Κορονοϊός
Ιδιωτικές κλινικές και κορονοϊός: Αποσιώπηση και συγκάλυψη

7 Απρίλη 2020, Παρέμβαση στη Βιοϊατρική

Ένα χρόνο τώρα οι κλινικάρχες θησαυρίζουν καθώς η μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα μιας νόσου αναγκάζει τον  κόσμο να απευθύνεται στις ιδιωτικές κλινικές για την περίθαλψή του. Αυτό οδηγεί σε συνωστισμό που σε συνδυασμό με την αδιαφορία των ιδιωτών για την πανδημία δημιουργεί συνθήκες οι οποίες ευνοούν τις συρροές κρουσμάτων κορονοϊού.  Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και η Κλινική Ζηλάκου στον Πειραιά όπου πρόσφατα εντοπίστηκαν περισσότερα από 70 κρούσματα, ασθενείς και εργαζόμενοι.

Η Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Υγειονομικών (ΑΣΚΥ) Ιδιωτικής Υγείας  αναφέρει σε ανακοίνωση της πως “εδώ και μία εβδομάδα από τις 17 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η διακομιδή ασθενών με Covid 19 από την Ιδιωτική Κλινική σε Δημόσια Νοσοκομεία, στο Αττικόν, το Τζάνειο, τον Ερυθρό και το Ασκληπιείο.

Αντί μέσα σε αυτές τις 7 ημέρες να εντοπιστούν και να απομονωθούν τα κρούσματα, να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει η διασπορά άλλη μία φορά στην Ιδιωτική Υγεία γίναμε μάρτυρες της αποσιώπησης και συγκάλυψης του συμβάντος. Αποτέλεσμα ήταν να κολλήσουν κορονοϊό το σύνολο σχεδόν εργαζομένων και ασθενών. Μάλιστα 10 νοσούντες κρίθηκε απαραίτητο να διακομιστούν σε κλίνες Covid του ΕΣΥ. Είναι ενδεικτικό ότι από τα 259 κρούσματα που ανακοινώθηκαν στον Περαιά στις 23/02 τα 70 προέρχονται από την ιδιωτική κλινική Ζηλάκου.”

Δεν είναι όμως μόνο αυτή η κλινική. “Συρροή κρουσμάτων καταγράφηκε και στο θεραπευτήριο Αθηνών στην Κυψέλη και σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στον Γέρακα. Πριν λίγες μέρες διασπορά υπήρξε στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Ανάπλαση” αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει με κάλεσμα για απεργία την ημέρα της συγκέντρωσης που προτείνει το Σωματείο απευθυνόμενο προς την ομοσπονδία του κλάδου (ΟΣΝΙΕ): “Για να εξασφαλίσουμε την επιτυχία μίας τέτοιας κινητοποίησης χρειάζεται απόφαση για Απεργία την ημέρα της συγκέντρωσης έτσι ώστε να μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε την πλειοψηφία των συναδέλφων. Η ανακοίνωση της ΑΣΚΥ καλεί επίσης “το Κλαδικό Σωματείο Αθήνας και την ΟΣΝΙΕ να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις για συμμετοχή στην Απεργία” που καλούν ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ στις 8 Μάρτη, παγκόσμια ημέρα των γυναικών.