Εργατικό κίνημα
Για τα κέρδη των κλινικαρχών

Η μόνη απαραβίαστη αρχή που εξηγεί τις εγκληματικές επιλογές του Μητσοτάκη είναι τα κέρδη των κλινικαρχών. Αν δεν ανατραπεί αυτή η λογική, οι συνέπειες θα είναι τραγικές και τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να καταρρέουν κάτω από την πίεση της Δ και της Ο.

Τα τεστ παραμένουν αντικείμενο κερδοσκοπίας την ώρα που στους χώρους δουλειάς συνεχίζεται με ραγδαίους ρυθμούς η διασπορά του ιού. Οι επιχειρήσεις Ιδιωτικής Υγείας καταγράφουν κέρδη ρεκόρ με τα προληπτικά τέστ, ράπιντ και pcr, ενώ η δημόσια ΠΦΥ, δηλαδή τα εκατοντάδες περιφερειακά ιατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) και τα Κέντρα Υγείας ή ΤΟΜΥ, έχουν απαξιωθεί και υπολειτουργούν μέσω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης.

Oυρές

Ο Δήμαρχος της Αθήνας Μπακογιάννης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Την ίδια ώρα που έδινε 215 χιλιάδες ευρώ για το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν με τον Ρουβά στον Λυκαβηττό, ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι διακόπτει τα δωρεάν rapid test που διεξάγονταν από οκτώ λέσχες φιλίας του Δήμου οδηγώντας τους δημότες στις τεράστιες ουρές σε ιδιωτικά ιατρεία και φαρμακεία. Πόσα τέστ θα μπορούσε να παρέχει με αυτά τα χρήματα ο Δήμος στους δημότες με σκοπό την ατομική προστασία, την ιχνηλάτηση και τον περιορισμό της διασποράς;

Την περίοδο που διανύουμε, πολλοί συνάδελφοι μας, κυρίως από Διαγνωστικά Κέντρα, εργάζονται πολλές παραπάνω ώρες από το καθορισμένο ωράριο τους, λόγω της αύξησης των διαγνωστικών ελέγχων. Φυσικά το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα διαγνωστικά κέντρα, αλλά ολόκληρο τον κλάδο. 

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η πολιτική της κυβέρνησης έχει αφήσει τους κλινικάρχες να αλωνίζουν. Οι χαμηλοί μισθοί και η έλλειψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έχουν ως αποτέλεσμα να αποδιοργανώνεται εντελώς η εργασία. Η έλλειψη προσωπικού που είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα του κλάδου παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω της απουσίας συναδέλφων που νοσούν.

Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η Επίταξη ΤΩΡΑ του ιδιωτικού τομέα Υγείας, με ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ τις κλίνες ΜΕΘ, και τα προληπτικά τεστ χωρίς αποζημίωση των κλινικαρχών. Κεντρικός καταμερισμός και αξιοποίηση του συνόλου των δομών Υγείας της χώρας.

Κώστας Πολύδωρος, μέλος Δ.Σ. Σωματείου Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας