μια εργαζόμενη στο νοσοκομείο του Κιλκίς μας μίλησε για την κατάσταση εκεί:

“Η νοσοκομειακή μονάδα δεν διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ούτε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Τα κρεβάτια είναι γεμάτα με ασθενείς που χρειάζονται αναπνευστήρες και νοσηλεύονται στις κλινικές. Το οξυγόνο παρέχεται στους ασθενείς με κάθε δυνατό μέσο, είτε με φιάλες, είτε με τα επιτοίχια ροόμετρα. Αυτή τη στιγμή έχουμε 70 βαριά ασθενείς από μια βαριά πνευμονική νόσο. Το προσωπικό παλεύει, αλλά από την αρχή της έξαρσης της ασθένειας έχουν νοσήσει ή έχουν μπει σε καραντίνα 60 άτομα από το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Οι απώλειες σε προσωπικό προκύπτουν καθημερινά. 

Περιφέρονται

Το νοσοκομείο διαθέτει μία κλινική COVID, δύο κλινικές με ύποπτα περιστατικά και τα επείγοντα με τους παθολόγους να περιφέρονται μεταξύ Επειγόντων και Κλινικών λόγω έλλειψης προσωπικού. Μόνο για την κλινική COVID απαιτούνται 5-6 γιατροί παθολόγοι και πνευμονολόγοι που δεν υπάρχουν. Έχουν επιστρατευθεί ειδικότητες πνευμονολόγων και γενικών γιατρών από το νοσοκομείο της Γουμένισσας και περιφερειακά Κέντρα Υγείας του νομού, που δεν επαρκούν. Οι παθολόγοι και το νοσηλευτικό προσωπικό κάνουν απίστευτη δουλειά. Παλεύουν με όλες τις δυνάμεις τους, ενώ έχουν καταργηθεί οι άδειες και δίνονται μόνο ρεπό για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες. Οι διοικήσεις εφόσον γνωρίζανε, οφείλανε να προσλάβουν παθολόγους και πνευμονολόγους. Αντ’ αυτού το προηγούμενο διάστημα δημιουργήθηκαν μονάχα μία θέση ορθοπεδικού, μία γυναικολόγου και μία ΩΡΛ για ένα από τα νοσοκομεία του Κιλκίς. Οι διοικήσεις δεν ενημερώνουν και δε ζητάνε τη γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου για τις ανάγκες σε προσωπικό”.