Εργατικό κίνημα
Να εκφραστεί απεργιακά ο θυμός

Συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας και πορεία στη Βουλή καλούν την Πέμπτη 13 Γενάρη, στη 1μμ, μια σειρά πρωτοβάθμια Σωματεία Εργαζόμενων στα Νοσοκομεία. Είναι η πρώτη απάντηση στη δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης μετά τη νέα έξαρση της πανδημίας με τα δεκάδες χιλιάδες καθημερινά κρούσματα και την έκρηξη των εισαγωγών που έχουν γονατίσει το ΕΣΥ.

Η πρωτοβουλία για την κινητοποίηση ανήκει στο Συντονιστικό Νοσοκομείων, το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, σε συνδικαλιστές/στριες κι εργαζόμενους/ες της αντικαπιταλιστικής αριστεράς κι όχι μόνο, μέσα στα νοσοκομεία, που παλεύουν για να εκφραστεί απεργιακά ο θυμός των υγειονομικών αλλά και όλων των εργαζόμενων απέναντι στα εγκλήματα της κυβέρνησης με προοπτική την ανατροπής της. Στο κάλεσμα μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί τα Σωματεία Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα, το Αττικό και το Αμαλία Φλέμινγκ, ενώ αντίστοιχα αιτήματα έχουν γίνει στα Σωματεία στο ΓΝΑ Γεννηματάς, το Παίδων Πεντέλης, το Ασκληπιείο Βούλας, το Αγλαΐα Κυριακού, το Ελπίς.

Η πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση όλης της Υγείας την ίδια μέρα, με απεύθυνση και στα συνδικάτα άλλων κλάδων όπως των εκπαιδευτικών να συμμετέχουν, κατατέθηκε τόσο στην ΟΕΝΓΕ και την ΠΟΕΔΗΝ, όσο και στην ΕΙΝΑΠ και την ΕΝΙΘ. Τέσσερις πρόεδροι Σωματείων, ο Μιχάλης Ρίζος από το Αττικό, η Δέσποινα Τοσονίδου από το Ασκληπιείο Βούλας, ο Σπύρος Βασιλείου από τον Άγιο Σάββα και ο Δημήτρης Περίχαρος από το Αμαλία Φλέμινγκ έστειλαν επιστολή με το αίτημα στην ΠΟΕΔΗΝ. Ενώ και στην ΕΓ της ΟΕΝΓΕ την πρόταση κατέθεσαν οι εκπρόσωποι του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή.

Η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ κήρυξε μεν την Πέμπτη 13 Γενάρη ως μέρα δράσης καλύπτοντας τα Σωματεία για τις όποιες κινητοποιήσεις αποφασίσουν, αλλά δεν προχώρησε σε απεργία. Αντίστοιχα στην ΟΕΝΓΕ «Οι παρατάξεις ΔΗΠΑΚ-ΠΑΜΕ και ΔΗΚΝΙ (ΝΔ) απέρριψαν την πρότασή μας», όπως ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή. 

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε να είναι η μαύρη εξαίρεση στις χώρες της Ευρώπης που ενώ ο εμβολιασμός παντού μείωσε τους θανάτους από κόβιντ, στην Ελλάδα εμειναν κολλημενοι στους 100 κάθε μέρα. Ακόμα και ο Τσιόδρας με την περιβόητη του μελέτη έφτασε να παραδέχεται ότι αυτό γίνεται λόγω ΕΛΛΕΙΨΗΣ προσωπικού», αναφέρει η ανακοίνωση του Συντονιστικού Νοσοκομείων. «Δεν πρέπει να τους αφήσουμε άλλο να σκορπάνε το θάνατο στους φτωχούς, τους απλούς εργαζόμενους, τους συνταξιούχους. Με απεργιακό ξεσηκωμό μπορούμε να τους στείλουμε στον κάλαθο των αχρήστων για να σώσουμε τους ασθενείς μας, τα νοσοκομεία μας και τις ζωές μας», συνεχίζει, καλώντας στην απεργία της Πέμπτης ως πρώτο κρίσιμο βήμα για την κλιμάκωση του αγώνα.