Εργατικό κίνημα
Νέες μάχες στο λιμάνι

5/11, συνελευση cosco. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Για νέα απεργιακή σύγκρουση με την εταιρία ετοιμάζονται οι λιμενεργάτες της Cosco. Το σωματείο τους, η ΕΝΕΔΕΠ, καλεί σε 48ωρη απεργία που ξεκινάει την Παρασκευή 26 Νοέμβρη στις 3μμ. Δύο μέρες νωρίτερα, την Τετάρτη 24/11 είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με την εργοδοσία. Κεντρικά ζητήματα στη διαπραγμάτευση θα είναι η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (με αυξήσεις) που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των εργαζόμενων, η μετατροπή των  εργαζομένων σε εκ περιτροπής εργασία σε πλήρους απασχόλησης, καθώς και η άμεση εφαρμογή των αιτημάτων που κερδήθηκαν με την επταήμερη απεργία, 5άρα πόστα, κατάργηση των κόντρα βαρδιών και συγκρότηση Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια της πολυήμερης απεργίας, η αποφασιστικότητα των λιμενεργατών να φτάσουν μέχρι τη νίκη και η τεράστια συμπαράσταση ήταν τεράστια πίεση στην Cosco. Τα δικαστήρια που έβγαζαν παράνομη την απεργία δεν κατάφεραν τίποτα, ενώ ήξεραν ότι οποιαδήποτε προκλητική κίνηση καταστολής της απεργίας θα ήταν λάδι στη φωτιά. Για κάθε ώρα απεργίας η Cosco -και όχι μόνο- έχανε τεράστια κέρδη. Έτσι αναγκάστηκε να δεσμευτεί ότι θα ικανοποιήσει αιτήματα. 

Την ίδια πίεση πρέπει να δεχτούν και την ώρα των διαπραγματεύσεων για τη ΣΣΕ. Η απόφαση της ΕΝΕΔΕΠ για νέα 48ωρη απεργία είναι στη σωστή κατεύθυνση. Η υλοποίηση της απεργίας χρειάζεται να προχωρήσει χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις. Κάθε παραθυράκι που αφήνει ενδεχόμενα να μην προχωρήσει η απεργία είναι δύναμη για την Cosco. “Κλείστε την απεργία και θα διαπραγματευτούμε” είναι η πάγια τακτική της εταιρίας όλα αυτά τα χρόνια και στο τέλος δεν δεσμευόταν για τίποτα. Ο αγώνας στην efood είναι το καλύτερο παράδειγμα. Κράτησαν την απεργία τους, ακόμα και αφού η εργοδοσία πήρε πίσω τις απειλές και απολύσεις, και έφτασαν να κερδίσουν συμβάσεις αορίστου.    

Η εργοδοσία όλο αυτό το διάστημα κέρδιζε χρόνο για να ψάξει τρόπους να τρομοκρατήσει και πάλι τους εργαζόμενους για να μην σηκώσουν ξανά κεφάλι. Ένας τρόπος είναι το δυνάμωμα του εργοδοτικού σωματείου που πραγματοποιεί εκλογές για να επισκιάσει την ΕΝΕΔΕΠ. Όπως σημειώνει η τελευταία: «σε εκατοντάδες συνάδελφους ασκήθηκε τεράστια ψυχολογική βία και αφόρητη πίεση, αμέτρητοι εκβιασμοί, από τον παραπάνω μηχανισμό, για να συμμετάσχουν στις διαδικασίες νοθείας του συνδικάτου-παραμάγαζου των “COSCO”/PCT, D-PORT και της κυβέρνησης για να εκλέξουν εκπροσώπους μαριονέτες της εργοδοσίας. Αποκλειστικός τους στόχος να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη διατήρηση των συνθηκών εργασιακής εκμετάλλευσης και ανασφάλειας που εξασφαλίζει τεράστια κέρδη, εξουσία στο όμιλο της “COSCO” και της D-PORT».