Κορονοϊός
Νοσοκομεία: Αισχρές συκοφαντίες Κοντοζαμάνη

Την ώρα που έχανε τη ζωή του ο 20ος υγειονομικός που νόσησε από κορονοϊό δίνοντας τη μάχη με την πανδημία, o αναπληρωτής υπουργός Υγείας Κοντοζαμάνης επέλεγε να κατηγορήσει τους εργαζόμενους των νοσοκομείων για τους θανάτους ασθενών εκτός ΜΕΘ. Είχε προηγηθεί η δημοσίευση στοιχείων σύμφωνα με τα οποία ένα μεγάλο ποσοστό των θανάτων λόγω covid, άνω του 80%, συμβαίνουν πριν μπουν οι ασθενείς στην εντατική, λόγω των ελλείψεων και της υπερπληρότητας των υπαρχουσών δομών Υγείας. 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου την Παρασκευή, για το πότε σκοπεύει το Υπουργείο να δώσει στοιχεία για τη θνητότητα εντός κι εκτός ΜΕΘ, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε  ότι “κανένας συμπολίτης μας, που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δεν έμεινε εκτός μονάδος” κι ότι “κριτήριο δεν είναι η πληρότητα, είναι τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία έχει ο γιατρός και η κατάσταση του ασθενούς με τα οποία ο γιατρός αποφασίζει την εισαγωγή ή μη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας”. Με λίγα λόγια το υπουργείο λέει ότι οι θάνατοι οφείλονται στη λανθασμένη κρίση των γιατρών!!!

Οι εξωφρενικοί ισχυρισμοί του αναπληρωτή υπουργού ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων από τους εργαζόμενους των δημόσιων νοσοκομείων. Το Συντονιστικό Νοσοκομείων απάντησε:

“Επειδή εμείς που είμαστε υγειονομικοί και όχι άσχετοι, εγκάθετοι και προβοκάτορες της κυβέρνησης θυμόμαστε ότι: Όταν ξεκίνησε το δεύτερο κύμα του κορονοϊού επειδή ακριβώς δεν υπήρχαν αρκετές κλίνες ΜΕΘ στο ΕΣΥ μεταφέρθηκαν στα ιδιωτικά νοσοκομεία διασωληνωμένοι ασθενείς με το διπλάσιο κόστος ημερήσιας νοσηλείας σαν δωράκι στους κλινικάρχες. Οι κλίνες ΜΕΘ που προστέθηκαν άρον άρον ήταν απλά κρεβάτια με αναπνευστήρα αλλά όχι πραγματικές κλίνες ΜΕΘ που κοστίζουν εκατομμύρια. Οι κανονικές κλίνες ΜΕΘ που δόθηκαν πχ στο Σωτηρία, δωρεά της Βουλής και του Νιάρχου αλλά όχι με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό, τοποθετήθηκαν χωρίς προσωπικό, επανδρώθηκαν όμως μέσα από μετακινήσεις συμβασιούχων από άλλα νοσοκομεία. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2021, γιατί αυτός είναι πετσοκομμένος κατά 600 εκατομμύρια ευρώ.

Απαντάμε στον υφυπουργό ότι: Θα σας ταράξουμε στις απεργίες και δεν θα ησυχάσουμε αν δεν επιβάλλουμε εργατικό έλεγχο στα νοσοκομεία μας. Εμείς και μόνο εμείς ξέρουμε ποιούς και πότε να διασωληνώσουμε και για αυτό απαιτούμε εξοπλισμό, μαζικές προσλήψεις και επιτέλους ορθολογισμό και όχι άλλη παράνοια”.

Τις δηλώσεις Κοντοζαμάνη σχολίασε και η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης: “Για άλλη μια φορά, αποδεικνύουν πόσο πολύ στηρίζουν τους …ήρωες της πανδημίας. Στην προσπάθειά τους να κρύψουν και να αποποιηθούν τις εγκληματικές τους ευθύνες για το ότι άφησαν ανοχύρωτο το ΕΣΥ επιχειρούν να τις μετακυλήσουν στους υγειονομικούς, στοχοποιώντας τους. …Σε μια πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας ανέφερε ότι κανένας ασθενής δεν έμεινε εκτός ΜΕΘ, την ώρα που στην Β. Ελλάδα οι ΜΕΘ λειτουργούσαν για πάνω από ένα μήνα με 100% πληρότητα. 

Φτάνει πια με τα ψέματα και την υποκρισία! Δεν θα επιτρέψουμε κανένας συνάδελφος να πληρώσει, για άλλη μια φορά, τα σπασμένα για τις τεράστιες ελλείψεις και την αδυναμία του ΕΣΥ να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας, για τις οποίες δεν φέρει καμία ευθύνη. Η ευθύνη για τις εκατόμβες νεκρών από την πανδημία βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της κυβέρνησης, όπως και όλων των προηγούμενων, που άφησαν το ΕΣΥ ανοχύρωτο με την συνεχή κρατική υποχρηματοδότηση και την τεράστια υποστελέχωση” σημειώνει η ΕΝΙΘ κι επαναλαμβάνει τις διεκδικήσεις του κινήματος για μαζικές προσλήψεις, μονιμοποιήσεις συμβασιούχων, χρηματοδότηση κι εξοπλισμό των νοσοκομείων, αύξηση των ΜΕΘ, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας, καθολική επίταξη της ιδιωτικής Υγείας, μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό και ένταξη των νοσοκομειακών στα ΒΑΕ.