Κορονοϊός
Αγώνας για να σώσουμε ζωές: Κίνδυνος από τις μεταλλάξεις

Το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, γνωστό ως Β.1.1.7,  που ανιχνεύτηκε πρώτα στη Μ. Βρετανία είναι σύμφωνα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πιο μεταδοτικό αλλά όχι πιο επικίνδυνο. Όμως αυξημένη μεταδοτικότητα σημαίνει ότι ανά πάσα χρονική στιγμή μπορούν να νοσήσουν περισσότερα άτομα και άρα περισσότεροι που θα χρήζουν νοσηλείας συγχρόνως. 

Δεδομένων των ελλείψεων που έχουν δημιουργήσει στα συστήματα Υγείας οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές ακόμα και στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, μια τέτοια εξέλιξη θα στοιχίσει τη ζωή ακόμα περισσότερων ανθρώπων μέσα στα υπερκορεσμένα νοσοκομεία. Οι εικόνες που έρχονται τις τελευταίες μέρες από τη Μ. Βρετανία επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο εξελικτικός βιολόγος Ρομπ Ουάλας, πιο μεταδοτικός ιός μπορεί να σημαίνει και πιο επικίνδυνος. “H μεταδοτικότητα και η λοιμογόνος ικανότητα (η επιθετικότητα) αλληλοσυνδέονται”. Η φονική ικανότητα των στελεχών ενός ιού που αποκτούν πιο εύκολα πρόσβαση σε νέους οργανισμούς μέσα στους οποίους ζουν και αναπτύσσονται, μπορεί να αυξηθεί.  

Στελέχη

Όταν δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των διαθέσιμων νέων οργανισμών που μπορεί να προσβληθούν («ξενιστών», ανθρώπων στη περίπτωση μας), τα στελέχη του ιού που περνάνε γρηγορότερα μέσα από τον καθένα τους στον επόμενο, είναι αυτά που επικρατούν και εξαπλώνονται. Αυτό συμβαίνει γιατί ο ιός που θα περάσει πρώτος στον επόμενο «ξενιστή» είναι αυτός που εξασφαλίζει την επιβίωση του και τη συνέχεια της αναπαραγωγής του.

 “Όμως” συνεχίζει ο Ουάλας “η ταχύτερη αντιγραφή προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά σε αυτόν που έχει προσβληθεί”. Με άλλα λόγια όσο πιο γρήγορα αναπαράγεται ένας ιός μέσα σε έναν οργανισμό τόσο τείνει να είναι πιο ζημιογόνος. “Η ανοσία της αγέλης λοιπόν ... όχι μόνο σκοτώνει πολλούς περισσότερους ανθρώπους από άλλους πιο ολοκληρωμένους τρόπους αντιμετώπισης, αλλά προσφέρει στον ιό και ένα ελεύθερο πεδίο ώστε να αναπτύξει λύσεις σε οποιαδήποτε εμβόλια ή φάρμακα ανακαλύψουμε εμείς”.

Είναι υπαρκτός, λοιπόν, ο κίνδυνος για έναν φαύλο κύκλο. Όσο οι κυβερνήσεις καθυστερούν τους εμβολιασμούς επειδή προσαρμόζονται στους ρυθμούς των πολυεθνικών του φαρμάκου και όσο εγκαταλείπουν όλα τα άλλα μέτρα στηρίζοντας τις ελπίδες μόνο στα εμβόλια, τόσο πιο πολύ αφήνουν περιθώριο στις μεταλλάξεις του ιού να παρατείνουν την πανδημία και την τραγωδία που χτυπάει τους ανθρώπους παγκόσμια.