Κορονοϊός
Οι εμβολιασμοί πρέπει να περάσουν στα χέρια των εργατών της Υγείας

Το αίτημα για τον έλεγχο των εμβολίων στα χέρια των εργατών της Υγείας είναι όχι μόνο επίκαιρο αλλά και αναγκαίο για να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές μπορούμε από την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Παρά τις ενθουσιώδεις δηλώσεις του Κικίλια, οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα συνεχίζουν με ρυθμό χελώνας. Με τα στοιχεία του https://ourworldindata.org/covid-vaccinations, μέχρι το Σάββατο 20 Φλεβάρη είχαν εμβολιαστεί, έστω και με μία δόση, μόλις το 4,5 % του πληθυσμού. Και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, όχι όλου του πληθυσμού αλλά όσων έχουν ΑΜΚΑ. Δηλαδή, το πραγματικό ποσοστό εμβολιασμών είναι πολύ χαμηλότερο γιατί έχουν ήδη αποκλειστεί από το πρόγραμμα εμβολιασμού, μεταξύ άλλων, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που δεν ζουν στα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης (ή όπως είναι η κομψή έκφραση της Επιτροπής Εμβολιασμών: Δομές ομαδικής διαβίωσης με μεγάλο συγχρωτισμό). 

Αλλά, ακόμα και αυτά τα λίγα εμβόλια που «κατάφερε» να εξασφαλίσει η κυβέρνηση δεν χορηγούνται σε αυτούς που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Μπορεί στα ΜΜΕ να έγινε είδηση η πρόσφατη παραίτηση του υπουργού Υγείας της Αργεντινής, Χινές Γκονσάλες Γκαρσία, μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των «προνομιακών εμβολιασμών» αλλά ο Μητσοτάκης και ο Κικίλιας συνεχίζουν τους «προνομιακούς εμβολιασμούς».

Μόλις την προηγούμενη βδομάδα, με καθυστέρηση σχεδόν δύο μήνες από την έναρξη των εμβολιασμών και ύστερα από εκατοντάδες καταγγελίες, το Υπουργείο Υγείας ανακοινώσε επίσημα την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Αυτή η σκόπιμη καθυστέρηση έδινε την δυνατότητα για συστηματική εξυπηρέτηση «ημετέρων». Αλλά ακόμα και αυτή η ανακοίνωση της προτεραιοποίησης στη χορήγηση των εμβολίων δημιουργεί πολλά προβλήματα. Θα σταθούμε σε δύο.

Προτεραιότητες

Στη Φάση 1, δηλαδή στην πρώτη προτεραιότητα εμβολιασμού, συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι υγειονομικοί και το προσωπικό Μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, δομών χρονίως πασχόντων, κέντρων αποκατάστασης, διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και κοινωνικών υπηρεσιών. Τι γίνεται όμως, με τους "εργολαβικούς" εργαζόμενους στα Νοσοκομεία και σ’αυτές τις Μονάδες; Αυτοί αποκλείονται από την Φάση 1. Μπορεί, π.χ. ο Κούγιας, που είναι δικηγόρος (και) του ιδιωτικού γηροκομείου «Ρόδι» στο Μαρούσι, να βρήκε σειρά να εμβολιαστεί μαζί με τις γιαγιάδες και τους παπούδες του γηροκομείου, ήδη από τα μέσα Γενάρη, αλλά οι εργολαβικές καθαρίστριες ή μαγείρισες στο Σύστημα Υγείας και στις Μονάδες, που εργάζονται καθημερινά εκεί, θα πρέπει να περιμένουν κάποιους μήνες και άμα. Από την Φάση 1 αποκλείονται οι φροντιστές ηλικιωμένων ατόμων, οι πρόσφυγες στα Στρατόπεδα και οι εκπαιδευτικοί που πάνε στη Φάση 2. Για τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ δεν υπάρχει καν αναφορά.

Ενώ θα περίμενε κανείς ότι τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα (ευπαθείς ομάδες) να εντάσσονται όλα στη Φάση 1, αυτό δεν γίνεται. Το Υπουργείο Υγείας έχει καταφέρει να μην έχει Μητρώο Ασθενών άρα και αρχείο καταγραφής ατόμων με υποκείμενα νοσήματα. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι τα διαθέσιμα εμβόλια δεν φτάνουν ώστε να ενταχθούν στη Φάση 1 όλες οι ευπαθείς ομάδες και όλοι οι εργαζόμενοι "πρώτης γραμμής". Όμως, από τις 16 Γενάρη, ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είχε ανακοινώσει ότι για να μην απορρίπτονται οι δόσεις εμβολίων που προορίζονταν σε άτομα που δεν προσήλθαν στο ραντεβού τους, θα καλούνται στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας γιατί "αυτοί μπορούν να εντοπιστούν εύκολα και να προσέλθουν γρήγορα". Το τι σημαίνει αυτό το βλέπουμε με τις καθημερινές ουρές μπάτσων και καραβανάδων στα νοσοκομεία που εμβολιάζονται με λίστες από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και χωρίς ραντεβού παίρνοντας τη θέση αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη. Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έβγαλε ανακοίνωση που έγραφε: «Σε διάστημα 17 ημερών έχουν εμβολιαστεί 7.311 μάχιμοι αστυνομικοί σε όλη τη χώρα»! 

Μπάχαλο τα έχει κάνει η κυβέρνηση και με τα εμβολιαστικά κέντρα. Η μετατροπή των τοπικών Κέντρων Υγείας και Νοσοκομείων σε εμβολιαστικά Κέντρα, χωρίς προσλήψεις προσωπικού και χωρίς τις κατάλληλες υποδομές, έχει ακυρώσει το ρόλο των Κέντρων Υγείας ως Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθλαψης και έχει οδηγήσει και τα Νοσοκομεία να λειτουργούν μόνο για την αντιμετώπιση της πανδημίας με άμεσο αντίκτυπο την ακύρωση του 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων.