Κορονοϊός
Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών τώρα!

8 Μάρτη, Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Η απόλυση του Κώστα Καταραχιά έχει απόλυτη σχέση με την αποτυχημένη κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας. Η κατάσταση είναι πια εκτός ελέγχου, όπως δείχνει η νέα καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νεκρών. Το ότι η Αττική των πέντε εκατομμυρίων βρίσκεται στο επίκεντρο του τρίτου κύματος σημαίνει ακόμα πιο δραματικές ώρες τις επόμενες μέρες. Ήδη τα νοσοκομεία μετρούν ελεύθερες ΜΕΘ στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Η κυβέρνηση είχε έναν ολόκληρο χρόνο στη διάθεσή της για να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη. Αρνήθηκε συνειδητά να το κάνει, παρά τις καθημερινές προειδοποιήσεις των υγειονομικών ότι το ΕΣΥ χρειάζεται εδώ και τώρα μαζικές προσλήψεις και μονιμοποιήσεις, αύξηση της χρηματοδότησης για χιλιάδες νέες ΜΕΘ, υλικά, υποδομές και εξοπλισμό, επίταξη της ιδιωτικής Υγείας. Προτίμησε να κάνει πλάτες στους κλινικάρχες που δεν προσέφεραν το ελάχιστο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αφήνοντάς τους να κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα με τα τεστ, διπλασιάζοντας την αποζημίωσή τους για ασθενείς που προέρχονται από το ΕΣΥ, κλείνοντας τα δημόσια νοσοκομεία και στέλνοντας αναγκαστικά τους πολίτες στα ιδιωτικά για την περίθαλψή τους.

Ούτε καν το καμπανάκι της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης δεν την συγκίνησε. Τις ίδιες ακριβώς μέρες που το σύστημα εκεί κατέρρεε με τραγικά νούμερα θανάτων, η ίδια ψήφιζε το νέο προϋπολογισμό με μισό δις περικοπές στις δαπάνες για την Υγεία. Και τώρα που η Αττική κινδυνεύει κι αυτή να γίνει Μπέργκαμο, συνεχίζει το ίδιο συνειδητά την εγκληματική πολιτική της.

Έτσι, αντί να παραιτηθεί για την αποτυχία του, ο Κικίλιας βγήκε την περασμένη βδομάδα και μίλησε «για το “βαθύ σκοτάδι πριν την αυγή”, το σκοτάδι δηλαδή των μαζικών θανάτων που δεν κατάφερε να αποτρέψει», αναφέρει το Συντονιστικό Νοσοκομείων. «Νόμιζαν οι γελοίοι της κυβέρνησης και ο Μητσοτάκης, στην πραγματικότητα τζογάρανε, ότι με το εμβόλιο θα ξεμπερδέψουμε σύντομα. Όμως επειδή προσλήψεις δεν έγιναν και επειδή αφήσανε τον ιδιωτικό τομέα να κερδοσκοπεί αυτοδιαφημιζόμενος ως “covid free”, χθες [3/10] ανακάλυψε ο Κικιλιας ότι ούτε απλές κλίνες covid υπάρχουν πια, αλλά ούτε και ΜΕΘ κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία». 

Θράσος

Είχε μάλιστα το θράσος ο υπουργός να ανακοινώσει ένα έκτακτο σχέδιο που προκλητικά βάφτισε ως “σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ” (όχι τυχαία καθώς έτσι αναπαράχθηκε από όλα τα συστημικά ΜΜΕ κι αυτός ήταν ο στόχος του άλλωστε). Τί περιλάμβανε αυτό; Μα, την μετατροπή όλων των μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής σε κορονοσοκομεία.

«Τζανειο, Σισμανογλειο μόνο για covid, η πολύτιμη καρδιοχειρουργική του Ευαγγελισμού μόνο covid, η μονάδα εμφραγμάτων του Ασκληπιείου μόνο covid», συνεχίζει το Συντονιστικό. «Τα υπόλοιπα νοσοκομεία; Ανακατανομή του προσωπικού και των χώρων για να αυξηθούν τα κρεβάτια covid, άσχετα από ειδικότητα και ανάγκες, δηλαδή μετατροπή κλινών και κλινικών σε covid σε βάρος των υπολοίπων νοσημάτων που χρήζουν νοσηλείας, παρακολούθησης, τακτικού αλλά αναγκαίου ελέγχου». Πρόκειται για την ίδια αποτυχημένη και θανατηφόρα συνταγή. Που ούτε τον κορονοϊό ούτε τις υπόλοιπες ασθένεις αντιμετωπίζει. Και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέες τραγωδίες.

Η οργή των υγειονομικών έχει απογειωθεί. Στο ένα μετά το άλλο νοσοκομείο, από το Τζάνειο και τον Ερυθρό μέχρι το Ασκληπιείο, οι εργαζόμενοι κυκλοφορούν ανακοινώσεις που αποκαλύπτουν την πραγματική κατάσταση κατάρρευσης του ΕΣΥ και εξόντωσης των ίδιων, ενάντια στα ψέματα της κυβέρνησης και τις εγκληματικές επιλογές της. Στο Αγία Όλγα, ο διευθυντής του παθολογικού τομέα υπέβαλε την παραίτησή του την περασμένη εβδομάδα, κατηγορώντας τους αρμόδιους για «πλήρη αποτυχία και άγνοια των πραγματικών συνθηκών». Η πλειοψηφία των υγειονομικών απαιτεί να γίνει τώρα η επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων -Metropolitan, Ερρίκος Ντυνάν, Ιασώ, Υγεία είναι κάποια που αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ- για να αντιμετωπιστεί το τρίτο κύμα της πανδημίας. 

«Έκαναν μια ταξική επιλογή και τώρα θα πληρώσουμε εμείς το τίμημα», συμπληρώνει το Συντονιστικό. «Έτσι εξηγείται η λυσσαλέα τους επίθεση να απολύσουν τον πρόεδρο του Άγιου Σάββα Κώστα Καταραχιά και στα συνδικάτα μας συνολικά. Όποιος αποκαλύπτει και ξεσκεπάζει τα παρανοϊκά τους σχέδια πρέπει να σωπάσει». Και καταλήγει: «Ώρα συναδέλφισσες και συνάδελφοι να πάρουμε τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια μας. Ώρα να επιβάλουμε τον δικό μας έλεγχο στις προσλήψεις, στα εμβόλια, στην διαχείριση της κρίσης... Εμπρός για απεργιακή σύγκρουση μέχρι την νίκη. Δεν πάει άλλο με αυτή την άθλια κυβέρνηση». Η απεργία στον Άγιο Σάββα στις 18 Μάρτη μπορεί να είναι μόνο η αρχή.