Εργατικό κίνημα
Πολεμικές συνθήκες στα νοσοκομεία

21/10, Απεργία στην Υγεία. Φωτό: Support Health Workers

Η εφημερία που ξεκίνησε στον Ερυθρό το Σάββατο 8/1 στις 8πμ και θα ολοκληρωνόταν την Κυριακή την ίδια ώρα, έληξε πολλές ώρες αργότερα το μεσημέρι, με 65 εισαγωγές σύνολο στην παθολογική κλινική, οι μισές εξ αυτών κόβιντ και βαρέως πάσχοντες. Και αυτό είναι μόνο η αρχή της προσέλευσης των χιλιάδων που αναμένονται το επόμενο διάστημα από τη νέα έξαρση της πανδημίας. Είναι νούμερο που ξεπερνάει τις αντοχές του νοσοκομείου με τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν.

Αυτό που έγινε ήταν πρωτόγνωρο. Στο ΤΕΠ για κόβιντ γινόταν χαμός, ουρές ασθενών. Έγιναν πολλές διασωληνώσεις ασθενών με κόβιντ αλλά όχι μόνο, στα ΤΕΠ και τους ορόφους. Υπήρχαν στοιβαγμένα κρεβάτια παντού, ο χώρος του αμφιθεάτρου άνοιξε για να υποδεχτεί φορεία ελλείψει χώρων. Τα πράγματα ήταν πολύ επικίνδυνα. Ακόμα και στα ΤΕΠ για μη κόβιντ, υπήρχαν ασθενείς για εισαγωγή που έβγαιναν θετικοί κατά τη διάρκεια της εφημερίας. Τουλάχιστον διαγνώστηκαν πριν ανέβουν στους ορόφους. Παρόλα αυτά ήταν επικίνδυνο για μας και τους υπόλοιπους ασθενείς. Όλοι οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε ότι έτσι θα είναι η κατάσταση στο εξής, με συνθήκες πολεμικές.

Αντί για ενίσχυση, η 1η ΥΠΕ ζητά 30 νέες κλίνες για κόβιντ, παίρνοντας αρνητική απάντηση από τους διευθυντές όλων των ιατρικών τμημάτων ομόφωνα, γιατί αυτό σημαίνει κατάρρευση. Έχουμε ήδη τρεις ορόφους κόβιντ και η επέκτασή τους θα σήμαινε περικοπές σε όλα τα άλλα περιστατικά. Υπάρχουν συνάδελφοι που νοσούν και μετά από τη συγκεκριμένη εφημερία είναι πολύ πιθανό ότι θα νοσήσουν κι άλλοι. Έχουμε σίγουρα αρκετά ράτζα και σίγουρα αρκετούς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ αυτή τη στιγμή.

Θένια Ασλανίδη, γιατρός, Ερυθρός